Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
92

Ιδρύεται Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

< 2 λεπτά
12.06.19 • 09:36
#Tags:

Ανοίγει ο δρόμος για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, μέσω της παροχής εγγυήσεων.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2197/2019) της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που συνυπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, για τη Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης», ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ).

Για τη σύσταση του Ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προς το ΕΤαΕ πόρων ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΤαΕ, που θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή του Ταμείου.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα ξεκινήσει τις διαδικασίες επιλογής των Τραπεζών που θα συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο και στις οποίες, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2020, θα παρέχονται εγγυήσεις για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου δανείων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οι εγγυήσεις αυτές παρέχονται στις Τράπεζες με μηδενικό κόστος, έτσι ώστε αυτές με τη σειρά τους, να περάσουν τα οφέλη στους γεωργούς και τις επιχειρήσεις, χορηγώντας δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις. Λόγω της σημαντικής μόχλευσης που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, το σύνολο των δανείων που θα χορηγηθούν δύναται να φτάσει και τα 400 εκατ. ευρώ.

Η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων σηματοδοτεί στη πράξη την αξιοποίηση ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο τόσο ανεξάρτητα όσο και σε συνδυασμό με τις επιχορηγήσεις που παρέχονται στο πλαίσιο των αντίστοιχων μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020, θα συμβάλει ουσιαστικά στην στήριξη των επενδύσεων και την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle