Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
409

Η Ιστορία του Ορχομενού. 4ο μέρος. Μέσοι χρόνοι

< 4 λεπτά
16.12.14 • 08:32
#Tags:

Η Ιστορία του Ορχομενού. 4ο μέρος. Μέσοι χρόνοι
Στο προηγούμενο 3ο μέρος ασχοληθήκαμε με την περίοδο της αρχαιότητας στον Ορχομενό. Από την ακμή την περίοδο του Αλεξάνδρου μέχρι την παρακμή στη Ρωμαϊκή περίοδο.
Στο 4ο μέρος θα γνωρίσουμε την πορεία του Ορχομενού στους μέσους χρόνους.

Μέχρι τα μέσα του 6ου αι. μ.Χ. ο Ορχομενός, όπως και η υπόλοιπη Βοιωτία, πληττόταν από τους Γότθους, αλλά και από αλλεπάλληλους σεισμούς.
ΠαναγιαΑπό τα μέσα του 6ου αιώνα άρχισε η οικονομική ανάπτυξη. Η παραγωγή σιταριού επαρκούσε και για εξαγωγή. Παράλληλα γινόταν εκτροφή μεταξοσκώληκα και αναπτύχθηκε η βιοτεχνία μεταξιού.

Στη συνέχεια ο Ορχομενός υπήχθη στο θέμα Ελλάδος και μέχρι το 1204 η ζωή των κατοίκων δε διαταράχθηκε, με εξαίρεση τη σύντομη προέλαση των Σλάβων.

Αυτή την περίοδο, και μάλιστα το 873/874, χτίστηκε και η μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή μονή της Παναγίας Σκριπούς.  Γραπτή επιγραφή ενσωματωμένη στο εξωτερικό της αψίδας του ιερού αναγράφει τον κτήτορα Λέοντα, βασιλικό πρωτοσπαθάριο, και τη χρονολογία κατασκευής του ναού. Στην τοιχοδομία του ναού έχει χρησιμοποιηθεί άφθονο υλικό από τον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού, με τον οποίο το μνημείο γειτονεύει. Άλλωστε, η ονομασία Σκριπού μάλλον οφείλεται στις πολυάριθμες εντοιχισμένες στο ναό επιγραφές (από το λατ. scriptus).

Από το αρχικό συγκρότημα σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, όπως αποδεικνύει το τρισυπόστατο Ιερό Βήμα. Ο ναός ανήκει ????µe???στους λεγόμενους μεταβατικούς ναούς, όπως έχει επικρατήσει για ονομάζεται μία από τις πιο πρώιμες παραλλαγές των τρουλαίων σταυροειδών εγγεγραμμένων ναών της μεσοβυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Πρόκειται για κτίριο όπου το σταυρικό σχήμα τονίζεται, με την εγκάρσια κεραία του σταυρού να χωρίζεται από τα γωνιακά διαμερίσματα με ισχυρούς τοίχους όπου ανοίγονται στενά και χαμηλά ανοίγματα και την προέκτασή της να είναι προβάλλει στην βόρεια και τη νότια όψη του ναού.

Στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκονται διάσπαρτες αρχαιότητες: το αρχαίο θέατρο, ο Τάφος του Μινύα, το μυκηναϊκό ανάκτορο, ο πιθανολογούμενος ναός των Χαρίτων. Λίγο αργότερα κατασκευάστηκε και ο ναός του Αγίου Σώζοντος (1010), τον οποίο η παράδοση αποδίδει στον Βασίλειο Βουλγαροκτόνο και τον συνδέει με τη νίκη του κατά των Βουλγάρων, των οποίων οι επιδρομές είχαν επί μακρόν δοκιμάσει την περιοχή. Ο ναός διατηρείται σε καλή κατάσταση, ενώ είναι φανερή και σε αυτό το κτίσμα η χρήση αρχαίου οικοδομικού υλικού.

Από το 1204 μέχρι το 1311 ο Ορχομενός είχε καταληφθεί από τους Φράγκους. Το 1311 έγινε το θέατρο της σύγκρουσης μεταξύ Καταλανών και του δούκα των Αθηνών Γκοτιέ ντε Μπριέν. Στη μάχη του Ορχομενού οι Καταλανοί νίκησαν και κατέλαβαν τη Θήβα και μετά την Αθήνα, καταλύοντας τη φραγκική κυριαρχία και εγκαθιδρύοντας την καταλανική στο δουκάτο των Αθηνών και, επομένως, και στον Ορχομενό, μέχρι το 1388.

Από το 1363 έως το 1365 Τούρκοι υπό το Μουράτ Β΄ εγκαταστάθηκαν στη Βοιωτία και την Αττική, ενώ το 1390 εισέβαλαν στη Λιβαδειά και τον Ορχομενό με αρχηγό τον Εβρέν μπέη και λεηλάτησαν τις πόλεις.

Από το 1394 η περιοχή Λιβαδειάς και Ορχομενού περιήλθε στην κυριαρχία του Βαγιαζήτ Α΄. Οι Ατζαγιόλι όμως επανέκτησαν την περιοχή και, μέχρι την οριστική υποδούλωση στους Οθωμανούς, οι κάτοικοι έζησαν ήρεμα.

Συνεχίζεται 

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle