Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
152

"Κρήτες" του Ευριπίδη από τη "δική μας" Aρσινόη Λίλυ Καραδήμα

< 4 λεπτά
25.04.17 • 07:30
#Tags:

Το αινιγματικό έργο του Ευριπίδη «Κρήτες», αναζητά να συνθέσει τα σπαράγματά του, τα οποία ζωντανεύουν επί σκηνής, δεμένα με μια μεταφυσική μινωική τελετουργική ατμόσφαιρα. Ένα ταξίδι στο χρόνο και το λαβύρινθο. Στην Κνωσό, που σημαίνει Γνώση.

Και το όραμα του Δαίδαλου να μας οδηγεί μπρος - πίσω στο χρόνο, μέσα κι έξω από τις πτυχές και τους διαδρόμους του νου και της ψυχής μας. Ο μύθος της Πασιφάης, η θέση της ιερής γυναίκας, ο αινιγματικός ρόλος του χορού των μυστών, η ανδρική θυρσοτίναξη ως επισφράγισμα της ιερής ένωσης Πασιφάης-Ταύρου, ο χορός Σελήνης και Ηλίου, ο χορός της ζωής, η τελετουργία των όφεων, η Μεγάλη Μητέρα Θεά, και ο Ίκαρος σε μια μελαγχολική μονωδία πριν την πτώση του.

«Είναι ένα έργο που δουλεύω σε χορογραφίες και δραματουργία πολύ καιρό. Λιλυ 1Πρόκειται για τους ΚΡΗΤΕΣ του Ευριπίδη που παρουσιάζω με την ομάδα μου τέχνης και χορού ΑΤΡΑΠΟΣ, για τρεις μοναδικές παραστάσεις,  αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Χορού, στις 27, 28 και 29 Απριλίου και ώρα 21.00 στο θέατρο ΑΒΑΤΟΝ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει κράτηση»

Αυτά μας είπε η Ορχομένια, Aρσινόη Λίλυ Καραδήμα για τη νέα, εκπληκτική δουλειά της που θα παρουσιάσει για τρεις ημέρες στο Θέατρο Αβατον που βρίσκεται στο Γκάζι, Ευπατριδών 3, ενώ για να παρακολουθήσετε την παράσταση θα πρέπει να κάνετε κράτηση στο τηλ 21 0341 2689 ή εδώ https://www.theatroavaton.com/copy-of-akoy-anthropako-1»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ του asopichos.gr

και γνωρίστε την Aρσινόη Λίλυ Καραδήμα

ΚΡΗΤΕΣ Μύηση. Απελευθέρωση. Μαγεία

Η τραγωδία ΚΡΗΤΕΣ του Ευριπίδη, γράφτηκε το 430 π.Χ και σήμερα δε σώζονται,
παρά μόνο σπαράγματά της. Με προσεκτική ανασύνθεση και ακαδημαϊκή μελέτη,
η Ομάδα Τέχνης & Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ επιχειρεί μια τελετουργική αναβίωση τωνμινωικών μυστηρίων και έναν αποσυμβολισμό του μύθου, με κοινωνικές, φυσικές, αλλά και μεταφυσικές προεκτάσεις. Όταν ο Μίνωας λαμβάνει έναν πανέμορφο λευκό ταύρο από τη θάλασσα, ένδειξη από το θεό Ποσειδώνα πως είναι ο ισχυρός βασιλιάς της Κρήτης, δεν πράττει τη θυσία που είχε υποσχεθεί. Ως τιμωρία, η οργή
%ce%ba%cf%81%ce%ae%cf%84%ce%b5%cf%82του Ποσειδώνα δημιουργεί μια ακαταμάχητη έλξη στη γυναίκα του Μίνωα, την
Πασιφάη, η οποία ζευγαρώνει με τον λευκό ταύρο, με τη βοήθεια του πολυμήχανου Δαίδαλου, κάτι που εξοργίζει τον Μίνωα. Από την ένωση αυτή γεννιέται ο Μινώταυρος, ένα κράμα ανθρώπου και ζώου. Συμβολισμοί για τη ζωή, το χρόνο, το θάνατο, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τη Γνώση, το επέκεινα.
Μια διαφορετική προσέγγιση της τραγωδίας, με έντονες αναφορές στην τελετουργική κινησιολογία της μινωικής εποχής και χορογραφίες βγαλμένες από στιγμιότυπα αποτυπωμένα σε σπάνιους σφραγιδόλιθους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΗ- ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ* -ΠΟΙΗΣΗ: Λέτα Κουτσοχέρα
ΧΟΡΟΓΡΑΦIEΣ/ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ: Aρσινόη Λίλυ Καραδήμα
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Παρμενίδης Ιω. Μπουσίου
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΛΟΓΟΥ: Βίβιαν Ιωάννου
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Λίνα Δαμασκοπούλου
EΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Dominique Delqausse
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δαήμων Φουστέρης
KAΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αλεξία Πετροπούλου
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, PROPS: Εξηκίας Τριβουλίδης
ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ: KarakaΞa
*ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ Γεώργιου Σαμπατακάκη

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

ΔΑΙΔΑΛΟΣ: Αντώνης Μουλάς
ΠΑΣΙΦΑΗ: Βίβιαν Ιωάννου
ΜΙΝΩΑΣ: Παρμενίδης Μπουσίου
ΙΚΑΡΟΣ: Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος
ΜΗΤΕΡΑ ΘΕΑ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ: Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα
ΧΟΡΟΣ: Λίνα Δαμασκοπούλου, Διώνη Γκανάτσιου, Νάνσυ Θωμά
ΜΥΣΤΕΣ ΙΔΑΙΟΥ ΔΙΟΣ: Aντώνης Πασβάντης, Μιχάλης Τακτικάκης, Βασίλης Βλαχοστέργιος

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle