Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
598

Η «ιδανική υμνωδός» Νεκταρία Καραντζή στον Ορχομενό. VIDEO

< 5 λεπτά
27.11.16 • 08:25
#Tags:

Μια μοναδική εκδήλωση προγραμματίζεται στον Ορχομενό η οποία θα γίνει εντός του Ιερού Ναού Παναγίας Σκριπούς το απόγευμα της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου 2016 υπό το φως των κεριών σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Στην εκδήλωση κεντρικό πρόσωπο θα είναι η μοναδική και πολυβραβευμένη Νεκταρία Καραντζή, πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα με επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η «ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης» ενώ η φωνή της έχει ταυτιστεί με την βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη.

Η πρωτοβουλία για την παρουσία της Καραντζή ανήκει στον Ιερό Ναό Παναγίας Σκριπούς που είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης και στους συνδιοργανωτές συλλόγους του Ορχομενού Οικολογικό και Φυσιολατρών.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, η χορωδία της «Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς» ενώ θα διαβαστούν κείμενα των Κόντογλου και Μυριβήλη.

Ποια είναι η Νεκταρία Καραντζή

Ο κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής τη γνώρισε, ήδη από παιδί, μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία τον Δεκέμβριο του 2013. Με την παρότρυνση του Οσίου Πορφυρίου ακολούθησε από την παιδική της ηλικία την σπουδή της ψαλτικής τέχνης, ενώ ο Χρόνης Αηδονίδης τη μύησε και την ανέδειξε στον κόσμο της παράδοσης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί συνεργάτιδά του σε συναυλίες και δισκογραφία.

Από το 2012 συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης μαέστρο, συνθέτη και %ce%bd%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%ae-1πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε συναυλίες που επιχειρούν να εναρμονίσουν τον κόσμο της μουσικής της Δύσης με εκείνον της Ανατολής. Πρώτη τους κοινή καλλιτεχνική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα του 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Ώρες».

Απόφοιτος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς Ποινικού Δικαίου, Εγκληματολογίας και Εκκλησιαστικού Δικαίου από τη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι σήμερα υποψήφια διδάκτωρ Νομικής. Είναι νομικός σύμβουλος σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ ειδικεύεται στα θέματα Ποινικής Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Είναι αριστούχος με διάκριση από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, είναι ψάλτρια από τα 9 της χρόνια σε διάφορους ναούς, μεταξύ των οποίων ο ιερός ναός Αγίας Παρασκευής Μαλακάσας, το ιερό ησυχαστήριο Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Δήλεσι Ωρωπού (γνωστό ως μοναστήρι του Γέροντα Πορφυρίου) και τον ιερό ναό Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» στην Καλλίπολη Πειραιά. Στη βυζαντινή μουσική μαθήτευσε κυρίως κοντά στον πρωτοψάλτη και καθηγητή, φιλόλογο-θεολόγο Δημήτρη Βερύκιο.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής με τον Θάνο Πετράκη και την Ντίνα Γουδιώτη και ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και δυτικής μουσικής.

Συμμετείχε στην τηλεοπτική μουσική σειρά 7 εκπομπών «Επικράνθη» της ΕΤ1 με τον Χρόνη Αηδονίδη, τον Δημήτρη Βερύκιο, τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Κοραλία Καράντη. Υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής «Μουσικοί Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» μαζί με τον Χρόνη Αηδονίδη, στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας (2006-2007).

Σημαντικές στιγμές στην πορεία της υπήρξαν οι προσκλήσεις από την περίφημη Ακαδημία Φραντς Λιστ στην Ουγγαρία και από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, να παρουσιάσει εισηγήσεις για τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Μεταξύ άλλων έχει παρουσιάσει συναυλίες βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής στις εξής χώρες: Γαλλία, Ουγγαρία, Σερβία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Εσθονία, Ελβετία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιταλία κ.α. ενώ έχει συνεργαστεί με την κορυφαία παραδοσιακή ερμηνεύτρια της Ουγγαρίας Μάρτα Σεμπεστιέν, όπως και με την διακεκριμένη «χορωδία θρησκευτικού μέλους Αγίου Εφραίμ» (Saint Euphraim).

Συναυλίες-συμμετοχές-Διδασκαλία

Πρώτη της εμφάνιση σε συναυλιακό κοινό ήταν στις 25 Μαΐου 2004 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμμετέχοντας σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 50 χρόνια προσφοράς στον παραδοσιακό μουσικό ελληνικό πολιτισμό του Χρόνη Αηδονίδη. Από τότε, εμφανίζεται σε επιλεγμένες συναυλίες παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάστηκε επίσης με τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο, σε συναυλίες και δισκογραφία.

Κάποιες από τις συναυλίες που διακρίνονται είναι: το αφιέρωμα για τα 50 χρόνια προσφοράς του Χρόνη Αηδονίδη στην παράδοση (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), το αφιέρωμα στα 70 χρόνια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συναυλία, υπό την αιγίδα και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης(Κωνσταντινούπολη), σε συναυλία και μουσικολογική ημερίδα που διοργάνωσε η ομάδα "EthomusiKa" του Πανεπιστημίου της Σορβόννης(Παρίσι), στο 6ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, σε συναυλία στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στην Βουδαπέστη, μαζί με την Μάρτα Σεμπέστυεν και την ανδρική «Χορωδία Αγίου Ευφραίμ», σε πλήθος παραστάσεων και επιστημονικών ημερίδων του Λαογραφικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών κ.α.

Έχει διδάξει σε εγχώρια και διεθνή σεμινάρια με θέμα τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, μεταξύ των οποίων: στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Γαλλία) και στην περίφημη Ακαδημία Μουσικής Φραντς Λιστ (Ουγγαρία).

Διακρίσεις – Βραβεύσεις

Έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρία - Ινστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική και την Ορθοδοξία και είναι επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών. Είναι επίσης καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μουσικής Σχολής Χρόνης Αηδονίδης και είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου και Νομικός Σύμβουλος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle