Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
809

|

Κεφαλονιά: Εχει τις χάρες όλες

< 15 λεπτά
25.07.16 • 18:21
#Tags:

Πλημμυρισμένη από πράσινο ως την πιο ψηλή κορυφή του Αίνου και στολισμένη με μαγευτικές παραλίες με εξωτικά χρώματα, εντυπωσιακά σπήλαια, γραφικά χωριά κι απάνεμα λιμάνια, μα και ανθρώπους ζεστούς, φιλόξενους, ερωτικούς… η Κεφαλονιά «αρμενίζει» στο Ιόνιο και μας μαγεύει!

Βιώστε τις κρυφές χάρες της, κάνοντας δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού και κολυμπώντας σε παραλίες του ονείρου…

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

Αν έπρεπε σε μια φράση να περιγράψω την Κεφαλονιά, θα έλεγα πως «τούτο το νησί έχει τις χάρες όλες!». Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της «ξεπετάγεται» μέσα από τα πυκνά δάση στις πλαγιές του Αίνου και «δίνει βουτιά» στα καταγάλανα ακρογιάλια της με τα κρυστάλλινα νερά, όπως τον Μύρτο, την Αντίσαμο, τον Μακρύ και Πλατύ Γιαλό, την Άβυθο, το Πόρτο Αθέρας… «Αποκαλύπτεται» μυστηριακά στην ειδυλλιακή Σπηλαιολίμνη της Μελισσάνης και το Σπήλαιο της Δρογκαράτης με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες…

«Βγαίνει σεργιάνι» στην παραλία με τα σκάφη και τις ψαροταβέρνες στο κοσμοπολίτικο Φισκάρδο και «χαλαρώνει» στην ξεχωριστή Άσσο με το περήφανο Κάστρο και στην Αγία Ευφημία με το απάνεμο λιμάνι της, γεμάτο ιστιοπλοϊκά… 14φ Μακρύς Γυαλός
Πέρα, όμως, από την αστείρευτη ομορφιά της, αυτό που με κάνει να επιστρέφω κοντά της ξανά και ξανά είναι οι ζεστοί, αξιόλογοι και φιλόξενοι άνθρωποί της…

Στο δυναμικό Αργοστόλι

Ξεκινάμε, λοιπόν, το ταξίδι μας από την πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, μια γραφική κωμόπολη χτισμένη στους λόφους γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου και το φυσικό ευρύχωρο λιμάνι της. Εδώ αξίζει να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Φωκά - Κοσμετάτου, το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, τον εντυπωσιακό Φάρο και το σημαντικό Κάστρο του Αγίου Γεωργίου ψηλά στο λόφο με υπέροχη θέα. Από το Αργοστόλι με το αυτοκίνητο γρήγορα θα φθάσουμε ως την εκκλησία του Αγίου Γεράσιμου, του πολιούχου του νησιού, για να ανάψουμε ένα κερί.
Σε απόσταση μόλις ενάμισι χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται η ζωντανή Λάσση, με πολλά καταλύματα και ταβέρνες. Κοντά της βρίσκονται οι δύο μαγευτικές αμμουδερές παραλίες Μακρύς και Πλατύς Γιαλός. Ένα από τα χωριά της Κεφαλονιάς που ξεχωρίζουν, κοντά στο Αργοστόλι, είναι τα Κουρκουμελάτα, με επιβλητικά αρχοντικά και ολάνθιστους κήπους, αλλά και υπέροχη θέα στη μαγευτική παραλία Άβυθο, με το νησάκι Δίας να αρμενίζει στον κόλπο της…

Στο Ληξούρι και τις κρυφές ομορφιές του…

Ιδιαίτερη ομορφιά που αξίζει να ανακαλύψουμε έχει και η περιοχή του Ληξουρίου, η γενέτειρα του ποιητή Νίκου Καββαδία. Ήσυχα χωριουδάκια, μαγευτικές παραλίες με ωραία χρώματα και πεντακάθαρα νερά, ωραίο ηλιοβασίλεμα και πολύ καλό φαγητό στα γραφικά ταβερνάκια εκεί που σκάει το κύμα...

Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά στα βόρεια του Ληξουρίου είναι το λιμανάκι 1. Στο Ληξούρι και τις κρυφες ομορφιές τουΠόρτο Αθέρας με το καταπράσινο λιμανάκι που κλείνει στην υδάτινη «αγκαλιά» του τις ψαρόβαρκες και την αμμουδιά του με τα γαλαζοπράσινα νερά που βαθαίνουν αργά. Για φαγητό θα βρούμε εδώ δύο καλά ταβερνάκια, το «Γιαλό» με ολάνθιστη βεράντα και θέα και τον «Δρόσο», πάνω στην παραλία.

Από τις πιο φημισμένες παραλίες της περιοχής του Ληξουρίου είναι οι Πετανιοί και το Ξι, καθεμιά με τη δική της χάρη... Κατεβαίνοντας προς τα νότια της περιοχής του Ληξουρίου θα φθάσουμε στα Βάτσα, μια όμορφη αμμουδιά, με ένα ποτάμι που χύνεται στη θάλασσα. Για απίθανες γεύσεις θα φάμε στο «Spiaggia», στην παραλία και για παραδοσιακή κρεατόπιτα στο πήλινο της Γιάννας και ολόφρεσκα ψάρια θα ανεβούμε λίγο ψηλότερα στην ταβέρνα «Captain Nicolas».

Στα σημαντικά σπήλαια του νησιού…

Με αυτοκίνητο θα φθάσουμε κοντά στον Καραβόμυλο και τη Σάμη, για να επισκεφθούμε το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, με τη λιμνούλα με τα τιρκουάζ νερά 2α Σπήλαιοπου φωτίζεται από την ανοιχτή τρύπα στην οροφή της. Η καλύτερη ώρα για επίσκεψη: 11.00 - 13.00. (Πληροφορίες: τηλ.: 26740-22997). Σε απόσταση 3 χλμ. από τη Σάμη βρίσκεται και το σημαντικό Σπήλαιο της Δρογκαράτης, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που «παίζει» σε πορτοκαλί αποχρώσεις. (Ανοιχτό καθημερινά, 09.00 - 20.00. Πληροφορίες: τηλ.: 26740-23.302, www.kefaloniaview.gr και www.kefaloniainfo.com)

Επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς…

Σε κοντινή απόσταση από το Αργοστόλι (2 χλμ.), σε ένα κατάφυτο κτήμα με κάθε λογής βλάστηση από τη φύση της Κεφαλονιάς και των νησιών του Ιονίου, δημιουργήθηκε το 1998 ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φωκά - Κοσμετάτου. Αξίζει μια βόλτα στα κατάφυτα μονοπάτια του, την ειδυλλιακή λίμνη με τα νούφαρα και τα χρυσόψαρα, τη μεγάλη ποικιλία από δέντρα, 3. Στο Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάςαγριολούλουδα, αρωματικά βότανα, θάμνους, αυτοφυή, σπάνια και ενδημικά φυτά των Ιονίων Νήσων, ρυάκια και ξύλινα γεφυράκια. Τα καλοκαίρια γίνονται εδώ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς είναι επισκέψιμος. (Πληροφορίες: τηλ.: 26710-26.595 & 6, www.focas-cosmetatos.gr Ανοιχτά: Δευτέρα - Σάββατο: 09.00 - 14.00. Τετάρτη και Πέμπτη: 19.00 - 20.30).

Στα Κουρκουμελάτα και το Κτήμα FAR M OUT

Στην κατάφυτη περιοχή των Κουρκουμελάτων με τα αρχοντικά και τα εξοχικά, δημιουργήθηκε το Κτήμα FAR M OUT, από δύο ανθρώπους με ευαισθησίες και αγάπη για τη γη της Κεφαλονιάς, τη Στεφανία και τον Σταύρο, που ξέφυγαν από την πολύβουη Αθήνα, πριν από πέντε χρόνια, για να επιστρέψουν στα πατρογονικά εδάφη και να καλλιεργήσουν τα λιόδεντρα, τα αμπέλια και τα κτήματα με τα κηπευτικά 4α. Στα Κουρκουμελάταπου έμεναν για χρόνια σε αγρανάπαυση. Έτσι, μέσα από τον έρωτά τους για τη γη, το σεβασμό και την εκτίμηση για το περιβάλλον και τη φύση, το όνειρο έγινε πραγματικότητα!

Συνειδητοποιώντας ότι βρίσκονται «far out» από ό,τι σχετικό συνέβαινε γύρω τους, δημιούργησαν το FAR M OUT, παράγοντας εκλεκτής ποιότητας προϊόντα (ελαιόλαδο, κρασί, φράουλες, πατάτες, kale, μπροκολάκια, κηπευτικά εποχής, ράνσμπερι, αρωματικά φυτά…). Πιστεύοντας ότι τα προϊόντα τους αξίζουν το καλύτερο, έφτιαξαν το τυποποιητήριο ελαιολάδου και το συσκευαστήριο κηπευτικών. Είναι εμπειρία μια επίσκεψη σε κάποιο από τα κτήματα με τις καλλιέργειες. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να δοκιμάσουμε ζουμερές, πεντανόστιμες φράουλες και να αγοράσουμε όποιο από τα εκλεκτά προϊόντα FAR M OUT μας αρέσει, όπως μαρμελάδες φράουλα, μανταρίνι ή πορτοκάλι, ελαιόλαδο, κρασιά (λευκό και κόκκινο), φρέσκες φράουλες, kale και μπροκολάκια συσκευασμένα. Για να κλείσουμε ραντεβού, θα επικοινωνήσουμε στο τηλ.: 26710-26513, e-mail: info@farmout.gr, site: www.farmout.gr
Από πέρσι το καλοκαίρι λειτουργεί, επίσης, στην παραλία του Αργοστολίου με τα σκάφη το καινούργιο μαγαζί τους με εκθετήριο των προϊόντων τους και φρέσκους χυμούς με βιολογικά φρούτα από τα κτήματα FAR M OUT.

Στην υγειά μας… με τα εξαιρετικά κεφαλονίτικα κρασιά!

Αν θέλουμε να πάρουμε μια γεύση από τα εκλεκτά κρασιά που παράγει το νησί, θα πάμε για μια ξενάγηση στο Κτήμα Gentilini, κοντά στα Κουρκουμελάτα, για να μάθουμε πώς παράγονται τα κεφαλονίτικα κρασιά του κτήματος. Φυσικά, θα 25aδοκιμάσουμε και τα κρασιά του, ώστε να επιλέξουμε αυτό που μας αρέσει. Για την ξενάγηση θα επικοινωνήσουμε προηγουμένως με τον κ. Γιώργο Κουκουβίνο (τηλ.: 6942 677962). Πληροφορίες: www.gentilini.gr

Αξίζει, επίσης, μια επίσκεψη στο οινοποιείο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας (έτος ίδρυσης 1982), που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το 85% περίπου της παραγωγής σταφυλιού της ποικιλίας ρομπόλα Κεφαλονιάς, στην περιοχή Ομαλά Κεφαλονιάς. Πληροφορίες: τηλ.: 26710-86301, www.robola.gr

Ιδανική για δράσεις εναλλακτικού τουρισμού

Η Κεφαλονιά εκτός από τα μαγευτικά αξιοθέατά της, προσφέρεται και για μια σειρά από δραστηριότητες στη φύση που μπορούμε να κάνουμε στο νησί και να το γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα... Την ιδιαίτερη ομορφιά της θα έχουμε την ευκαιρία να την ανακαλύψουμε κάνοντας ποδήλατο, ιππασία σε οργανωμένες φάρμες, πεζοπορίες σε κατάφυτα μονοπάτια που οδηγούν με μαγευτικές παραλίες, scuba diving, ιστιοπλοΐα, ιστιοσανίδα, sea kayak, θαλάσσιο σκι, jetski και βόλτες με φουσκωτό σκάφος.

Πεζοπορικές διαδρομές σε σκιερά μονοπάτια…

Για όσους αγαπούν τις πεζοπορικές διαδρομές, στην Κεφαλονιά θα βρουν το δικό τους «παράδεισο». Από τον Ορειβατικό Σύλλογο Κεφαλονιάς οργανώνονται πανέμορφες διαδρομές σε κατάφυτα δασικά μονοπάτια και βαθύσκιωτα φαράγγια που καταλήγουν, που κρύβουν στα «σπλάχνα» τους ειδυλλιακούς καταρράκτες που σχηματίζουν καταπράσινες λιμνούλες, ιδανικές για μια βουτιά τώρα το καλοκαιράκι. Πολλές από τις πεζοπορίες, αυτή την εποχή, καταλήγουν σε κάποια ονειρεμένη παραλία με κρυστάλλινα νερά, για μπάνιο και ξεκούραση.
Μια υπέροχη πεζοπορική εκδρομή είναι αυτή που οδηγεί στους καταρράκτες της Κεφαλονιάς στον Ποτιστή, στη μέση Πόρου-Σκάλας.

Για τους λάτρεις της ιππασίας…

Οι βόλτες στη φύση με εκπαιδευμένα άλογα και ανθρώπους με εμπειρία θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία στην Κεφαλονιά. Το νησί προσφέρεται ιδιαίτερα γι’ αυτή τη δραστηριότητα και θα βρούμε οργανωμένες φάρμες, τόσο για εκμάθηση όσο και για Αλογαπολύ ενδιαφέρουσες βόλτες στα δάση και δίπλα στα κύματα, στην περιοχή του Αίνου, στο Ληξούρι, στη Σάμη, στα Ομαλά και στα Λουρδάτα.Μια ενδιαφέρουσα φάρμα για εκπαίδευση και εκδρομές επισκεφθήκαμε στα Κουλουράτα, κοντά στη Σάμη. Εδώ οργανώνονται εκδρομές με άλογα για 1 - 5 ώρες, ημερήσιες με πικ νικ, διήμερες ή τριήμερες με διανυκτέρευση στην ύπαιθρο και μπάρμπεκιου, αλλά και επταήμερες στη ΝΑ. Κεφαλονιά.

Ευκαιρία για ποδήλατο…

Στην Κεφαλονιά μπορούμε να χαρούμε και τις βόλτες με το ποδήλατο. Μπορούμε να νοικιάσουμε ένα για όλη την ημέρα ή για ώρες, ανάλογα με τις διαθέσεις μας και τις διαδρομές που έχουμε να κάνουμε.
Από το κατάστημα ενοικίασης ποδηλάτων στο Αργοστόλι θα μας ενημερώσουν για τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές που μπορούμε να κάνουμε στο νησί και να ζητήσουμε ένα χάρτη με τις διαδρομές αυτές.

Οι καλύτερες παραλίες:

Μύρτος, Αντίσαμος, Πλατύς Γιαλός, Άβυθος, Φώκι (2,5 χλμ. από Φισκάρδο), Άσσος, παραλία Τραπεζάκι. Στη μεριά του Ληξουρίου: Πόρτο Αθέρας, Ξι, Πετανοί, Βάτσα. 30γΕπίσης, Κατελειός και Καμίνια, Πλατιά Άμμος, Έμπλυση, Δαφνούδι, Μηνιές, Άμμες, Αγία Ιερουσαλήμ και Λουρδάς.

Πώς θα πάμε:
Στην Κεφαλονιά μπορείτε να πάτε αεροπορικώς με την Aegean - Olympic Air από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας. Επίσης, με το αυτοκίνητό σας ή με λεωφορεία του ΚΤΕΛ ως την Κυλλήνη κι από εκεί να περάσετε στο νησί με ferry boat. Από τον Κηφισό φεύγουν καθημερινά λεωφορεία του ΚΤΕΛ για Κεφαλονιά. (ΚΤΕΛ Ν. Κεφαλληνίας: 210-5150785).
Πού θα μείνουμε:
Στον Πλατύ Γιαλό: «White Rocks»: τηλ.: 26710-28332-5, 210-3614892, www.whiterocks.gr
Στη Λάσση: «Hotel Lassi»: τηλ.: 26710-23126, 23415, www.lassihotel.gr
Στο Φισκάρδο: «Emelisse Hotel»: τηλ.: 26740-41200, www.emelissehotel.com

Στα Φαρακλάτα: Museun Hotel George Molfeta: τηλ.: 26710-84630, 6937 014758, www.georgemolfeta.com

Οικολογική Φάρμα Σχίνος (διαμονή και δραστηριότητες στη φύση): τηλ.: 26710-91936, 6974 102148, www.skinos-ilivatos.gr

Στα Σβορωνάτα: Studios Paradise (παραλία Άμμες): τηλ.: 26710-41167, www.studiosparadise.gr

Πού θα φάμε:
Στο Αργοστόλι: «Κυανή Ακτή» (ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά).
«Η Παλιά Πλάκα» (πολύ καλά μαγειρευτά).
Στο Φισκάρδο: «Vasso’s», «Τασία», «Captain’s Cabin», «Λαγουδέρα».
Στην παραλία Άβυθος: «Το Ενετικόν».
Στο λιμανάκι Πόρτο Αθέρας (Ληξούρι): «Γιαλός» και «Δρόσος».
Στα Βάτσα: «Spiaggia» και «Captain Nicolas».
Στην παραλία Τραπεζάκι (Μουσσάτα - Βλαχάτα): «Denis».
Στην παραλία Πετανοί: «Στης Ερασμίας».
Για καλό φαγητό και ποτό: «Katavoth rest area» (Φανάρι, Αργοστόλι).

Τι θα φάμε:
Παραδοσιακή κρεατόπιτα και μπακαλαόπιτα, μπακαλιάρο ή χταπόδι με αλιάδα (σκορδαλιά), κουνέλι κοκκινιστό, ψάρι μπουργέτο και αυγά στραπατσάδα. Θα τα συνοδεύσετε με ντόπιο κρασί Ρομπόλα.
Για γλυκό, θα δοκιμάσετε το κομφέτο (κυδωνόπαστο) με αμύγδαλα σε μορφή λουκουμιού και τις μάντολες.

Δραστηριότητες στη φύση:
• Ορειβασία: Ορειβατικός Σύλλογος Κεφαλονιάς: τηλ. 6945 906637 (κ. Ατζελίδης), http://orivatikoskefalonias.blogspot.gr και olkefalonias.blogspot.gr (Ορειβατική Λέσχη Κεφαλονιάς).
• Jeep Safari: «Οutdoor Kefalonia», τηλ.: 697 998 7611.
• Sea Kayaking Kefalonia: τηλ.: 6932 904360 (Παύλος Γεωργιλάς) και 6934 010400 (Υβόν Βάλσερ).
• Scuba Diving: Aquatic Scuba Diving Club, τηλ.: 26740-62006,6944 867051, www.aquatic.gr και Fiscardo Dive Center, τηλ.: 6970 206172, 6949 393501, www.fnec.gr
• Οργάνωση ξενάγησης και εξορμήσεις στο νησί: Κατσούρης Travel & Yachting Services, κ. Σπύρος Κατσούρης, τηλ.: 6989 469877.
• Ενοικίαση ποδηλάτων: Ainos Bicycle Store (Γιώργος Λάσκαρης - Βασίλης Κωτούλας), Αργοστόλι, Σιτεμπόρων 61-63, τηλ.: 26710-26874, 6987 123994, 6974 007314.
• Ιππασία: Bavarian Horse Riding Stables: τηλ.: 6977 533203, www.kephalonia.com e-mail: cornelia@kephalonia.com

0α Πόρτο Αθέρας , Ληξούρι - SONY DSC 1 Φισκάρδο Αγιος Γεράσιμος5 Μύρτος 5φ Καραβόμιλος 9 Φισκάρδο 11 Άσσος 14 Μακρύς Γυαλός 15 19 Το γραφικό ταβερνάκι Γυαλός πάνω από την παραλία στο Πόρτο Αθέρας, στο Ληξούρι 20 Μια κρυφή παραλία, κάτω από τα Κουρκουμελάτα SONY DSC  30γ 34 Το Αργοστόλι 40 Ο Φάρος στο Αργοστόλι

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle