Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
115

Καταστροφές και επεισόδια στον Αγ Αθανάσιο στις Δρυμάδες

< 3 λεπτά
21.08.15 • 17:13
#Tags:

Καταστροφές και επεισόδια στον Αγ Αθανάσιο στις Δρυμάδες 

Εργαζόμενοι του Δήμου Χιμάρας, με τη στήριξη ανδρών της αστυνομίας, εισέβαλαν στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες, αφαίρεσαν τις εικόνες και τα άλλα ιερά με στόχο την καταστροφή της εκκλησίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Όπως τονίζεται, οι ενέργειες αυτές έγιναν αιφνιδιαστικά, εφόσον η ορθόδοξη κοινότητα δεν γνώριζε τίποτα, δεν Δρυμαδες Αγ Αθανασιοςυπήρχε καμιά προειδοποίηση και ούτε κάποιο επίσημο έγγραφο.

Χρειάστηκε, μάλιστα, η αντίδραση των πιστών, με επικεφαλής τον ιερέα της ενορίας για να σταματήσουν οι παραπάνω ενέργειες.

Στην ανακοίνωσή της, η Αρχιεπισκοπή Τιράνων χαρακτηρίζει το γεγονός ιεροσυλία και άκρως προκλητικό, όταν μάλιστα σημειώνεται την περίοδο της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Τονίζει δε, ότι έγινε κατά παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας και με τρόπο που θυμίζει την εποχή του αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες όντως κατεδαφίστηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς, το 1972.

Το 1992, η κοινότητα των Δρυμάδων έχτισε εκ νέου, στην ίδια τοποθεσία, την εκκλησία, όπου επί 23 χρόνια τώρα οι πιστοί ασκούσαν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.

Αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής:

 «Προκαλούν βαθειά ανησυχία οι πληροφορίες για βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες της Χειμάρρας.

Η βίαιη απομάκρυνση και η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού καθώς και οι εκτεταμένες καταστροφές στις οποίες προέβησαν υπάλληλοι του Δήμου Χειμάρρας είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οιουδήποτε τυχόν νομικού ισχυρισμού και σαφέστατα δεν συνιστούν συστατικά στοιχεία χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικά εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού.

Αναμένουμε, συνεπώς, εξηγήσεις και την λήψη άμεσων μέτρων από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης.

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα και οι Προξενικές μας Αρχές στην περιοχή έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν και να φροντίζουν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα».

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle