Asopichos Logo
23-04-2024
Asopichos Logo
75

"Κατάσχεση" επιστροφής φόρου για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

< 2 λεπτά
30.08.16 • 11:46
#Tags:

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί οι επαχθείς "μνημονιακές" διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3943/2011, οι οποίες τροποποίησαν το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και προβλέπουν αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμα χρέη των δικαιούχων προς το Δημόσιο, όπως ο ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί!

Έτσι όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής φόρου εισοδήματος, η οποία δεν έχει ακόμα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, δεν θα τη λάβουν εάν πρώτα δεν εξοφλήσουν το οφειλόμενο ποσό ΕΝΦΙΑ που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό τους.

Ειδικότερα, και φέτος ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπουν ότι ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει!

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. θα συμψηφίσουν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος που οφείλουν κανονικά να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμενους με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., οι οποίες θα μπορούν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους σε 5 μηνιαίες δόσεις!

Εκτιμάται ότι περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται φέτος να εισπράξουν εφάπαξ επιστροφές φόρων με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν ήδη υποβάλει, θα χάσουν τις επιστροφές αυτές ή ένα σημαντικό μέρος τους, προκειμένου οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. να χρησιμοποιήσουν τα ποσά των επιστροφών για να εισπράξουν τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016

Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή φόρου 600 ευρώ με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση, αλλά ταυτόχρονα, με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έχει κληθεί να πληρώσει ποσό της τάξεως των 600 ευρώ, τότε οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. του υπουργείου Οικονομικών έχουν το δικαίωμα να συμψηφίσουν την επιστροφή φόρου με τη μη ληξιπρόθεσμη οφειλή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να μην αποδώσουν στο φορολογούμενο κανένα ποσό!

Επίσης εάν ένας φορολογούμενος δικαιούται να εισπράξει επιστροφή φόρου εισοδήματος 700 ευρώ με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση ενώ οφείλει να καταβάλει ΕΝ.Φ.Ι.Α 1.000 ευρώ, με βάση το σχετικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα του «κατασχεθεί» ολόκληρη την επιστροφή των 700 ευρώ για να εξοφληθεί αυτόματα ισόποσο τμήμα του μη ληξιπρόθεσμου χρέους του ΕΝ.Φ.Ι.Α.! Ο φορολογούμενος αυτός θα κληθεί ουσιαστικά να εξοφλήσει σε δόσεις το υπόλοιπο της οφειλής του ΕΝ.Φ.Ι.Α., δηλαδή το ποσό των 300 ευρώ.

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle