Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
109

Η Μαρία Ζαννιά μας αλλάζει γεύση με Χταποδόπιτα!

< 5 λεπτά
17.04.17 • 21:11
#Tags:

Το Πάσχα πέρασε και όλοι γευτήκαμε τα παραδοσιακά εδέσματα των ημερών με αποκορύφωμα φυσικά τον οβελία. Μαζί του απολαύσαμε κοκορέτσι, γαρδούμπες, τσουρέκια αλλά και κάναμε αρκετή κατανάλωση αλκοόλ.

Ως συνήθως από... Δευτέρα αρχίζουμε δίαιτα και διατροφικές συνήθειες.

Η Μαρία Ζαννιά μας προτείνει μια διαφορετική πίτα για να αλλάξουμε γεύσεις. Ας δούμε τι μας προτείνει.   

Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία

Χταποδόπιτα

Τι μπορώ να πω γι’ αυτή την τόσο ιδιαίτερη και διαφορετική πίτα! Πάνε τώρα αρκετά χρόνια που επισκέφτηκα την Κεφαλλονιά, το μεγαλύτερο νησί του Ιουνίου, που εκτός από την φυσική του ομορφιά με τα σμαραγδένια της νερά ξεχωρίζει για την εξαιρετική της κουζίνα και ακόμα περισσότερα για τις αμέτρητες πίτες της, όπως αυτήν εδώ με χταπόδι. Αυτή η πίτα ενώνει όλη τη γεύση και το άρωμα της θάλασσας, με το φρέσκο χταπόδι μαγειρεμένο σε λευκό κρασί και τυλιγμένο σε ακαταμάχητη σπιτική ζύμη.

%cf%87%cf%84%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b4%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1

Για τη ζύμη:
½ κιλό αλεύρι
220 ml λευκό κρασί
220 ml ελαιόλαδο
Corn flour για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση:
1 κιλό χταπόδι
240 ml λευκό κρασί
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
50 γρ ρύζι καρολίνα
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μαντζουράνα ξερή
220 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι, σε μέτρια φωτιά. Χωρίς να προσθέσουμε νερό ή λάδι, ανακατεύουμε το χταπόδι μέχρι να πάρει κοκκινωπό χρώμα και να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά με μισοκλεισμένο καπάκι. Αμέσως μετά, κόβουμε το χταπόδι σε κομματάκια και το αφήνουμε να κρυώσει ενώ κρατάμε το ζουμί του.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι, τρίβοντάς το με τα χέρια. Προσθέτουμε το κρασί σιγά σιγά, ενώ συνεχίζουμε να πλάθουμε με δύναμη μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιόμορφή που να μην κολλάει στα χέρια μας. Η ποσότητα του κρασιού εξαρτάται από το αλεύρι μας και γι’ αυτό το λόγο το ρίχνουμε σε δόσεις λίγο λίγο.
Σε ένα μεγάλο μπολ προετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τα κομμάτια από το χταπόδι με τα υπόλοιπα υλικά του. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού από το ζουμί του χταποδιού και ανακατεύουμε καλά.
%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%ce%b1Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 °C και λαδώνουμε ένα ταψί 40x30. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες, τη μία ελαφρώς μεγαλύτερη από την άλλη. Σε μία λεία και καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε λίγο corn flour και με έναν πλάστη ανοίγουμε πρώτα τη μεγάλη μπάλα έτσι ώστε όχι μόνο να καλύπτει τον πάτο του ταψιού αλλά και μέχρι 3-4cm από τα τοιχώματα. Αν μας είναι δύσκολο να μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί μπορούμε να την ανοίξουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου και να τα μεταφέρουμε μαζί στο ταψί.
Προσθέτουμε τη γέμιση προσπαθώντας να πάει παντού και να είναι καλά καταμερισμένη και ανοίγουμε το άλλο φύλλο ακριβώς όπως και το πρώτο (αυτή τη φορά κοιτάμε μόνο να καλύψουμε την επιφάνεια και όχι παραπάνω). Με προσοχή τοποθετούμε το φύλλο πάνω από τη γέμιση και κλείνουμε την πίτα κατεβάζοντας την κάτω ζύμη από τα τοιχώματα. Πριν τη βάλουμε στο φούρνο, την χαράζουμε χωρίς να φτάσει το μαχαίρι στον πάτο του ταψιού. Φουρνίζουμε στην προτελευταία σχάρα για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά.

Τη συνταγή της θα τη βρείτε και στο βιβλίο της «Cocina Griega & Mediterránea – Maria Zannia» το οποίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από την ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.paraninfo.es/catalogo/9788484597360/cocina-griega-con-maria-zannia αλλά και να επικοινωνήσετε μαζί της στην προσωπική της ιστοσελίδα www.mariazannia.com

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle