Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
264

«Η γυναίκα στη σκάλα»

< 3 λεπτά
23.01.17 • 19:04
#Tags:

Μ.Σλινκ Εκδόσεις Κριτική 2016 σελ. 266

Μια ιστορία για τον έρωτα και την απόρριψη ,αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης.

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Σε μια πινακοθήκη της Αυστραλίας εμφανίζεται ένας παλιός πίνακας του Καρλ Σβιντ με τίτλο «Η γυναίκα στη σκάλα», μια γυναίκα γυμνή που κατεβαίνει τη σκάλα .

Συγκεντρωμένη, ατάραχη, ήρεμη. Με το δεξί της πόδι πατάει στο τελευταίο σκαλοπάτι, με το αριστερό ακουμπάει ακόμη στο προηγούμενο, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα.

Η γυναίκα είναι γυμνή , το σώμα της ωχρό, η ήβη και τα μαλλιά του κεφαλιού της %ce%b7-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%b1ξανθά , αντανακλούν τη λάμψη του φωτός .Γυμνή, χλωμή, ξανθιά, μπροστά από ένα γκριζοπράσινο φόντο θολών σκαλοπατιών και τοίχων , η γυναίκα εκπέμπει αέρινη ελαφρότητα. Την ίδια στιγμή , με τα μακριά της πόδια , τους καμπυλωτούς , γεμάτους γοφούς και τα στητά της στήθη , αποπνέει γήινο ερωτισμό…

 Ένας ωραίος πίνακας ,αλλά που τον κυνηγούσε κάποια κατάρα.

Ένας δικηγόρος -αφηγητής αναλαμβάνει μια παράξενη και περίεργη υπόθεση, για αυτόν τον πίνακα.

Ο νέος ζωγράφος Σβιντ φιλοτεχνεί τον πίνακα της νεαρά συζύγου , του πλούσιου και ώριμου Πέτερ Γκούντλαχ. Ερωτεύονται όμως ο ζωγράφος και το μοντέλο και το σκάνε μαζί.

Τελικά και ο δικηγόρος  ερωτεύεται και αυτός ,μέσα από τον πίνακα, την Ιρένε Γκούντλαχ.

Σαράντα χρόνια είχε να εμφανιστεί αυτός ο πίνακας. Τον πίνακα πρόσφερε και δάνεισε στην πινακοθήκη  η Ιρένε Άντλερ- Γκούντλαχ , το μοντέλο του πίνακα. Η Ιρένε που το έσκασε από τον άντρα της και τον εραστή της και  που εκμεταλλεύτηκε και τον αφηγητή. Η Ιρένε που έμπλεξε με τόσους άντρες.

Μια γυναίκα και οι τρεις άντρες που αγάπησε , αλλά και πρόδωσε. Για τον Γκούντλαχ η Ιρένε ήταν το όμορφο , νέο , ξανθό τρόπαιο, από το οποίο άξιζε το περιτύλιγμα, για τον ζωγράφο Σβιντ ενσάρκωνε την έμπνευση ,για τον αφηγητή ήταν η πριγκίπισσα , γιατί μπήκε γυμνή στη ζωή του , γυμνή σε ένα πίνακα…

Μια ιστορία για τον έρωτα και την απόρριψη ,αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης.

Ο Μπέρνχαρντ Σλινκ γεννήθηκε το 1944 στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας και μεγάλωσε στη Χαϊδελβέργη και στο Μάνχαϊμ. Είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου και δικαστής .Έγινε παγκόσμια γνωστός με το μυθιστόρημα του «Διαβάζοντας στη Χάννα» που έγινε μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Αμερική. Άλλα έργα του είναι:  «Απόδοση δικαιοσύνης», «Ο γόρδιος φιόγκος», «Το ίχνη του χρήματος», «Ερωτικές αποδράσεις» κ.α.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle