Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
233

Εξαρθρώθηκε η σπείρα κλοπής χαλκού μετά από καταδίωξη

< 5 λεπτά
12.05.16 • 17:35
#Tags:

Από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών χαλκού από μετασχηματιστές του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας και της Λοκρίδας Φθιώτιδας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (11-05-2016) το πρωί και νωρίς το βράδυ, στις ευρύτερες περιοχές των Θηβών και της Λιβαδειάς αντίστοιχα, από αστυνομικούς της Α’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας και του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, συνολικά τρεις (3) υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 22, 21 & 19 ετών αντίστοιχα, ενώ επιπλέον αναζητούνται ένας 34χρονος ομοεθνής τους και δύο (2) άγνωστοι συνεργοί τους, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση & συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών & φθορών, καθώς και κατά περίπτωση, για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας που περιπολούσαν στην Π.Ε.Ο. Λιβαδειάς – Λαμίας, ενημερώθηκαν για περιστατικό κλοπής μετασχηματιστή του ΔΕΔΔΗΕ από την περιοχή της Ελάτειας Φθιώτιδας, με τους δράστες να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να κατευθύνονται προς την ανωτέρω περιοχή.

Άμεσα ενεργήθηκαν ευρείες αναζητήσεις, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να εντοπίσουν το εν λόγω όχημα στην περιφερειακή οδό Λιβαδειάς και να ακολουθήσει καταδίωξη, στο πλαίσιο της οποίας το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο των δραστών να εκτραπεί της πορείας του, λόγω της μεγάλης ταχύτητας που είχε αναπτύξει, να προσκρούσει σε δέντρα και να ακινητοποιηθεί στο Μαυρομάτι Βοιωτίας.

Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν δύο (2) από τους δράστες, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Θηβών και νοσηλεύτηκαν για λίγες ώρες, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις (3) συνεργοί τους, εκμεταλλευόμενοι την μορφολογία της περιοχής, κατάφεραν να διαφύγουν.

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς εντόπισαν αργότερα στην Αλίαρτο Βοιωτίας τον έναν εκ των τριών συνεργών τους, ενώ οι αναζητήσεις συνεχίζονται προκειμένου να εντοπισθούν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, μαζί με τον 34χρονο ιδιοκτήτη του οχήματος.

Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους, είχαν ενωθεί και συστήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση, αποκλειστικός σκοπό της οποίας ήταν η αφαίρεση ποσοτήτων χαλκού από μετασχηματιστές του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Δράστες επιχειρούσαν πάντα βάσει οργανωμένου σχεδίου και εξειδικευμένης μεθοδολογίας, πρώτες πρωινές ώρες, ενώ διέθεταν κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και υποδομή (προμήθεια ειδικού εξοπλισμού).

UΑπό τους αστυνομικούς διακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης, ενέχονται στη διάπραξη τουλάχιστον (68) κλοπών χαλκού και φθορών από μετασχηματιστές του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε περιοχές της Βοιωτίας (Βασιλικά, Πύργος, Αλίαρτος, Υψηλάντης, Άγ. Δημήτριος, Αλαλκομενές, Ανθοχώρι, Σωληνάρι, Ακόντι, Άγ. Βλάσιος και Άγ. Αθανάσιος) και της Φθιώτιδας (Σφάκα, Καλαπόδι, Λευκοχώρι και Μώλος).

Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε ως μέσο υποβοήθησης των εγκληματικών τους δράσεων, ενώ εντός αυτού βρέθηκαν και ομοίως κατασχέθηκαν:

• (9) πηνία μετασχηματιστών

• (1) κόφτης μετάλλων και (1) σιδερολοστός (σκύλα)

• (3) κοντάρια μήκους έως (1,60) μέτρα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την αποκόλληση των καλωδίων υψηλής τάσεως και

• (2) σακίδια πλάτης τα οποία περιείχαν διάφορα σύνεργα για την υποβοήθηση της αφαίρεσης των μετασχηματιστών και των ποσοτήτων χαλκού αυτών (ιμάντες, σκοινί, πένσα κ.α.)

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, περιλαμβάνει ποσότητα χαλκού, το συνολικό βάρος του οποίου υπολογίζεται περίπου στα (10.000) κιλά, με τη ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση, από τις φθορές που προκλήθηκαν στους μετασχηματιστές, να προσεγγίζει τις (300.000) ευρώ.

Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας, να διακριβωθεί πλήρως η σύνθεσή της, καθώς και να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή των μελών της και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα και συγκεκριμένα πριν από ένα μήνα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς είχαν εξαρθρώσει μία ακόμα εγκληματική ομάδα αλλοδαπών, που δρούσε στις ανωτέρω περιοχές, με εξιχνίαση (38) κλοπών – φθορών μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ (σχετικό το από 12-04-2016 Δελτίο Τύπου μας). Επιπλέον, τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτος, είχUε συλληφθεί ένας ακόμα αλλοδαπός, μέλος έτερης εγκληματικής ομάδας, ομοίως για τη διάπραξη κλοπών – φθορών μετασχηματιστών, με εξιχνίαση (53) παρόμοιων υποθέσεων (σχετικό το από 24-03-2016 Δελτίο Τύπου μας).

Συνολικά από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς έχουν εξιχνιασθεί (159) κλοπές – φθορές μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ οι έρευνες και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται, στο πλαίσιο του ειδικού σχεδιασμού και εφαρμογής επιχειρησιακών δράσεων, της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, με στόχο την πρόληψη και καταστολή διάπραξης κλοπών ποσοτήτων χαλκού από μετασχηματιστές, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle