Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
136

«Θωρηκτό Αβέρωφ-Κεραυνός στο Αιγαίο»

< 4 λεπτά
10.10.16 • 18:50
#Tags:

«Θωρηκτό Αβέρωφ-Κεραυνός στο Αιγαίο»Τ.Κάρ Εκδόσεις Ψυχογιός 2015 σελ.194

Αυτό το πλοίο , το Θωρηκτό Αβέρωφ, αποτελεί την κιβωτό των εθνικών μας αγώνων.

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Το αγκυροβολημένο Αβέρωφ αποτελεί ένα σύμβολο που γεννήθηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο και από τις 11 Σεπτεμβρίου 1911 , οπότε κατέπλευσε στο Φάληρο , με ενθουσιώδη υποδοχή, για να αρχίσει το ταξίδι του διαμέσου όλων των πολέμων της θυελλώδους σύγχρονης ιστορίας μας, έχει καταλήξει σήμερα , δεμένο σε ένα κυματοθραύστη στο Φάληρο, επισήμως ως ένα πλωτό Μουσείο.

%ce%b8%cf%89%cf%81%ce%b7%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%b2%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%86Όταν κάποιο πολεμικό πλοίο ,μπαίνει στον φαληρικό όρμο και πρόκειται να περάσει μπροστά από το Αβέρωφ , ο κυβερνήτης του δίνει τη διαταγή : «Μέτωπο προς θωρηκτό Αβέρωφ, κλίνατε επ’ αριστερά ( ή επ’ δεξιά)!».Αυτό είναι το σινιάλο ώστε όλοι οι αξιωματικοί να συγκεντρωθούν στο κατάστρωμα και να σταθούν προσοχή, χαιρετώντας τον Μπάρμπα-Γιώργη.Το τελετουργικό αυτό είναι κάτι παραπάνω από απλή απόδοση τιμών σε ένα σπουδαίο πλοίο....

Το θωρηκτό Αβέρωφ , το καταδρομικό εκτοπίσματος 10.000υτόνων , αποτέλεσε την ναυαρχίδα και μακράν το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του Ελληνικού Ναυτικού έως το 1951. Οπότε αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία.Το Αβέρωφ αποτελεί το παλαιότερο θωρακισμένο καταδρομικό τύπου ντρέντνοτ στον κόσμο, που διασώζεται ακόμα εν πλω.Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων για να ναυπηγηθεί, από τους αδελφούς Ορλάντο στο Λιβόρνιο, κατέθεσε ο Έλληνας εκατομμυριούχος Γεώργιος Αβέρωφ. Είχε μήκος 140,82 μέτρα, μέγιστο πλάτος 21,06 μέτρα και βύθισμα 7,52 μέτρα. Το πλήρωμά του ήταν 670 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες.

Το 1912 και 1913 υπήρξε το πλοίο ,που κυριολεκτικά κέρδισε έναν πόλεμο.Οι νίκες του στις ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912)και της Λήμνου ( 5 Ιανουαρίου 1913), ενάντια στο ναυτικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντιπροσώπευαν τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του.Το Αβέρωφ ήταν η σιδερένια γροθιά του Ελληνικού Έθνους.

Ο συγγραφέας Τζον Καρ εξιστορεί τη μακρά και αξιόλογη σταδιοδρομία του θωρηκτού Αβέρωφ και μας παρέχει τις πλήρεις τεχνικές προδιαγραφές και την επιχειρησιακή ιστορία του πλοίου, αλλά βασίζεται επίσης και σε διηγήσεις από πρώτο χέρι των αξιωματικών και ναυτών του.

Το βιβλίο αυτό είναι και ένας ύμνος επίσης στους Έλληνες, έναν λαό που είχε αναβαθμίσει τη ναυτική τέχνη στα ύψη και είχε ένα πολύ ισχυρό ναυτικό, από την αρχαιότητα.Οι Έλληνες ήταν οι Βίκινγκς της αρχαιότητας. Οι πρώτες ιδέες %cf%84%ce%b6%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%81της ελευθερίας , γεννήθηκαν από τον ελληνικό λαό , που ήταν συνηθισμένος στην υπέροχη ελευθερία των θαλασσινών ταξιδιών, εκεί όπου δεν υπάρχουν όρια, όπου ο ορίζοντας των σύννεφων και των νησιών αλλάζει κάθε στιγμή. Τα καλά πολεμικά πλοία των αρχαίων Ελλήνων και κυρίως των Αθηναίων, αποτελούσαν την καλύτερη προστασία για το εμπόριο, ένα παράδειγμα που θα ακολουθούσε το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας τον 18ο και τον 19ο αιώνα και το Ναυτικό των ΗΠΑ τον 20ο αιώνα.

Διαβάστε το.Θα σας συγκινήσει και θα σας συναρπάσει αυτό το βιβλίο.

Ο ΤΖΟΝ ΚΑΡ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1948. Εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος και ανταποκριτής των μεγαλύτερων εφημερίδων (The Times, Wall Street Journal Europe κ.ά.) στην περιοχή της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Είναι λάτρης της ελληνικής ιστορίας και ζει στη χώρα μας. Άλλο βιβλίο του είναι « Η ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 1940-1941».

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle