Asopichos Logo
16-04-2024
Asopichos Logo
309

Η Ευα Μονοχάρη προτείνει: Λαζαράκια (το ψωμί του Λαζάρου)

< 7 λεπτά
29.03.18 • 09:00
#Tags:

Είναι Ορχομένια, είναι επιτυχημένη, κορυφαία στο χώρο της και είναι μεγάλη μας τιμή που θα παρουσιάσουμε μέσα από τις σελίδες του asopichos.gr τις εμπνεύσεις της με γαστρονομικές Πασχαλινές προτάσεις.

Είναι η Ευα Μονοχάρη η οποία έχει ένα από τα πιο πετυχημένα food blogs στην Ελλάδα το funkycook.gr και για το ερχόμενο Σάββατο του Λαζάρου μας προτείνει Λαζαράκια.

(περισσότερα προσεχώς)

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι η αρχή για τις Πασχαλινές ετοιμασίες, τα λαζαράκια ζυμώνονται και πρωτοστατούν φέρνοντας δειλά-δειλά το χαρμόσυνο μήνυμα της επικείμενης Μεγάλης Ανάστασης, το πιο ιδιαίτερο, συμβολικό και σπουδαίο γεγονός της θρησκευτικής ιστορίας, τη θέωση.

Παρόλο που έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που είπα τα κάλαντα του Λαζάρου, ακόμη θυμάμαι νοσταλγικά την Παρασκευή, πριν από του Λαζάρου, όπου τα σχολεία έκλειναν για τις διακοπές του Πάσχα.

Ένιωθες την Άνοιξη παντού, με το μπαμπά πηγαίναμε στον κυρ-Λευτέρη για να μου Ευα Μονοχάρηαγοράσει το ψάθινο καλαθάκι για τα κάλαντα, το κοφινάκι και γυρίζοντας σπίτι όλοι ασβέστωναν τα πεζοδρόμια ώστε να υποδεχτούν τις γιορτινές ημέρες.

Το βραδάκι όλη η γειτονιά μοσχοβολούσε κουλουράκια και κανελογαρίφαλο,κάποιες νοικοκυρές ζύμωναν κουλουράκια και άλλες λαζαράκια για τις λαζαρίνες.

Το πρωί ξυπνούσα από τα χαράματα για να στολίσω το κοφινάκι μου, ήμουν πολύ τυχερή αφού ο ολάνθιστος κήπος μας και η ανθισμένη πασχαλιά μου έδιναν απλόχερα τα λουλουδάκια τους για να φτιάξω, για τα δικά μου ματια, το πιο όμορφο κοφινάκι που σε λίγο θα γέμιζε καλούδια.

Η παρέα ερχόταν και ξεκινούσαμε πόρτα-πόρτα:
Ήρθε ο Λάζαρης βαβά μ”,
το κοφινάκι μ” θέλει αυγά,
οι τσιπουλές μ” πενταρούλες,
τα χεράκια μ” κουκουσούλες.

Μόλις το κοφινάκι μας γέμιζε αυγά τρέχαμε σπίτι να το αδειάσουμε, όταν πεινούσαμε τρώγαμε τα λαζαράκια που το πιό νόστιμο έφτιαχνε η κυρ-Αργυρώ, κόβαμε καινούριες πασχαλιές και συνεχίζαμε μέχρι να φτάσει το μεσημέρι.

Το απόγευμα, αφού είχαμε μετρήσει αυγά, λεφτά και λαζαράκια

Λαζαράκια Εθιμο Συνταγή

κάναμε αναμέτρηση για την αρχηγό της επόμενης χρονιάς και όλοι μα όλοι περιμέναμε ανυπόμονα τους νονούς και τις νονές μας.

Όταν φέρνω στο μυαλό μου αυτές τις αναμνήσεις σε συνδυασμό με το μεθυστικό άρωμα της πασχαλιάς δεν μπορώ να μη νοσταλγώ την παιδική μου ηλικία στον τόπο που μεγάλωσα.

Με την Υβόννη που λατρεύει ήδη τα λουλούδια, στολίσαμε το σπίτι μας και ετοιμάσαμε το κοφινάκι, ψήσαμε μερικά Λαζαράκια για να κεράσουμε τις Λαζαρίνες και μέσα μου κρυφο-ανυπομονώ για την ώρα που θα στολίσει σα λαζαρίνα το δικό της κοφινάκι στον τόπο που μεγάλωσα.

Το φετινό μας hashtag είναι το #todikomaspasxa περιμένω να δω τις δικές σας, κάθε είδους, πασχαλινές δημιουργίες σας στα social media


Λαζαράκια (το ψωμί του Λαζάρου)

Χρόνος Προετοιμασίας: 40′
Χρόνος Ψησίματος: 25′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 20-25 κομμάτια

Υλικά

465 gr. αλεύρι δυνατό
25 gr. νωπή μαγιά
250 ml. νερό
1 πορτοκάλι
75 ml. ελαιόλαδο
155 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
1-2 ξυλάκια κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισου
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Μοσχοκάρφια
Μαύρες σταφίδες

Εκτέλεση

1 Ζεσταίνουμε ελαφρά τα 100 ml. του νερού και μέσα διαλύουμε καλά την μαγιά, μαζί με μια κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

2 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 150 ml. νερό μαζί με τις κανέλες, 4-5 μοσχοκάρφια,  φλουδα από το πορτοκάλι και τους σπόρους του γλυκάνισου να πάρουν 1-2 καλές βράσεις και αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη. Περνάμε το νερό από ψιλή σίτα και το αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού και το αλάτι.

3 Σε ένα λεκανάκι κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το υγρό μείγμα που ετοιμάσαμε, ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ωραία, ελαστική, εύπλαστη ζύμη.

4Αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστεί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια των 80 gr. και πλάθουμε τις φιγούρες για τα λαζαράκια.

5 Κόβουμε ένα μικρό κομματάκι από το κάθε ζυμαράκι για τα χέρια, το οποίο πλάθουμε σε κορδόνι , το υπόλοιπο ζυμαράκι το κάνουμε φρατζολάκι και τυλίγουμε το κορδόνι σταυρωτά γύρω από τη μέση, τοποθετούμε δύο σταφίδες για τα χεράκια και 2 μοσχοκάρφια για τα μάτια.

6 Αλείφουμε  τα λαζαράκια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 180ο C.
Διατηρούνται για αρκετές ημέρες αρκεί να τα τυλίξουμε με μεμβράνη τροφίμων μόλις κρυώσουν καλά.

Λαζαράκια Πάσχα 2017

Η πανέμορφή και πεντανόστιμη σοκολατένια κοτούλα είναι από τα καταστήματα του αγαπημένου Παπασπύρου, το φετινό πασχαλινό του μενού και τα τσουρέκια του απλά είναι φανταστικά!

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Τη ζύμη για τα λαζαράκια μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε και γλυκό ψωμί με σταφίδες και ξηρούς καρπούς.
– Μπορούμε να στολίσουμε τα λαζαράκια σύμφωνα με τη φαντασία μας.
– Αν χρειάζεται προσθέτουμε στη ζύμη επιπλέον αλεύρι ή νερό.
– Μπορούμε να αρωματίσουμε με λεμόνι.

Πασχαλινές Παραδοσιακές Γλυκές Συνταγές

Συνταγή για Λαζαράκια

Συνταγές για Λαζαράκια

Συνταγές για Γλυκό Ψωμί

Παραδοσιακές Πασχαλινές Συνταγές

Πασχαλινά Λαζαράκια Γλυκά Συνταγή

Παραδοσιακά Λαζαράκια

funkycook.gr

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle