Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
321

Η Κωπαΐδα έχει το «μετεωρολόγο» της

< 8 λεπτά
26.03.15 • 11:59
#Tags:

Η Κωπαΐδα έχει το «μετεωρολόγο» της

Μαζί με την καλημέρα έρχεται και η ερώτηση «Τι καιρό θα κάνει αύριο Παναγιώτη»;
Εκείνος απαντά πάντα στις ερωτήσεις και εκείνοι φροντίζουν για τις δουλειές στα χωράφια αναλόγως με την απάντησή του.

Ναι είναι ο μετεωρολόγος της διπλανής πόρτας, ο πιο καλός φίλος των αγροτών οι οποίοι εξαρτώνται από τον καιρό για την καλλιέργεια και την Τσούραςσυγκομιδή που είναι με άλλα λόγια το βιός τους.

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις σίγουρα θα έχεις καλά αποτελέσματα και όταν έχεις και τη… λόξα τότε σίγουρα θα βγει κάτι καλό.
Πως αλλιώς μπορούμε να το πούμε αυτό που έχει ο συμπατριώτης μας Παναγιώτης Τσούρας ο οποίος διαθέτει χρόνο, μεράκι, γνώσεις αλλά και χρήμα;

Η αγάπη του για την παρατήρηση των καιρικών φαινομένων τον οδήγησαν να στήσει ένα σύγχρονο μετεωρολογικό σταθμό στην ταράτσα του σπιτιού του!

Βέβαια δεν δηλώνει Μετεωρολόγος, αλλά χομπίστας που η επαγγελματική του ενασχόληση αγγίζει κάπου και την λειτουργία του σταθμού και την παρατήρηση.

Ο asopichos.gr σας γνωρίζει λοιπόν τον συμπατριώτη μας, τον μετεωρολόγο της διπλανής πόρτας ενώ με μεγάλη χαρά ξεκινά η συνεργασία μας από σήμερα και είναι προσφορά μας σε όλους τους κατοίκους της περιοχής αλλά κυρίως προς τους αγρότες.

Κύριε Τσούρα, μπορείτε να μας περιγράψετε τι ακριβώς είναι ο μετεωρολογικός σταθμός?
Ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός όπως πιο σωστά ονομάζεται είναι μια συσκευή η οποία καταγράφει ανά πάσα στιγμή τις καιρικές μεταβλητές (θερμοκρασία αέρος, βροχόπτωση, σχετική υγρασία, ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου, βαρομετρική πίεση, σημείο δρόσου, αισθητή θερμοκρασία κλπ.)
Λέγεται αυτόματος Μ.Σ γιατί δεν απαιτεί την ανθρώπινη παρέμβαση όπως γινόταν παλαιότερα που ο χρήστης έπρεπε να διαβάζει και να καταγράφει τις μετρήσεις των οργάνων.Meteo
Ο σταθμός αποτελείται από 2 μέρη.
Το εξωτερικό μέρος που περιλαμβάνει το ανεμόμετρο, το θερμόμετρο, το βροχόμετρο και το υγρασιόμετρο,
Και το εσωτερικό μέρος που βρίσκεται το βαρόμετρο οι ενδείξεις και η αποθήκευση των δεδομένων.
Η κονσόλα όπως λέγεται συνδέεται με έναν υπολογιστή και έτσι γίνεται η επεξεργασία και η τελική αποθήκευση των δεδομένων .

Στη εγκατάστασή μας εκτός του σταθμού υπάρχουν ήδη και λειτουργούν 3 κάμερες ουρανού που δείχνουν τις καιρικές συνθήκες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και 2 ανιχνευτές ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνοί-αστραπές) που μπορούν να προσδιορίσουν με μεγάλη ακρίβεια που κινείται ένα μέτωπο καταιγίδας. 

Ο πιο νέος μάλιστα που εγκαταστάθηκε πρόσφατα είναι κομμάτι ενός παγκόσμιου ερασιτεχνικού δικτύου με τεράστια εμβέλεια και ακρίβεια στην αποτύπωση των εκκενώσεων σε όλη την Υφήλιο.

Πως οδηγηθήκατε να κάνετε αυτό το εγχείρημα;

Η αγάπη που προς την παρατήρηση των καιρικών φαινομένων ήταν το έναυσμα της προσπάθειάς μου αυτής.
Πολύ σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε το γεγονός ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αγροτική περιοχή που όπως καταλαβαίνεται εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.

Πριν πόσο καιρό είχατε αυτή την ιδέα;

Η ιδέα υπήρχε στο μυαλό μου πολλά χρόνια πριν αλλά δεν είχε δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία να την πραγματοποιήσω

Πόσο διάστημα χρειάστηκε για την υλοποίησή της;

Η εγκατάσταση του σταθμού, η παραμετροποίηση του αλλά και η συντήρησή του είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που ουσιαστικά δεν έχει τέλος.
Ξεκίνησε το Μάιο του 2014 όταν εγκαταστάθηκε ο σταθμός, έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την αξιοπιστία του και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την προσθήκη βοηθητικών τμημάτων που συμπληρώνουν τον σταθμό ως μέσο παρατήρησης.

Γιατί επιλέξατε τον Άγιο Δημήτριο και όχι άλλα σημεία;

Ο Άγιος Δημήτριος είναι το χωριό που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η Κωπαΐδα είναι γενικά περιοχή άξια metecπαρατήρησης με ενδιαφέρον μικροκλίμα λόγω της ιδιομορφίας της.
Εξάλλου υπάρχουν σταθμοί σε Λιβαδειά, Αντίκυρα, Αράχωβα, Καπαρέλλι, Θεολόγο κλπ οπότε ο δικός μας σταθμός συμπληρώνει το μικρό κενό που υπάρχει στην περιοχή αυτή

Η εργασία σας ή οι σπουδές σας έχουν σχέση με αυτό;

Δυστυχώς όχι. Οι σπουδές μου ήταν πάνω στην μηχανολογία αλλά το επάγγελμά μου σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο. Εργάζομαι ώς τεχνικός Η/Υ και η υλοποίηση του έργου απαιτεί αρκετές γνώσεις πάνω σε υπολογιστές.

Οι συμπολίτες σας το ξέρουν; Τι λένε γι αυτό;

Ναι οι περισσότεροι το γνωρίζουν. Πολύς κόσμος πιστεύει πως ο σταθμός είναι προγνώστης. Αυτό είναι λάθος. Ο σταθμός παρατηρεί. Δεν προβλέπει.
Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως από την παρατήρηση των σταθμών μπορούμε με τον καιρό να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας πάνω στο κλίμα της περιοχής.
Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι πως πολλοί γεωργοί χρησιμοποιούν τα δεδομένα του σταθμού και αποφασίζουν για τις ενέργειες τους,

Μπορείτε να μας πείτε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχετε επέμβει με χρήσιμα αποτελέσματα;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρατήρηση των συνθηκών από τους παραγωγούς τριφυλλιού οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.
Πρόσφατα έμαθα πως χρησιμοποιούν τις μετρήσεις του σταθμού και κυρίως την υγρασία και τον άνεμο και αποφασίζουν για το ποια είναι η καλύτερη «ώρα» για να μεταβούν στα χωράφια τους για το «δέσιμο» της παραγωγής σε δέματα.
Να σημειωθεί επίσης πως υπάρχει μια αυτοματοποιημένη πρόγνωση που στηρίζεται και στα δεδομένα του δικού μας σταθμού στην σελίδα μας η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και πολλοί την έχουν ως «οδηγό» για τον προγραμματισμό των εργασιών τους.

Υπάρχουν κάποια ευτράπελα στη διάρκεια της λειτουργίας; Σας έχουν ζητήσει κάτι περίεργο;

Ευτυχώς όχι. Αυτό που πάντα ενδιαφέρει τον κόσμο είναι «τι καρό θα κάνει αύριο.». Αυτή είναι η πιο συχνή Meteo bερώτηση.

Είστε υπό την .... σκέπη του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Χρειάζεται κάποια ειδική άδεια γι αυτό; Ποιές είναι οι διαδικασίες; Μπορεί δηλαδή ο κάθε πολίτης να κάνει κάτι τέτοιο;

Όταν πήραμε την απόφαση να βάλουμε τον σταθμό αναζητήσαμε βοήθεια σχετικά με το ποιον σταθμό να επιλέξουμε και πως ακριβώς να τον τοποθετήσουμε.
Μάθαμε λοιπόν πως το Ε.Α.Α. μπορεί να εντάξει έναν σταθμό στο δίκτυό του αρκεί να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Έτσι ο σταθμός «στήθηκε» βάσει οδηγιών από το Αστεροσκοπείο. Ειδική άδεια δεν χρειάζεται. Ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να το κάνει αρκεί να έχει την κατάλληλη υποδομή.

Σας καλύπτει με μηχανήματα και συντήρηση το Αστεροσκοπείο;

Όχι. Τουλάχιστον ως τώρα. Αυτό που σίγουρα όμως μας παρέχει είναι τεχνογνωσία και βοήθεια σε περίπτωση προβλημάτων. Επίσης με την συμμετοχή του σταθμού στο δίκτυο του Ε.Α.Α. (www.meteo.gr) τα δεδομένα γίνονται άμεσα προσβάσιμα σε παγκόσμια κλίμακα.

Meteo aΑνταποδοτικά οφέλη έχετε; βγάζετε χρήματα;

Όχι. Άλλωστε όλο το εγχείρημα ξεκίνησε ως χόμπι και ουδέποτε μπήκαμε σε τέτοια λογική.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Θα θέλαμε και μείς με την σειρά μας να σας ευχαριστήσουμε για την πρόθεση σας να προβάλλετε την δουλειά μας. Τέτοιες ενέργειες μας δίνουν την ώθηση να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.
Ήδη κάνουμε μια προσπάθεια να κάνουμε την σελίδα μας πιο φιλική προς τον απλό χρήστη όσο αυτό είναι δυνατό.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ε.Α.Α και την ομάδα του κ. Λαγουβάρδου καθώς και τον κ. Βασίλη Υφαντή για την αμερόληπτη βοήθεια που μας δίνουν στα πρώτα μας βήματα.

Αυτός είναι ο μετεωρολόγος της διπλανής... ταράτσας, που έκανε το χόμπι του ένα χρήσιμο εργαλείο για τους συμπατριώτες μας και την ταράτσα του σπιτιού του παρατηρητήριο των καιρικών φαινομένων.

Από σήμερα ο asopichos.gr σας προσφέρει σε πραγματικό χρόνο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle