Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
95

Κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου το αγροτικό εισόδημα

< 2 λεπτά
15.03.19 • 17:04
#Tags:

Κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου παραμένει, παρά τις θετικές εξελίξεις, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, με το μισό μάλιστα από το συνολικό να καλύπτεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις, επισήμανε ο γενικός γραμματέας  της Copa Cogeca, Pekka Pesonen, μιλώντας από το βήμα του 2ου συνεδρίου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), με θέμα "Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη".

Ο γενικός γραμματέας της "ενωμένης φωνής των αγροτών και των συνεταιρισμών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση", επισήμανε χαρακτηριστικά: "Είχαμε κάποιες θετικές εξελίξεις στα εθνικά αγροτικά εισοδήματα. Ωστόσο είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μισό από το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών προέρχεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις και το άλλο μισό από την αγορά. Και πάλι όμως βρίσκεται κάτω από το μέσο μισθό που λαμβάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι". Υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των νέων αγροτών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το 2016 μόλις το 5,8% από το σύνολο αυτών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα ήταν κάτω των 35 χρόνων, και σημείωσε ότι "η γεωργία σήμερα στην Ελλάδα είναι επιχείρηση των ηλικιωμένων για αυτό και θα πρέπει να στηριχθούν οι νέοι αγρότες".

Τη θέση του ότι η κλιματική αλλαγή είναι θέμα επιβίωσης και βιωσιμότητας "και όχι μόνο περιβαλλοντικής ευαισθησίας», εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου ο τέως υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τέως γενικός γραμματέας του ΥΠ.Α.Α.Τ, Δημήτρης Μελάς, ενώ αναφερόμενος στη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ, υπογράμμισε τους δύο κινδύνους που απειλούν την Ελλάδα: τη χρηματοδότηση και την επανεθνικοποίησή της.
"Γνώση, καινοτομία και ψηφιοποίηση είναι το τρίπτυχο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, με στόχο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική συνοχή", υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν ΑΕ, Γιάννης Μαυρουδής, προσθέτοντας ότι "σε αυτό το πλαίσιο οι συνεταιρισμοί είναι οι ιδανικοί πόλοι". Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι η GAIA-ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανέπτυξε ένα πλέγμα τεχνολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προτάσσοντας τη γνώση και τη συνεργασία.
Ε.Α. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle