Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
127

ΕΚΘΕΣΗ Ο παράνομος Αντιστασιακός Τύπος

< 2 λεπτά
06.12.17 • 19:31
#Tags:

Ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με το Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη πραγματοποιούν στο ισόγειο του Νερόμυλου έκθεση με θέμα “Ο Τύπος στην Κατοχή και στην Αντίσταση 1941 – 1944” από τις 6 έως 17 Δεκεμβρίου 2017 .

Στην έκθεση εκτίθενται 230 τίτλοι εφημερίδων της Κατοχής και της Αντίστασης από την Βιβλιοθήκη – Αρχείο του Γεωργίου Δολιανίτη, που αποτελούσαν τον παράνομο αντιστασιακό Τύπο.

Ο παράνομος Τύπος έπαιξε κεντρικό ρόλο στον αντιστασιακό αγώνα καθώς επιτελούσε πολλαπλές αποστολές.  Ένα σκέλος αφορούσε την ενημέρωση των κατοίκων για τις εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις του πολέμου.  Με τις επίσημες εφημερίδες να ελέγχονται από τη ναζιστική λογοκρισία και τα ραδιόφωνα σφραγισμένα για να μην “πιάνουν” τους συμμαχικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι κατακτημένοι Έλληνες δεν είχαν πρόσβαση στην πληροφορία, σε μια περίοδο όπου αυτή ήταν εξαιρετική κρίσιμη.  Παρακάμπτοντας τα λογοκριμένα μέσα ενημέρωσης, η Αντίσταση προσπάθησε να σπάσει το μονοπώλιο των δυνάμεων κατοχής στη διαχείριση της πληροφορίας και πέτυχε να έχει το δικό της μερίδιο στην ενημέρωση των κατοίκων.

Μια συνεισφορά του παράνομου Τύπου είχε να κάνει με την προβολή των αντιστασιακών ενεργειών και τη δημοσιοποίηση του αντιστασιακού λόγου, των πολιτικών δηλαδή που ασκούσε η Αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής. Μέσα από τις σελίδες των παράνομων εφημερίδων, η Αντίσταση «διαφήμιζε» τα επιτεύγματά της ενάντια στους Ναζί, πείθοντας όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού για την ανάγκη υποστήριξης του αντιστασιακού αγώνα. Με αυτό τον τρόπο η Αντίσταση κέρδιζε μια επίσης κρίσιμη μάχη, την μάχη για τον προσεταιρισμό της κοινής γνώμης.

Ο παράνομος αντιστασιακός Τύπος έδινε κουράγιο και ελπίδα στους κατεχόμενους πολίτες.  Η παρηγορητική και ελπιδοφόρα δύναμη που είχε ο παράνομος Τύπος αποτυπώνεται στις τεράστιες διαστάσεις που έλαβε, καθώς κατά τη διάρκεια της Κατοχής κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα περίπου 1.000 παράνομες εφημερίδες, δημιουργώντας, ίσως, τον μεγαλύτερο παράνομο εκδοτικό μηχανισμό στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 10:00 – 13:00 και 17:00 – 19:30.

Τυπος Αντισταση1

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle