Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
129

Καταγραφή ζημιών σε καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

< 3 λεπτά
11.07.19 • 19:38
#Tags:

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ από το μεσημέρι της Τετάρτης (10/7/2019), κατ' εντολή του Υπουργού Μάκη Βορίδη, προκειμένου να καταγραφεί το σύνολο των ζημιών στις καλλιέργειες των περιοχών οι οποίες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, είχε διαρκή ενημέρωση, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για την πορεία των καιρικών φαινομένων ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές τον πληροφορούσε για τις ζημιές οι οποίες προκαλούνταν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός και οι Υφυπουργοί, Κώστας Σκρέκας και Φωτεινή Αραμπατζή ενημέρωσαν εκτάκτως τους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Πέμπτης: «Από την πρώτη στιγμή, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και του ζήτησα άμεσα να μεταβούν σε όλες τις πληγείσες περιοχές, κλιμάκια επιθεωρητών και ελεγκτών, οι οποίοι θα διαπιστώσουν τις ζημιές και θα προχωρήσουν στην καταγραφή για την άμεση διαδικασία της αποζημιώσεως, προτού εκπνεύσουν οι νόμιμες προθεσμίες για τις δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί. Η νόμιμη προθεσμία για την δήλωση ζημίας είναι 15νθήμερη και θέλουμε να γίνει άμεσα η διαδικασία της καταγραφής. Έχω ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Κουρεμπέ για τις ενέργειες του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με μέλη κλιμακίων σε πληγείσες περιοχές ώστε να αποκτήσει προσωπική εικόνα της κατάστασης και πρόσθεσε: «Έχουν παρατηρηθεί μεγάλες ζημιές από το χαλάζι, την ανεμοθύελλα και τις βροχοπτώσεις στις παρακάτω περιφερειακές ενότητες: 

Έβρου σε ελιές, βαμβάκι και οπωροφόρα,

Ροδόπης σε βαμβάκι, καπνά, ακτινίδια και οπωροκηπευτικά,

Καβάλας σε αροτραίες εκτάσεις,

Χαλκιδικής σε ελιές, αμπέλια και θερμοκήπια κηπευτικών,

Θεσσαλονίκης σε αμπέλια και αροτραίες καλλιέργειες,

Ημαθίας σε οπωροφόρα

Πιερίας σε οπωροφόρα, κηπευτικά και καπνά

Λάρισας σε οπωροφόρα, καπνά και βαμβάκι

Φλώρινας σε φασόλια και οπωροφόρα

Μαγνησίας σε οπωροφόρα και ελιές

Καρδίτσας σε αροτραίες καλλιέργειες και

Βοιωτίας σε κρεμμύδια και βαμβάκι».

Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης τόνισε: «Έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφού επλήγη από ανεμοθύελλα με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Κλιμάκιο στελεχών του υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την προϊσταμένη, βρίσκεται από το πρωί (σ.σ.: Πέμπτη 11/7/19) στις πληγείσες περιοχές. Έχουν άμεση εικόνα του είδους και του ύψους των ζημιών και έχουν ενημερώσει τους ασφαλισμένους και τους φορείς που τους εκπροσωπούν, για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν».

Επιπροσθέτως ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι «εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα αρχίσουν άμεσα με προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής ενώ θα υπάρξει νέα ενημέρωση μόλις έχουμε ακριβέστερη εικόνα για το ύψος και την έκταση των ζημιών» για να καταλήξει: «Το αποζημιωτικό κομμάτι που ενδιαφέρει άμεσα έχει λειτουργήσει και έχει κινηθεί ο σχετικός μηχανισμός της καταγραφής».

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle