Asopichos Logo
19-04-2024
Asopichos Logo
355

Η Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα, χορογραφεί τις μνήμες του χθες

< 12 λεπτά
01.07.15 • 18:11
#Tags:

Η Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα, χορογραφεί τις μνήμες του χθες

Ανήσυχο πνεύμα, διεισδυτική και διερευνητική ματιά, σε συνεχή αναζήτηση, θέλει πάντα να δημιουργεί και δεν της φτάνει ο χρόνος. Άσβεστο πάθος για το χορό και ένας διαρκής και διακαής πόθος «να κάνουμε κάτι στο τόπο μας, να μείνει να έχει συνέχεια».  

Γνώρισα την κα Καραδήμα στο πλαίσιο έρευνας που κάνω για το asopichos.gr, να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε Ορχομένιους που δημιουργούν και διαπρέπουν σε διάφορους τομείς στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Είναι μια έρευνα που συνεχίζεται με μεγάλη δυσκολία αλλά παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.

Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα

DSCN0962AΜπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά από μητέρα Ορχομένια (Κολοβού), η οποία της έδωσε όλα τα ερεθίσματα και τα χαρακτηριστικά που την κατατάσσουν στους Ορχομένιους.

Μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά οι δεσμοί με τον Ορχομενό ήταν πάντα ζωντανοί.

Από τα πρώτα καλοκαίρια της ζωής της στην αυλή της γιαγιάς Αγγελικής, αλλά και μεγαλώνοντας, αφού με την πρώτη ευκαιρία τον επισκέπτεται.

Έτσι οι δεσμοί είναι ισχυροί με τον Ορχομενό αφού «μπήκε» στο DNA της η ιστορία, η παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου.

«Είναι ένα μέρος που με συγκινεί πάντα και με την πρώτη ευκαιρία το επισκέπτομαι είτε μόνη μου είτε με την οικογένειά μου» λέει  και συνεχίζει,

«Ψάχνω τρόπους να κάνω πράγματα εδώ. Ο τόπος μας μου βγάζει πολλά συναισθήματα. Μου βγάζει πολύ αγάπη. Κάποιες εικόνες έχουν χαραχτεί βαθειά μέσα μου και με συγκινούν» λέει με μια φλόγα και αποφασιστικότητα  στα πανέμορφα μάτια της.

Μετά τις πρώτες επαφές που είχαμε αποφασίσαμε να συναντηθούμε, που αλλού, στον αγαπημένο Ορχομενό. Εδώ θα μπορούσαμε να τα πούμε, να επισκεφτούμε χώρους που μας ενδιαφέρουν και ελπίζουμε τα σχέδια να γίνουν πραγματικότητα.

1451562_10201873232088106_690834588_n«Με συγκινεί η ιστορία, το υπόβαθρο αυτού του τόπου. Από την Μυθολογία και την Ιστορία μέχρι και την λαϊκή του κληρονομιά. Ο,τι κουβαλάει αυτός ο τόπος. Από τις Νεράιδες που μου έλεγε η γιαγιά σαν παραμύθια μέχρι τους Μινύες, τον Φρίξο την Έλλη και άλλα».

Φαίνεται ότι όλα αυτά σας έχουν επηρεάσει. Θέλετε να μου πείτε τις επαγγελματικές σας ασχολίες;

Ασχολούμαι με την διαφήμιση, πάντα στο δημιουργικό για πολλά χρόνια. Είμαι δημιουργικός άνθρωπος. 

Εκτός από αυτό έχω σπουδάσει χορό. Εχω πτυχία κλασικού χορού, και παράλληλα έχω ασχοληθεί με τον κλασικό ινδικό χορό, το σύγχρονο, αλλά και τον αρχαίο ελληνικό χορό.

Εχω δημιουργήσει μια ομάδα χορού, την «ΑΤΡΑΠΟ» η οποία είναι ομάδα τέχνης και χορού που ερευνά τον χορό από τις βάσεις του, από την ρίζα, από την αρχαιότητα, την εξέλιξή του μέσα στην ιστορία και ψάχνει να τον αποδώσει στην σημερινή πραγματικότητα. Να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν.

10269479_10203778156670030_244636027491396291_naΑυτό το κομμάτι της ενασχόλησής μου με ενδιαφέρει πάρα πολύ σαν άνθρωπο.  Με απασχολεί συνεχώς και συνεχώς κάνω έρευνες για το θέμα αυτό.

Έχετε παρουσιάσει διάφορα ιστορικά δρώμενα με την ομάδα σας σε διάφορα μέρη της χώρας. Με τόση αγάπη για τον τόπο μας έχετε σκεφτεί κάτι;

Πρόσφατα δουλέψαμε και παρουσιάσαμε δρώμενο για τον Μινωϊκό  Πολιτισμό με τους πολύτιμους συνεργάτες μου. Στην ομάδα υπάρχουν, πολιτισμιολόγοι, ιστορικοί, ερευνητές και προσπαθούμε να φέρνουμε τον σύγχρονο άνθρωπο κοντά στην ιστορία του τόπου του.

Βασιζόμαστε πάντοτε σε πηγές έτσι όπως σώζονται από την αρχαιότητα, και ερευνούμε σε βάθος κινησιολογικά κάθε μορφή που μπορεί να μαρτυρά χορό και κίνηση επάνω σε αγγεία, ειδώλια, σφραγιδόλιθους κλπ.

Στο πλευρό μας πάντοτε έχουμε και σπουδαίους συγγραφείς και καλλιτέχνες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Και έχουμε σκεφτεί πολλά για τον τόπο αυτόν. Ίσως έχω μεταδώσει αυτή την επιθυμία τόσο έντονα που οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας το αγκάλιασαν με θέρμη και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό.

Έπαιξε ρόλο η καταγωγή σας;

Ναι. Είναι προσωπική υπόθεση, έτσι όπως γαλουχήθηκα από τους δικούς μου.  Είχα ακούσματα που έμπαιναν DSCN0964Aμέσα μου και με μάγευαν. Αυτά τώρα φροντίζω να τα περνάω και στην κόρη μου. Γιατί μέσα από τα παραμύθια βρίσκουμε πολλές αλήθειες. Ψήγματα αλήθειας που είναι κρυμμένα και δεν πρέπει να τα χάνουμε.

Ο χορός των Χαρίτων

Πηγαίνετε σε άλλους τόπους και παρουσιάζετε τα έργα σας. Εδώ σε αυτό τον τόπο που λέτε ότι τον αγαπάτε, που είναι τελικά και οι ρίζες σας έχετε σκεφτεί να κάνετε κάτι, θέλετε να παρουσιάσετε κάτι;

 Πάρα πολύ το θέλω. Το σκέφτομαι συνέχεια και είναι μέσα μου πάρα πολλά χρόνια.  Όσο περνάει ο καιρός βγαίνει όλο και περισσότερο στην επιφάνεια.

Θέλετε να μας πείτε τι είναι αυτό;

Το έχω φανταστεί, το έχω σχεδιάσει, το βλέπω μπροστά μου.  Ο τόπος μας, όπως είναι γνωστό έχει πλούσια κληρονομιά αρχαιολογική και μυθολογική. Ένας τόπος από όπου ξεκίνησαν τα «ΧΑΡΙΤΗΣΕΙΑ» που ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι ήταν. Αγώνες ποίησης, μουσικής, χορού. Είναι ο τόπος που γεννήθηκαν οι Χάριτες, η χάρις, η ομορφιά, η αρμονία.

Θέλω να αναβιώσω μια χοροδραματική απόδοση στις «πηγές», στον τόπο των Χαρίτων, που έχει να κάνει με τα μυστικά των νερών, τον χορό των Χαρίτων. Θέλω να δώσω μια μικρή έστω γεύση στο κόσμο  μέσα από αυτό το χοροδρώμενο  για την ιστορία αυτού τόπου. 

Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να γίνει άμεσα;  Απαιτεί υψηλό κόστος, υλικοτεχνική υποδομή;

Κάθε δρώμενο έχει κάποιες απαιτήσεις. Απαιτήσεις προετοιμασίας και τουλάχιστον την βασική υλικοτεχνική υποδομή όπως λέτε.

parastasi5Παρόλα αυτά θέλω να τονίσω ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι κάτι που θέλω να γίνει και δεν έχει να κάνει με οικονομική αξίωση.

Για πρώτη φορά, και σαν ξεκίνημα είναι κάτι που θέλουμε να προσφέρουμε στον  τόπο αυτόν.

Να ξυπνήσουμε τις Χάριτες και τη μνήμη μας

Τι απαιτείται;

Μια βασική κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής, διατροφής και ενός βασικού φροντιστηρίου της παράστασης.

Η εκδήλωση που θέλω να κάνω θα μείνει και θα εξελίσσεται. Θα γίνεται κάθε χρόνο, θα επεκτείνεται και θα έχει και άλλες δράσεις. Πιστεύω ότι με μικρή προσπάθεια μπορούμε να το οργανώσουμε άμεσα. Από την δική μας τη πλευρά μπορούμε να είμαστε άμεσα έτοιμοι.

Ως ομάδα δηλαδή είστε σχεδόν έτοιμοι…

Ναι είμαστε. Είναι απλό, αν αγκαλιαστεί από τοπικούς παράγοντες, από τον Δήμο ή από ιδιώτες μπορούμε συμμετοχικά να το κάνουμε άμεσα.

Είπατε ότι θα μπορούσε να έχει βάθος και όχι για μια φορά.   

Θέλουμε να το παρουσιάσουμε σαν ένα δρώμενο που θα έχει συνέχεια. Σαν βάση για να αναδείξει ο τόπος μας κάτι δικό του.

10580000_10203828131559371_3148818577651956057_nΝα πω ένα παράδειγμα. Τα «Ηραία» στη Σάμο ξεκίνησαν από μια προσπάθεια να αναδείξει ο Δήμος κάτι μοναδικά δικό του, αξιοποιώντας την ιστορία του τόπου του. Σε αυτό, υπήρξαμε κι εμείς με κάποιους συνεργάτες μας ένα ζωντανό κομμάτι. Σήμερα τα Ηραία έχουν γίνει πλέον Διεθνής θεσμός και κάθε χρόνο πλαισιώνονται από νέες δράσεις.

Θα δημιουργήσουμε λοιπόν μια βάση με το θεσμό των Χαριτήσιων. Ξεκινάμε φέτος με το χορό των Χαρίτων, τα μυστικά των νερών. Του χρόνου , επειδή θα θέλει ο κόσμος να το ξαναδεί να το νιώσει, το παρουσιάζουμε πάλι και το «ανοίγουμε». Προσθέτεις ακόμη ένα δρώμενο, κι άλλο ένα, και έτσι μπορούμε να το παρουσιάσουμε μελλοντικά και σε άλλους χώρους πχ στο αρχαίο θέατρο. Να γίνεται κάθε χρόνο κάτι στον Ορχομενό που θα είναι άξιο επίσκεψης. Να γίνουν τα Χαριτήσια πόλος έλξης.

Να γίνει δηλαδή ο Ορχομενός το κέντρο των νερών, της χάριτος, της ομορφιάς…

Ακριβώς, να είναι αυτός ένα σημείο αναφοράς για αυτά. Μέσα στα νερά, άλλωστε, είναι η ύπαρξη μας. 

Θέλω να συμπληρώσω ότι με πληγώνει να πλαισιώνομαι από κόσμο που ενδιαφέρεται για την ιστορία, το ψάχνει και DSCN0965Aεδώ, στον τόπο μας,  υπάρχει μεγάλος πλούτος  που δεν τον γνωρίζει.

Θα ήθελα ο κόσμος εδώ να νιώσει τις ρίζες του κι ο επισκέπτης να μάθει για τον Ορχομενό. Το έχω πάρει προσωπικά. Το θέλω, το πιστεύω γιατί πραγματικά αξίζει. Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι τις Χάριτες και σηκώνομαι για να συμπληρώσω κάτι στο χορευτικό.

Να γίνει πράξη

Έχετε έντονο ενδιαφέρον για τον τόπο μας, θέλετε να το πραγματοποιήσετε… Επιτρέψτε μου μια έκφραση. Σας ανακάλυψα, συζητήσαμε τα σχέδιά σας και πείστηκα ότι πρέπει να γίνει… έχει ενδιαφερθεί κανείς άλλος; Σας πλησίασε ποτέ κανείς…

Όχι δυστυχώς δεν έτυχε. Σας ευχαριστώ που εσείς το είδατε με ενδιαφέρον και πιστεύω να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο. Ασχολούμαι σε όλη την Ελλάδα με τέτοια θέματα και δεν μπορώ στον τόπο μας; Θέλω η κόρη μου να είναι υπερήφανη που η μαμά της κατάγεται από αυτόν το τόπο. Να έχει αυτή την κουλτούρα.

Να γνωρίζουν οι νέοι την ιστορία τους. Σε ένα κείμενό μου έλεγα ότι οι πέτρες έχουν ζωή κι έχουν να μας διδάξουν πολλά. Είναι ο πολιτισμός μας, το είναι μας, πρέπει να αξιοποιούμε την ιστορία μας

Να φέρουμε κόσμο εδώ και οι νέοι να έχουν περισσότερα ερεθίσματα.

Γράφετε;

Ναι γράφω πολύ. Κείμενά μου κυκλοφορούν από την δουλειά μου στις διαφημίσεις. Η γραφή των προσωπικών μου ενδιαφερόντων, όμως, διαφέρει πολύ. Κάτι πιο προσωπικό δεν έχω ακόμα εκδώσει.

Έχετε πολλά ενδιαφέροντα, τι σας γοητεύει

Θέλω να δημιουργώ συνέχεια. Κάνω χειροτεχνίες, χειροποίητα κοσμήματα, το διάβασμα, η έρευνα , το γράψιμο. Κλείνομαι πολλές φορές και πρέπει να βρω κάτι χωρίς να ξέρω τι. Ακούω τα ένστικτά μου. Μόλις τελειώνει κάτι έχω ξεκινήσει ήδη κάτι άλλο.

Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια με την έννοια της εξερεύνησης. Είμαι εξερευνητής της ζωής, του άγνωστου, του μεταφυσικού. Βρίσκω πολλά κομμάτια του εαυτού μου να μπερδεύονται με το μεταφυσικό. Όλα αυτά μου δίνουν ώθηση στη δουλειά μου.

Σίγουρα ο χρόνος δεν σας φτάνει

Αν μπορούσε η ημέρα να είχε περισσότερες ώρες,  γιατί εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντά μου είμαι και μητέρα, μεγαλώνω και την ένα κορίτσι 6,5 χρονών.

Επισκεφτήκαμε τις πηγέςDSCN0972A και εκεί τοποθετούσε νοερά τον κάθε χορευτή και την κάθε φιγούρα στο χώρο.

«Θα ξεκινήσουμε από αυτό το σημείο, μου λέει, μετά θα ακολουθήσουμε  πομπικά όλοι μαζί, μουσικοί, χορευτές και θεατές μέχρι τον άλλο χώρο. Εκεί θα καθίσουν οι θεατές , ακόμη και καταγής, και εμείς θα δημιουργούμε. Θέλουμε να έχουμε άμεση επαφή με τον κόσμο».

Κάνει κινήσεις με τα χέρια της με χορευτική πλαστικότητα, τα μάτια της λάμπουν και ακτινοβολούν την επιθυμία της για την υλοποίηση του δρώμενου που έχει σχεδιάσει εδώ στον τόπο μας.

Κυρία Καραδήμα μας μπολιάσατε με την ιδέα σας και μας βάλατε ένα γλυκό μπελά. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ανοιχτά μυαλά που θα μας ακούσουν και θα θελήσουν να στρατευτούν μαζί μας.         

Μπάμπης Ζαννιάς

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle