Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
97

«Ελευθέριος Βενιζέλος-Ο άνθρωπος –Ο ηγέτης»

< 6 λεπτά
07.03.18 • 17:49
#Tags:

«Ελευθέριος Βενιζέλος-Ο άνθρωπος –Ο ηγέτης» Ν.Παπαδάκης Τόμος Ι και ΙΙ  Εκδόσεις  Εστία 2017 σελ. 1.152

Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς

Πληθαίνουν οι μελέτες για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, για τη ζωή και κυρίως το έργο του. Τις πολιτικές και κοινωνικές του παρεμβάσεις, τον ρόλο του στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Επίσης αυξάνονται και οι μελέτες για τον μεταρρυθμιστικό του ρόλο, τον τρόπο με τον οποίο έπαιρνε τις αποφάσεις, τη βαθύτερη αντίληψή του για τον κόσμο και τις αλλαγές που συντελούνται.

Στο δίτομο αυτό έργο ο Νικόλαος Παπαδάκης συγκεντρώνει στοιχεία μιας πλήρους βιογραφίας για τον σπουδαίο αυτόν έλληνα ηγέτη. Για την προσωπική του ζωή, την παιδεία του, την οικογένειά και τους έρωτές του, την πολιτική του πορεία, τις τομές στο Σύνταγμα και την κοινωνία που επιχείρησε, τις συγκρούσεις του με τον βασιλιά, την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε, τις μεγάλες τομές: την αναθεώρηση του Συντάγματος, την εμπέδωση του κράτους δικαίου ,την κοινωνική πολιτική , τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που μεταμορφώνουν την Ελλάδα σε όλους τους τομείς : οικονομία, γεωργία, πολεοδομία, εκπαίδευση, ο διπλωματικός άθλος του Βενιζέλου ,που καταλήγει στον θρίαμβο της Συνθήκης των Σεβρών, η καθοριστική του συμβολή στη συνθήκη της Λωζάννης, τον Εθνικό Διχασμό, το κίνημα της Εθνικής Άμυνας, την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή   για να φτάσει σε ένα τέλος που ίσως δεν του άξιζε.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν μεγάλη ηγετική μορφή όχι μόνο  για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη. Ήταν εκείνος που καθόρισε όσο κανείς άλλος την πορεία της τον 20ο αιώνα.

Οι διπλωματικές του ικανότητες υπήρξαν αξεπέραστες, όπως και η ικανότητά του να αξιοποιεί υπέρ της Ελλάδας τη διεθνή συγκυρία. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διπλασίασε την Ελλάδα. Πέτυχε την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος της Μακεδονίας, της Ηπείρου , της δυτικής Θράκης , της Κρήτης και των νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου.

Κάτω από την επιρροή του πλάτυναν και τα ψυχικά σύνορα της χώρας μας.
Αυτός έκανε τα όνειρα πραγματικότητα. Ο Βενιζέλος δεν ήταν δογματικός .Ήταν Ελ Βενιζέλοςπολιτικός ρεαλιστής. Έκανε την δική του επανάσταση μέσα στα πλαίσια του αστικού καθεστώτος. Ήταν ο πιο δοκιμασμένος αντιαπολυταρχικός πολιτικός. Ο Βενιζέλος ήταν ο μεγαλύτερος πολιτικός άνδρας που έβγαλε η Ελληνική φυλή από την εποχή του Περικλή. Υπήρξε από τους πολιτικούς που επηρέασαν τις ιστορικές εξελίξεις όσο ελάχιστοι.

Οι Συνθήκες του Βουκουρεστίου και της Λωζάννης, έργα και οι δύο του διπλωματικού του ταλέντου , αποδείχθηκαν  από τις ανθεκτικότερες στα χρόνια της παγκόσμιας διπλωματίας. Όχι μόνο καθόρισαν οριστικά τα σύνορα της Ελλάδας , αλλά οριοθέτησαν τις τύχες ολόκληρων λαών στα Βαλκάνια και την Εγγύς Ανατολή. Η μεγαλύτερη όμως κληρονομιά ήταν μια πατρίδα η οποία , για πρώτη φορά στην ιστορία της, συγκέντρωσε τους διάσπαρτους ελληνικούς πληθυσμούς σε ένα ενιαίο και ανθεκτικό κράτος.

Σε όλη του τη διαδρομή ακολούθησε πιστά την αριστοτελική αρχή ότι η ηθική και η πολιτική είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες. Δεν υπήρξε ένας αδιάλλακτος ανατροπέας, δεν έκανε επανάσταση για την επανάσταση και , οπωσδήποτε , δεν ήταν «επαναστάτης χωρίς αιτία». Ανέτρεψε έναν ολόκληρο παλιό κόσμο και στη θέση του οικοδόμησε έναν καινούργιο , συνενώνοντας τις διάσπαρτες εθνικές και κοινωνικές δυνάμεις .Το επίτευγμα της ανόρθωσης ενός κράτους από το τέλμα και την αποσύνθεση είναι απότοκο αυτής της πολιτικής.

Εκλεγμένος πρωθυπουργός , οπλισμένος με σπάνια ηθική και πνευματική ορμή , ξεδιπλώνει τις αρετές ενός επαναστάτη στη σκέψη και την πολιτική δράση. Σύντομα αναδεικνύεται σε φυσικό ηγέτη των προοδευτικών στρωμάτων του λαού, εδραιώνει το κράτος δικαίου, εγκαθιδρύει σύγχρονο Σύνταγμα με όλες τις εγγυήσεις των ατομικών ελευθεριών, αναδεικνύει και αναβαθμίζει τον ρόλο της εθνικής αντιπροσωπείας , η οποία μέχρι τότε ήταν ένα συνονθύλευμα φατριών και οπλίζει τη δικαιοσύνη με ισχυρούς θεσμούς: ο δικαστής γίνεται ισόβιος , ο υπάλληλος απαλλάσσεται από την κομματική πατρονία και αποκτά μονιμότητα.

Έδωσε περιεχόμενο στην ανόρθωση της χώρας, χωρίς να υποκύψει σε δογματικούς πειραματισμούς ,καθώς δεν έγινε δέσμιος γραφειοκρατικών ή ιδεολογικών αγκυλώσεων. Βαθύς γνώστης του Θουκυδίδη ( τον οποίο μετέφρασε στα νέα ελληνικά ) και της αριστοτελικής πολιτικής θεωρίας , εμπνεόταν ταυτόχρονα από το ιδεολογικό οπλοστάσιο της Γαλλικής Επανάστασης , του Διαφωτισμού και των θεωρητικών του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Πολέμησε με πάθος τον «ρομαντικό πυρετό του έθνους» και αντιστάθηκε ανυποχώρητα στις δυνάμεις της πατριδοκαπηλίας, του ψευδοκλασικισμού και της προγονοπληξίας. Στους πολιτικούς , εκκλησιαστικούς και πνευματικούς κύκλους της συντηρητικής οπισθοδρόμησης , που καλλιεργούσαν στους Έλληνες την ψευδαίσθηση του «περιούσιου λαού» αντέταξε την εθνική αυτοπεποίθηση. Και, σκανδαλίζοντας την κοινή γνώμη , διακήρυττε ότι δεν υπήρξε ούτε υπάρχει ο «Θεός της Ελλάδος», αλλά ένας Θεός, ο ίδιος για όλους τους ανθρώπους. Δεν ήταν εύκολο να περάσουν στην ελληνική κοινωνία οι ιδέες του Βενιζέλου, που βρήκε απέναντί του τα συντηρητικά κατάλοιπα μιας κοινωνίας η οποία έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να τον δολοφονήσει.

Σκοπός του Βιβλίου αυτού δεν είναι η ερμηνεία της διαχρονικής γοητείας που άσκησε και ασκεί ακόμα το φαινόμενο Βενιζέλος. Διότι, παρά τις επετειακές εκδηλώσεις , τα μνημόσυνα, τους ανδριάντες που έχουν ανεγερθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ.α., ο σύγχρονος αναγνώστης επιζητεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Θέλει να εμβαθύνει στην πολύπλευρη προσωπικότητά του, να μυηθεί στα μυστικά του χαρακτήρα του, να μάθει για την ικανότητά του να κερδίζει τις μεγάλες νίκες, χωρίς να αποφεύγει και τα λάθη. Να κατανοήσει τις πραγματικές διαστάσεις του ηγέτη που καθόρισε τη μοίρα της νεότερης Ελλάδας και επηρέασε αποφασιστικά στις διεθνείς εξελίξεις . Και, τελικά , να γνωρίσει όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν το πορτρέτο του, όπου το πρόσωπο και η δράση του δεν διαχωρίζονται  και η σχέση του ανθρώπου με τον πολιτικό είναι αδιαίρετη. Μόνο έτσι θα γίνει αντιληπτό γιατί ο Βενιζέλος αποτελεί Παπαδάκηςκτήμα των σύγχρονων, αλλά και των επόμενων γενεών και γιατί η εποχή μας φέρει βαθιά χαραγμένη τη σφραγίδα του.

Ο Βενιζέλος δεν θα μείνει στην Ιστορία μόνο ως επαναστάτης , αλλά και ως ειρηνοποιός και ως μέγα Ευρωπαίος.

Ο Νικόλαος Ε.Παπαδάκης (Παπαδής) γεννήθηκε στον Βάμο Χανίων. Είναι δικηγόρος , γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Χανιά), από τη σύστασή του, το 2000. Έχουν κυκλοφορήσει μελέτες του με θέμα τον Βενιζέλο και την εποχή του. Έχει γράψει πληθώρα άρθρων και έχει επιμεληθεί  συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων για επιμέρους τομείς του έργου του Βενιζέλου, την ιστορία της Κρήτης, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και το Κυπριακό. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και τη σερβική γλώσσα.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle