Asopichos Logo
16-04-2024
Asopichos Logo
97

Η μνήμη γιατρικό για τις μαρτυρικές πόλεις

< 4 λεπτά
02.06.17 • 10:19
#Tags:

«Εδώ πονά η σιωπή, πονάει κι η πέτρα κάθε δρόμου»
Με τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου από το «Επίγραμμα Διστόμου» άνοιξε τις πύλες της η έκθεση ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, αφιερωμένη σε τρεις μαρτυρικές πόλεις με τίτλο «10 ΙΟΥΝΙΟΥ : Τρεις Πόλεις Μια Ιστορία, Λίντιτσε – Δίστομο – Οραντούρ», στον εκθεσιακό χώρο του μετρό Συντάγματος.

Διαβάστε σχετικό Ρεπορτάζ 

Το ποίημα του Ρίτσου διάβασε στους επισήμους, στους προσκεκλημένους αλλά και στους απλούς πολίτες επισκέπτες της έκθεσης ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης.

Διστομο εκθεση

Η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ανέφερε στη σύντομη εισήγησή της και παρουσίαση της εκδήλωσης ότι ο στόχος της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει πως όποιος ξεχνάει την Ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. «Θέλουμε, επίσης, να χτυπήσουμε το καμπανάκι απέναντι στη φίλη Γερμανία, ότι απέναντι στην Ελλάδα διατηρεί κάποιες υποχρεώσεις, τις οποίες, επιτέλους, θα πρέπει να εκπληρώσει», σημείωσε.

Η έκθεση περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τεκμήρια από τα αρχεία των τριών μουσείων, φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ναζιστική θηριωδία που έπληξε αυτές τις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις στις 10 Ιουνίου.

«Οι θυσίες των ανθρώπων που μαρτύρησαν δεν πρέπει να περιγράφονται με πολλά λόγια. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα φαινόμενα του φασισμού και του ναζισμού που υπάρχουν δυστυχώς ακόμη και στη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το καλύτερο φάρμακο είναι να ξέρουμε την ιστορία μας. Και να τη σπουδάζουμε και να τη διδάσκουμε», τόνισε, στον σύντομο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Γιάννης Γεωργακός στην ομιλία του τόνισε "Σήμερα υπό το βλέμμα των νεκρών μας εγκαινιάζεται αυτή η έκθεση. Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας είναι το ολοκαύτωμα αυτών των τριών πόλεων.

Τοσκας Δημαρχος Διστομου

Στέλνουμε το μήνυμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη μιας κοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο η οποία θα πρέπει να βασίζεται στην ιστορία με διαχρονικά δεδομένα απόρροια της σωφροσύνης, της γνώσης και σύνεσης.

Η έμπρακτη πράξη συγνώμης είναι παραμένει ενεργή απαίτηση της ιστορικής συνέπειας".

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εκθεση Διστομουστην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, υπογράμμισε ότι παρακολουθώντας κανείς αυτήν την έκθεση καταλαβαίνει γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, Γιώργος Ψυχογιός .
Επίσης παρών ήταν ο βουλευτής Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Λιβαδειάς κ. Δημητρόπουλος.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Βοιωτίας, την A.μ.κ.E. «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη» και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ υποστηρίζεται από τις πρεσβείες της Γαλλικής και της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Γιάννη Ρίτσου, «Επίγραμμα για το Δίστομο»

ritsos

Διστομο εκθεση1 Διστομο Σύνταγμα Εκθεση Διστομου 1

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle