Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
992

Η Ιστορία του Ορχομενού 3ο μέρος. Αρχαιότητα

< 5 λεπτά
12.12.14 • 12:56
#Tags:

Η Ιστορία του Ορχομενού 3ο μέρος. Αρχαιότητα
Στο προηγούμενο 2ο μέρος, γνωρίσαμε την πορεία του Ορχομενού στην προϊστορία. Σήμερα στο 3ο μέρος θα δούμε την Ορχομενό στην περίοδο της Αρχαιότητας η οποία παρουσιάζει τερ΄στιο ενδιαφέρον για τον πολυσήμαντο ρόλο του σε αυτή την περίοδο.

αρχαιες πόλεις ορχομενούΕξαιτίας της υπερχείλισης της λίμνης η Αρχαϊκή περίοδος χαρακτηρίζεται από τη μετακίνηση οικισμών σε υψηλότερα σημεία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε και σε αλλαγή ονόματος κάποιου οικισμού.

Ο Ορχομενός έχασε τον ηγεμονικό ρόλο του με το τέλος του μυκηναϊκού κόσμου. Η αλλαγή αυτή φαίνεται στο μύθο της νίκης των Θηβαίων με αρχηγό τον Ηρακλή επί των Ορχομενίων και συμπίπτει με την κάθοδο των Βοιωτών από τη Θεσσαλία. Κατά τον 8ο αι. π.Χ. ο Ορχομενός ηγείται των πόλεων Ασπληδών και Χαιρώνεια.

Περίπου στο τέλος του 6ου μέχρι τα μέσα του 5ου αι. π.Χ., ο Ορχομενός συμμετείχε στο Κοινό των Βοιωτών, στο οποίο, μαζί με την Υηττό (4 χλμ. βορειοανατολικά του σημερινού χωριού Παύλος), εκπροσωπούνταν από 2 βοιωτάρχες. Την περίοδο αυτή στην επικράτειά του πρέπει να ανήκουν οι Όλμωνες, η Τεγύρα (κοντά στο σημερινό χωριό Διόνυσος) και οι Κύρτωνες (σήμερα ανήκει στη Φθιώτιδα). Περίπου το 500 π.Χ. φαίνεται ότι έκοψε και δικό του νόμισμα.

Κατά τους Περσικούς πολέμους, ο Ορχομενός, όπως και οι υπόλοιποι Βοιωτοί πλην Θεσπιέων, τάχθηκε με το μέρος των Περσών. Τόσο το 447 π.Χ. στη μάχη της Κορώνειας όσο και κατά τη μάχη του Δηλίου το 424 π.Χ., ο ακροπολη ορχομενού 1Ορχομενός συμμετείχε με στρατό στην προσπάθεια των Βοιωτών να απελευθερωθούν από την ηγεμονία των Αθηναίων.

Το 427 π.Χ. η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές εξαιτίας ισχυρού σεισμού. Στη συνέχεια ο Ορχομενός παρέμεινε φιλικά διακείμενος προς τη Σπάρτη, παρότι το Κοινό των Βοιωτών ακολούθησε τη δική του πολιτική. Η φιλία του προς τη Σπάρτη εκδηλώθηκε έντονα στον Κορινθιακό πόλεμο, κατά τον οποίο τάχθηκε με το μέρος του Λυσάνδρου και κατ’ επέκταση κατά του Κοινού. Το γεγονός αυτό είχε αποτέλεσμα την αυτονομία του Ορχομενού κατά την Ανταλκίδειο ειρήνη. Η ανεξαρτησία της πόλης αντανακλάται στο γεγονός ότι ξαναέκοψε νόμισμα με το όνομά της. Όλα άλλαξαν όταν η Σπάρτη κατατροπώθηκε από το συνασπισμό Αθηναίων και Θηβαίων. Οι τελευταίοι τιμώρησαν όλες τις πόλεις που είχαν ταχθεί με τη Σπάρτη, μεταξύ αυτών και τον Ορχομενό. Η πόλη υπέστη τις βαριές συνέπειες το 364 π.Χ., οπότε καταστράφηκε, ενώ οι κάτοικοί της είτε δολοφονήθηκαν είτε πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Ελάχιστοι κατόρθωσαν να διαφύγουν στην Κω.

Μέχρι τη μάχη της Χαιρώνειας η πόλη δεν έπαιζε κάποιο πολιτικό ρόλο. Η τοποθέτηση του Ορχομενού στο πλευρό του Φιλίππου και στη συνέχεια του Αλεξάνδρου είχε αποτέλεσμα την αναβίωσή της. Ο Αλέξανδρος έχτισε ξανά την πόλη και τον πύργο που βρισκόταν στην κορυφή του Ακοντίου, επέκτεινε την οχύρωση (τμήματαΜ αλεξανδρος του μακεδονικού τείχους σώζονται και σήμερα) και της παραχώρησε προνόμια. Είναι επίσης η εποχή κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η νέα προσπάθεια αποξήρανσης της Κωπαΐδας. Τέλη του 4ου αι. π.Χ. κατασκευάστηκε και το θέατρο που χρησιμοποιούνταν μέχρι την Ύστερη Ρωμαϊκή εποχή. Ο Ορχομενός γνώρισε νέα περίοδο ακμής, έγινε πάλι μέλος του Βοιωτικού Κοινού και κάποιο διάστημα φαίνεται ότι ανέλαβε και την πρωτοκαθεδρία. Τον 3ο και το 2ο αι. π.Χ. ήταν πάλι μία από τις πέντε σημαντικότερες πόλεις της Βοιωτίας. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε την ιστορική πορεία όλης της περιοχής, με τους ελληνιστικούς βασιλείς να εναλλάσσονται στην κυριαρχία και με τη νίκη κατά των Γαλατών.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο αρχικά η πόλη διατηρούνταν άθικτη, στη συνέχεια όμως έγινε το θέατρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ρωμαίου Σύλλα και του Αρχέλαου, στρατηγού του Μιθριδάτη. Ο Σύλλας λεηλάτησε την πόλη και αυτό αποτέλεσε την αρχή της παρακμής της. Δε βοήθησε ούτε το γεγονός ότι, μαζί με άλλες βοιωτικές πόλεις, τάχθηκε στο πλευρό του Καίσαρα – ο Ορχομενός πλέον αποτελούσε ένα ασήμαντο χωριό.

Πριν παρακολουθήσουμε την ιστορική πορεία του Ορχομενού στα επόμενα χρόνια, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Ορχομενός ήταν γνωστός για την εκτροφή αλόγων. Δε φέρουν μόνο τα νομίσματα της πόλης ίππους, αλλά και ο Πίνδαρος, όταν αναφέρεται σε αυτήν, μιλά για τα άλογά της («Καφισίων ὑδάτων λαχοῖσαι αἵτε ναίετε καλλίπωλον ἕδραν», 14ος Ολυμπιόνικος Πινδάρου).

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle