Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
522

Κινέζοι πλούτιζαν από τα "αγγούρια" του Μαλλιακού.

< 6 λεπτά
01.08.17 • 05:31
#Tags:

Μετά από καταγγελία στον Προϊστάμενό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας κ. Νικήτα Θεολογίτη, ο οποίος έδωσε αμέσως κατεπείγουσα εντολή στην Ασφάλειας Λαμίας να κάνει έφοδο στις αποθήκες της εταιρείας στην Ανθήλη, εξαρθρώθηκε ολόκληρο κύλωμα Κινέζων επιχειρηματιών οι οποίοι έκανα παράνομο εμπόριο θαλάσσιων οργανισμών καταστρέφοντας τον Μαλιακό Κόλπο.

Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι είχαν στήσει ολόκληρη επιχείρηση αλίευσης και εμπορίας, με επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευσή και εξαγωγή "Ολοθούριων" - HOLOTHURIA - τα οποία ζουν στον Μαλιακό κόλπο  ο οποίος είναι από τα λίγα σημεία στην Ελλάδα που μπορεί κανείς να βρει σε αφθονία.

Ολοθουρια αγγούρια της θάλασσας βΤα "Ολοθούρια" είναι εχινόδερμα, τα αγγούρια της θάλασσας, τα οποία είναι σκουλήκια της θάλασσας και είναι εξαιρετικό δόλωμα. Στην Κίνα όμως και σε άλλες χώρες είναι πανάκριβα, γιατί τα τρώνε στα πιο ακριβά εστιατόρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές, ενώ τα χρησιμοποιούν και για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων και η αξία τους μπορεί να φτάσει και τα 1.000€ το κιλό. Οι Κινέζοι έκαναν εξαγωγές των ολοθούριων, γράφοντας στα τιμολόγια και τα συνοδευτικά έγγραφα ότι είναι καβούρια.

Η... επιχειρηματικά αυτή δραστηριότητα των Κινέζων γινόταν τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια και το αξιοπερίεργο είναι οτι κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα... ούτε οι Λιμενικές Αρχές και όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ στο Lamiareport, πρόσφατα έγινε κατάσχεση περίπου δυο τόννων παράνομων αλιευμάτων με αγγούρια της θάλασσας στην περιοχή της Λάρυμνας. Το οξύμωρο είναι όμως ότι η κατάσχεση έγινε από το Λιμεναρχείο Χαλκίδας και όχι από το οικείο Λιμεναρχείο.

Το αίμα των Ολοθούριων περιέχει βανάδιο για την ένωση και την μεταφορά του οξυγόνου. Για το λόγο αυτό, το αίμα των θαλασσινών αγγουριών έχει χρώμα κίτρινο

Σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από αυτά φτιάχνουν επίσης λάδια, κρέμες και καλλυντικά. Πιστεύεται μάλιστα ότι τα ζώα περιέχουν όλα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα στην επανόρθωση των ιστών. Ερευνάται η χρήση των ολοθουροειδών και στη θεραπεία της ελονοσίας. 

Διαβάστε σχετικά για τα ολοθούρια

Αποξηρημένα αγγούρια της θάλασσας

Αποξηραμένα αγγούρια της θάλασσας σε Κινέζικο φαρμακείο

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Κατασχέθηκαν 110.481 αλιεύματα του γένους HOLOTHURIA, αποξηραμένα έτοιμα προς διάθεση, είτε σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους ενός τόνου και 374 κιλών.

Ακόμη εντοπίστηκαν δυο εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας των ανωτέρω αλιευμάτων, σε σπίτια στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας. Συνελήφθη 21χρονος Κινέζος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος συμπατριώτης του, που φέρεται ως επικεφαλής του κυκλώματος.

Έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας για οργανωμένο κύκλωμα, τα μέλη του οποίου αλίευαν παράνομα μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών στο Μαλιακό κόλπο και τις εξήγαγαν κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες

Εντοπίστηκαν (2) εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας των ανωτέρω αλιευμάτων, σε οικίες – αποθήκες στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας

Κινέζοι Λαμία αγούρια θαλάσαςΣυνελήφθη 21χρονος υπήκοος Κίνας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος ομοεθνής του

Κατασχέθηκαν (110.481) αλιεύματα του γένους HOLOTHURIA, αποξηραμένα έτοιμα προς διάθεση, είτε σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους (1) τόνου και (374,76) κιλών

Κατασχέθηκαν παραστατικά, τα οποία αφορούν σε εξαγωγές των ανωτέρω αλιευμάτων στις χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, κατά τα έτη 2013 - 2014, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα : «φρέσκα καβούρια»

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Λαμίας, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων και συντονισμένων ερευνών, εντοπίστηκαν προχθές (29 Ιουλίου 2017) το πρωί, δύο παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας αλιευμάτων του γένους «HOLOTHURIA», τα οποία ήταν εγκατεστημένα σε αντίστοιχες οικίες – αποθήκες, στην περιοχή της
Ανθήλης Φθιώτιδας.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, συνελήφθη ένας 21χρονος υπήκοος Κίνας, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος ομοεθνής του.

Κινέζοι Λαμία αγούρια θαλάσας 1Όπως προέκυψε από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα πρόκειται για μέλη οργανωμένου κυκλώματος, τα οποία αλίευαν παράνομα μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών, τα οποία ευδοκιμούν στο Μαλιακό Κόλπο και ακολούθως επεξεργάζονταν τα ανωτέρω αλιεύματα, με σκοπό την παράνομη εμπορία τους και εξαγωγή τους σε ομοεθνείς τους, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις προαναφερόμενες οικίες – αποθήκες, αλλά και στην οικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• (87.126) αποξηραμένα αλιεύματα του γένους «HOLOTHURIA», μήκους μικρότερου των (15) εκατοστών, έτοιμα προς διάθεση, συνολικού καθαρού βάρους (557,33) κιλών,
• (23.355) αλιεύματα του γένους «HOLOTHURIA», εντός πλαστικών λεκανών με διάλυμα ξυδιού, μήκους μικρότερου των (15) εκατοστών, σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους (817,43) κιλών,
• (3) ζυγαριές,
• κλωβός αλιείας & καζάνι,
• (11) συσκευασίες με αλάτι,
• (17) μπετόνια με ξύδι,
• πληθώρα νάιλον συσκευασιών, κενού περιεχομένου,
• διάφορα παραστατικά και ιδιόχειρες σημειώσεις, καθώς και
• διαβατήριο Κίνας.
Επιπλέον, κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ως μέσο διευκόλυνσης για την παράνομη δράση τους.

Γίνεται μνεία ότι τα ανωτέρω αλιεύματα είναι βρώσιμα στην «ασιατική κουζίνα», ενώ παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με την τιμή λιανικής τους πώλησης να προσεγγίζει ακόμη και τα (1.100) ευρώ το κιλό, για ορισμένα είδη τους.

Σύμφωνα δε με τα κατασχεθέντα παραστατικά, οι εξαγωγές των αλιευμάτων πραγματοποιούταν, κατά τα έτη 2013 – 2014, σε χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα: «φρέσκα καβούρια».

Κινέζοι Λαμία αγούρια θαλάσας 2Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου.

Αναλυτικότερα, απαγορεύεται κατά το χρονικό διάστημα από 01 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας τους υπόλοιπους μήνες είναι (15) εκατοστά.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του κ. Ανακριτή Λαμίας.

Την προανάκριση, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται όλο το εύρος και το φάσμα δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των ειδών που συγκαταλέγονται στην κείμενη νομοθεσία, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle