Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
466

Η Ιστορία του Ορχομενού Μέρος 2ο. Προϊστορία

< 3 λεπτά
09.12.14 • 13:04
#Tags:

Η Ιστορία του Ορχομενού
Μέρος 2ο. Προϊστορία
Συνέχεια από το 1ο μέρος
Στο πρώτο μέρος της ιστορίας του Ορχομενού ασχοληθήκαμε με την ονοματολογία του Ορχομενού και τη Μυθολογία γύρω από αυτόν. Απαντήσαμε στα ερωτήματα πως πήρε και από ποιόν πήρε το όνομά του, το γενεαλογικό δέντρο ουσιαστικά των Μινυών, την περιοχή, τις συνήθειες και άλλα χρήσιμα ιστορικά στοιχεία για τους σπουδαίους προγόνους μας.
Στο σημερινό 2ο μέρος θα ασχοληθούμε για την πορεία του Ορχομενού στα προϊστορικά χρόνια.

Συνέχεια από το 1ο μέρος

Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι ο Ορχομενός κατοικήθηκε από τη Νεολιθική περίοδο. Στις αρχές των Μυκηναϊκών χρόνων, την Αποξήρανση Μινυώνεποχή που, κατά τη μυθολογία, κυβερνούσαν οι Μινύες, η πόλη είχε κυρίαρχη θέση στην περιοχή και αυτό αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στο έργο της αποξήρανσης της Κωπαΐδας. Πρόκειται για έργο που θεωρείται μοναδικό για την εποχή εκείνη. 

Η λίμνη κάλυπτε περίπου 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το χειμώνα η στάθμη της ανέβαινε πολύ, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και από το λιώσιμο του χιονιού, ενώ το καλοκαίρι τα νερά έφευγαν μέσω των φυσικών ρωγμών και καταβοθρών. Επειδή η υπόγεια διαρροή των υδάτων γινόταν στα υψηλότερα επίπεδα του λεκανοπεδίου, καθώς εκεί βρίσκονταν οι καταβόθρες και οι ρωγμές, το καλοκαίρι η Κωπαΐδα μετατρεπόταν σε έλος. Η λίμνη ήταν ονομαστή για τα εξαιρετικά καλάμια που φύτρωναν στις όχθες της, με τα οποία κατασκευάζονταν αυλοί, για το σχοίνο, με τον οποίο έφτιαχναν τα «αλιάρτια σχοινιά», μα, προπαντός, για τα ψάρια της και τα νοστιμότατα χέλια της. Τα νερά της λίμνης ενισχύονταν και από τους ποταμούς Μέλανα, Κηφισό, Έρκυνα, Φάλαρο ή Κοράλιο, Τρίτωνα και άλλους μικρότερους.
Οι προσπάθειες να ελεγχθεί το νερό της λίμνης ξεκίνησαν πολύ νωρίς. Ήδη μεταξύ του 2000 και του 1550 π.Χ. άρχισαν οι επεμβάσεις, με στόχο να γλιτώσουν οι παραλίμνιες πόλεις από τις πλημμύρες και έτσι να εξασφαλιστεί περισσότερη καλλιεργήσιμη γη. Γύρω στο 1550 π.Χ., εξαιτίας μιας καταστροφικής πλημμύρας, τα νερά της λίμνης ξεπέρασαν το 1 μέτρο• αρκετοί παραλίμνιοι οικισμοί καταστράφηκαν και πολλά υδατοφραγμένα βαθύπεδα χάθηκαν οριστικά λόγω του νερού. Αυτό οδήγησε στην προσπάθεια για συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η επόμενη επέμβαση έγινε με απόφαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τελικά η Κωπαΐδα έμελλε να αποξηρανθεί οριστικά το 19ο αιώνα.
Μεταξύ του 900 και του 500 π.Χ. τα αρχαιολογικά κατάλοιπα υποδεικνύουν μια πληθυσμιακή έκρηξη και μεγάλη ευμάρεια στην περιοχή.

συνεχίζεται (3ο μέρος, Ιστορία, αρχαιότητα)

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle