Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
316

Ετσι θα γίνει ο Χορός των Χαρίτων

< 7 λεπτά
02.07.15 • 08:23
#Tags:

Καραδήμα: Ετσι θα γίνει ο Χορός των Χαρίτων

«Το έχω φανταστεί, το έχω σχεδιάσει, το βλέπω μπροστά μου. Ο τόπος μας έχει πλούσια κληρονομιά, αρχαιολογική και μυθολογική. Ένας τόπος από όπου ξεκίνησαν τα «ΧΑΡΙΤΗΣΕΙΑ» που ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι ήταν. Αγώνες ποίησης, μουσικής, χορού. Είναι ο τόπος που γεννήθηκαν οι Χάριτες, η χάρις, η ομορφιά, η αρμονία».

Η Ορχομένια χορογράφος Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα μιλά για την υλοποίηση του ονείρου της, το άσβεστο πάθος και τον διαρκή και διακαή πόθο της «να κάνουμε κάτι στο τόπο μας, να μείνει να έχει συνέχεια».

«Θέλω να αναβιώσω μια χοροδραματική απόδοση στις «πηγές», στον τόπο των Χαρίτων, που έχει να κάνει με τα μυστικά των νερών, το DSCN0964Aχορό των Χαρίτων. Θέλω να δώσω μια μικρή έστω γεύση στο κόσμο μέσα από αυτό το χοροδρώμενο για την ιστορία αυτού τόπου».

Η πρότασή της έρχεται σε μια στιγμή ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ιστορική μας κληρονομιά. Σε μια στιγμή θέλησης για προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση περιοχών του τόπου μας που έχει συνδεθεί με το είναι μας.

Η πρόταση παρουσίασης ενός δρώμενου αφιερωμένου στις Χάριτες, στον τόπου των νερών όπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, έρχεται να κάνει ακριβώς τη διαφορά και να μας δείξει το δρόμο της ανάδειξης, της αξιοποίησης, της εξωστρέφειας του τόπου μας.

Συνδέοντας τα ιστορικά σημεία της πόλης με δράσεις που έρχονται να αναδείξουν την ιστορία, τα ιδανικά, την κουλτούρα του τόπου τότε υπάρχει ελπίδα να περισωθούν.

3aΜετά την συνομιλία μας με την κα Καραδήμα που παρουσιάζουμε στη σελίδα-μενού «Πολιτισμός» του asopichos.gr σήμερα σε συνέχεια αυτής παρουσιάζουμε ολοκληρωμένη την πρότασή της για την αναβίωση των «Χαριτήσειων» από την ίδια και την ομάδα τέχνης και χορού «Ατραπός».

Είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι όπως τόνισε στην συνέντευξή της η κα Καραδήμα για την υλοποίηση της πρότασης απαιτούνται μόνο τα απαραίτητα έξοδα (και μάλιστα πολύ συμπιεσμένα) χωρίς αποζημιώσεις στους δημιουργούς που είναι προσφορά για τον τόπο όπως τονίζει η ίδια:
«Θέλω να τονίσω ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι κάτι που θέλω να γίνει και δεν έχει να κάνει με οικονομική αξίωση. Μια βασική κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής, διατροφής και ενός βασικού φροντιστηρίου της παράστασης.
Το έχω πάρει προσωπικά. Το θέλω, το πιστεύω γιατί πραγματικά αξίζει. Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι τις Χάριτες και σηκώνομαι για να συμπληρώσω κάτι στο χορευτικό. Θέλω να γίνει εδώ στο τόπο μου».

Πρόταση Χοροδρόμενου για την ανάδειξη των Πηγών των Χαρίτων Ορχομενού

Ορχομενός και Πολιτισμικός Πλούτος

Σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα, η τέχνη κι ο πολιτισμός φαντάζουν σαν σανίδες σωτηρίας και έχει 1aαποδειχθεί πώς σε αυτούς τους καιρούς, η ανάγκη του κόσμου τα κάνει και ευδοκιμούν.

Κάθε τόπος που σέβεται την κληρονομιά του και έχει πλούτο να αναδείξει, προχωρά στην αναβίωση οποιονδήποτε τοπικών παραδόσεων και θεσμών προκειμένου να φέρει στην επιφάνεια ήθη, έθιμα και στοιχεία πολιτισμού.
Πολύτιμα για τους ίδιους τους κατοίκους, τις νεότερες γενιές, αλλά και τους ξένους επισκέπτες που μπορεί να έλξει.

Ο Ορχομενός είναι μια πλούσια κοιτίδα πολιτισμού, με πολύτιμα απομεινάρια αρχαιολογικής κληρονομιάς. Γενέτειρα των 3 Χαρίτων, ο τόπος αυτός υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων επίκεντρο πολιτισμικών εξελίξεων, καθώς από εδώ ξεκίνησαν τα Χαριτήσεια, όχι μόνο προς τιμήν των τοπικών Μυθολογικών Δυνάμεων, αλλά και ως πηγή ανάπτυξης της λυρικής ποίησης, της μουσικής, του χορού και του Θεάτρου.

Σήμερα επιχειρούμε μια συμβολική μεταφορά στην ατμόσφαιρα της εποχής όπου τα χρυσά Χαριτήσεια τελούνταν, ένα ξύπνημα των Χαρίτων, ένα άγγιγμα Ψυχής μέσα από την ιστορία και μυθολογία του τόπου και μια βαθιά σύνδεση των κατοίκων με το παρελθόν τους.

Η Ιδέα 

Ο Πίνδαρος απαγγέλει την ποίησή του, μελωδίες πλημμυρίζουν τον αέρα, οι Χάριτες και οι Μούσες ξυπνούν για να χορέψουν ξανά στον τόπο του Ορχομενού.

Ένα δρώμενο που ξεκινά από την Ακιδαλία πηγή και μεταφέρεται στο διπλανό κτήμα των Πηγών, και αναπτύσσεται σε ένα ευχάριστο και μαγικό χοροδρώμενο που ταξιδεύει νου και ψυχή…

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΑΡΙΤΩΝ
«Τα μυστικά των νερών»

2a4a

Χοροδρώμενο βασισμένο σε πηγές της Ιστορίας και Μυθολογίας του Ορχομενού, σε ποίηση Λέτας Κουτσοχέρα,μελοποιημένο με αρχαία μουσικά όργανα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ομάδα Τέχνης & Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ
Χορογραφίες: Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα
Ποίηση: Λέτα Κουτσοχέρα
Πολιτισμιολόγος/ Ακαδημαϊκός σύμβουλος:
Παρμενίδης Ιω. Μπουσίου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ (ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ)

ΔΡΩΜΕΝΟ: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΙΝΔΑΡΟΥ
                         ΜΕΛΟΠΟΗΜΕΝΟΣ ΥΜΝΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ
                         ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ
                         ΥΜΝΟΣ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ (ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΧΑΡΙΤΩΝ)
                         ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
                         TELEΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΠΟΜΠΗ: ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΠΗΓΕΣ (ΚΤΗΜΑ)
                     ΑΟΙΔΟΙ- ΜΟΥΣΙΚΟΙ
                     ΧΟΡΟΣ
                     ΚΟΙΝΟ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΠΗΓΕΣ (ΚΤΗΜΑ)

ΔΡΩΜΕΝΟ: XOΡΟΣ ΤΩΝ ΧΑΡΙΤΩΝ «Τα μυστικά των νερών»

Η Ατραπός 

Η Ομάδα Τέχνης & Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ έχει πλούσια δράση σε τοπικά φεστιβάλ Δήμων και έχει παρουσιάσει χοροδρώμενα που αναδεικνύουν 5aτον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από βαθιά έρευνα του αρχαίου χορού και των ειδών του.

Πρόσφατες δουλειές της ομάδας αποτελούν

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ «Από τη μεταμόρφωση στην αναγέννηση», που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Λεπρέου «Δημήτρια», τον Αύγουστο 2014

ΔΡΩΜΕΝΟ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΘΥΡΣΟΤΙΝΑΞΗΣ, μια αναβίωση χοροτελεστικού δρωμένου από τη Μινωική Κρήτη, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια των Αττικών Διονυσίων, στο Ανοικτό Θέατρο Πάρκου Τρίτση, το Μάϊο 2015

Μέλη της Ομάδας έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στα Ηραία της Σάμου, στο Μουσείο της Ακρόπολης με χοροδρώμενο με θέμα τον Κλεισθένη στην Ημέρα κατά του Ρατσισμού , στο Athens Street Festival, στο Αρχαίο Θέατρο Άργους και
σε πλήθος άλλων χοροδραματικών παρουσιάσεων ανά την Ελλάδα.

Μπάμπης Ζαννιάς

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle