Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
179

Κρητική μαντινάδα στον Ορχομενό. Παρουσίαση νέου βιβλίου του Γιάννη Μεγαλακάκη

< 5 λεπτά
23.01.17 • 19:55
#Tags:

Ο χορός, η μουσική και η μαντινάδα σε μια αρμονική συνύπαρξη. 

Η μαντινάδα στον Ορχομενό. Παρουσίαση νέου βιβλίου του Γιάννη  Μεγαλακάκη 

Οι εικόνες που πλαισιώνουν τις σελίδες είναι από τις διάφορες χορευτικές στιγμές και πάνω σε αυτές τυπώνονται τα λόγια του χορευτή. Είναι σαν να θέλει ο συγγραφέας να ζευγαρώσει το χορό με τις λέξεις. Λέει άλλωστε ο ίδιος:

«Μετά από 30 χρόνια χορού, το κορμί μου έμαθε τη γλώσσα της ψυχής μου και κάθε κίνησή μου είναι προέκταση της φωνής των συναισθημάτων μου».

Είναι τρόπος ζωής για τον Κρητικό η μαντινάδα. Πάντα και παντού θα υπάρχει.
Από τη γέννηση ως τον θάνατό του.

%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b1

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο κρητικό στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη και το προλογίζει ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Μιχάλης Αεράκης.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ' όνομά σου» του
ερευνητή–δασκάλου κρητικών χορών Γιάννη Μεγαλακάκη, θα γίνει την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 8 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Ορχομενού – Πέτρινα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Δημήτρης Σαλούστρος,φιλόλογος και ο συγγραφέας Γιάννης Μεγαλακάκης, ερευνητής – δάσκαλος κρητικών χορών.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό της βραδιάς θα έχει ο δημοσιογράφος Μπάμπης Ζαννιάς ενώ την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος «Άσκηση,Ψυχαγωγία, Υγεία» Ορχομενού.

Εκδόσεις: CaptainBook
Σκίτσο εξωφύλλου: Σχεδίασε με μολύβι και κάρβουνο η ζωγράφος Σωτηρία Κανδυλώρου.
Επεξεργασία φωτογραφιών: Επιμελήθηκε η φωτογράφος Δήμητρα Παναγοπούλου.

Ποιος είναι ο Γιάννης Μεγαλακάκης 

Κατάγεται από τον Αποκόρωνα Χανίων και από το Αρκάδι Ρεθύμνου.
Εδώ και 20 χρόνια πραγματοποιεί ο ίδιος επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Συλλέγει φωτογραφικό και σπάνιο οπτικοακοστικό υλικό με θέμα την χορευτική τέχνη και ιστορία της Κρήτης.

Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου %ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%82στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύουν μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Γιώργο την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».

Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το 2006 κυκλοφορούν την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό για την μουσικοχορευτική παράδοση της Κρήτης

Το 2011 κυκλοφορούν τη δεύτερη ερευνητική τους εργασία «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» την οποία παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο ‘Ιδρυμα στην Αθήνα.
Έχει γράψει 2 βιβλία με θέμα την κρητική μαντινάδα .

Με την Χορευτική του Ομάδα έχουν παρουσιάσει πρωτότυπες παραστάσεις και%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%be%cf%8e%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf

παρουσιάσεις στο Νέο Μουσείο Μπενάκη , στο θέατρο Παλλάς , στο Θέατρο Βράχων , στο θέατρο Badminton , στο Ευγενίδειο Ίδρυμα , στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , στο θέατρο Παπάγου , στο θέατρο Λυκαβηττού, στο θέατρο Δόρα Στράτου , στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου , στο θέατρο Rialto στην Κύπρο και αλλού συνεργαζόμενοι με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής , όπως ο Ψαραντώνης , ο Βασίλης Σκουλάς , ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ,ο Μανώλης Λιδάκης , η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλούς άλλους.

Επίσης έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες της ταινίας «El Greco» και με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς « Το Νησί».

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης , της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle