Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
978

|

Λίμνη Ευβοίας: Και βουνό και θάλασσα!

< 10 λεπτά
13.06.16 • 18:11
#Tags:

Μεθυσμένη από τις μυρωδιές του ρετσινιού, της ρίγανης και του θυμαριού, στολισμένη με πολύβουα ποτάμια, ειδυλλιακούς καταρράκτες, ακρογιάλια με σμαραγδένια νερά, μα και πυκνά δάση από πεύκα και απέραντους ελαιώνες που γλιστρούν ως τη θάλασσα, η Β. Εύβοια «φλερτάρει» με τις αισθήσεις μας και μας προσκαλεί να την ανακαλύψουμε... Μια βόλτα ως τη Λίμνη Ευβοίας με το γραφικό οικισμό της και τις ήρεμες θάλασσες είναι η καλύτερη επιλογή για μια αξέχαστη καλοκαιρινή απόδραση.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

Η λυτρωτική δύναμη του νερού και η δροσερή ανάσα του βουνού σμίγουν με χίλιους δυο τρόπους στα βαθύσκιωτα μονοπάτια της Βόρειας Εύβοιας. Βουνό ή θάλασσα; Στεριά ή νησί; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο στοιχείο υπερτερεί. Μα μήπως έχει και καμιά σημασία… Απλώς, παρασύρεσαι σ’ αυτή την ομορφιά που σαγηνεύει

Λιμνη παραλία

τη ματιά, πλανεύει την ακοή και μεθάει τη γεύση! Το ταξίδι σου για τη Λίμνη Ευβοίας θα το γευτείς σταλιά - σταλιά και θα εύχεσαι να μην τελειώσει ποτέ…

Κάθε εποχή του χρόνου χαρίζει τη δική της μαγεία στον απλόχερα προικισμένο αυτό τόπο, που αποτελεί ιδανικό προορισμό για αναζωογόνηση κοντά στη φύση. Για να γνωρίσουμε τις τόσες ομορφιές της Β. Εύβοιας θα χρειαστούμε χρόνο, καθώς είναι πολλές οι διαδρομές που μπορούμε να κάνουμε.

Για τη διαμονή μας μπορούμε να επιλέξουμε τους φιλόξενους ξενώνες στη Λίμνη Ευβοίας και στις κοντινές Ροβιές.

Στις εξορμήσεις μας στη γύρω περιοχή, θα κάνουμε τις βόλτες μας δίπλα στη θάλασσα, θα ανακαλύψουμε περπατώντας τους περίφημους καταρράκτες του Δρυμώνα και θα επισκεφθούμε τα σημαντικά μοναστήρια της περιοχής.

Στη Λίμνη για χταπόδι και ουζάκι…

Ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς της Β. Εύβοιας είναι η γραφική Λίμνη, που θυμίζει νησί και σε «ταξιδεύει» στους δικούς της ρυθμούς... Η ξεχωριστή ναυτική πολιτεία, κρατάει ακόμη το χρώμα και τη γραφικότητά της, ζώντας το σήμερα με κέφι και όρεξη για δημιουργικές καταστάσεις… Σήμερα, ανήκει στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.

37 (κεντρική πλατεία Λίμνης)

Στην περιοχή της Λίμνης, σύμφωνα με τους ερευνητές, τοποθετείται η αρχαία πόλις Ελύμνιον. Το «Νυμφικόν Ελύμνιον», κατά τον Σοφοκλή, είναι συνδεδεμένο με το πρώτο σμίξιμο του Δία και της Ήρας. Τα ρωμαϊκά και μεταβυζαντινά χρόνια ευημερούσε χάρη στη ναυτοσύνη της. Δέχτηκε όμως και επιδρομές από πειρατές και επίδοξους κατακτητές, γι' αυτό ο οικισμός μεταφέρθηκε ψηλά, στη θέση Καστριά και Παναγιά, γύρω στο 900 μ.Χ. Η επάνοδος στην παραλία έγινε στα μέσα του 16ου αιώνα, οπότε χτίζεται η σημερινή πόλη της Λίμνης.

Μια βόλτα με τα πόδια στα δρομάκια της, αλλά και στον παραλιακό δρόμο θα μας χαλαρώσει. Σεργιανώντας στις γειτονιές της, νιώθεις τη ναυτοσύνη της. Αξίζει να επισκεφθούμε το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο της Λίμνης, που βρίσκεται στα σοκάκια της, με αντικείμενα της καθημερινής ζωής της ναυτικής πολιτείας, όταν βρισκόταν στην ακμή της. Φυσικά, θα κάνουμε μια επίσκεψη και στην Έκθεση Ελληνικής Παραδοσιακής Ενδυμασίας, έργο ψυχής του κ. Ανδρέα 33 (Χταπόδια στον ήλιο στην παραλία Λίμνης)Παπαγεωργίου (Πέρη).

Τα σπίτια της Λίμνης είναι χτισμένα αμφιθεατρικά, με κεραμοσκεπές που μοιάζουν να ενώνονται. Πάνω από κάποιες ξύλινες πόρτες διακρίνουμε παλιά οικόσημα… Η Παναγία η Λιμνιά (1837) με το μαρμάρινο καμπαναριό αποτελεί το θρησκευτικό μνημείο της Λίμνης. Μέσα στην πόλη βρίσκεται και το μικρό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο στα ερείπια προγενέστερης παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Στο παρεκκλήσι του σώζεται ψηφιδωτό δάπεδο (τέλη 5ου - αρχές 6ου μ.Χ. αι.), το οποίο αναπαριστά ψάρια που κολυμπούν.

Περπατώντας στον παραλιακό δρόμο προς τα δεξιά, θα δούμε τα παλιά αρχοντικά που αγναντεύουν τη θάλασσα και θα φθάσουμε ως το τέρμα, στο Ασκηταριό του Οσίου Χριστοδούλου του Πάτμιου. Μπροστά του, το Προσκοπείο «παίζει» με τα κύματα… Στην περιοχή Ταμπακαριά λειτουργούσαν άλλοτε βυρσοδεψεία.

Κινούμενοι προς την αντίθετη κατεύθυνση, στην περιοχή Κατούνια, θα περάσουμε από το λιμανάκι της Λίμνης και το εντυπωσιακό κτίριο του Ναυτικού Ομίλου. Λίγο πιο κάτω, διακρίνουμε τα ερειπωμένα κτίρια των εργοστασίων επεξεργασίας ρητίνης, που άλλοτε ανθούσαν. Δίπλα στα κύματα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη (κτίσμα του 1876), που απέχει 2,5 χλμ. από τον οικισμό. Την ωραιότερη άποψη της Λίμνης την έχουμε από το εκκλησάκι του Άι Νικόλα. Ωραία θέα, όμως, απολαμβάνουμε και από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, με τα δύο μαρμάρινα καμπαναριά, τηνιακής τεχνοτροπίας.

Με το αυτοκίνητο θα επισκεφθούμε την ιστορική Μονή Γαλατάκη (9 χλμ. έξω από τη Λίμνη), το παλαιότερο μοναστήρι της Εύβοιας. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των θαλασσινών, και είναι χτισμένο στην ίδια θέση όπου λέγεται ότι υπήρχε άλλοτε ιερό του Ποσειδώνα. Φωλιασμένο στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Κανδηλιού, «απολαμβάνει» υπέροχη θέα στον Ευβοϊκό…

Επιστροφή στη Λίμνη και στα γραφικά ταβερνάκια της θα γευτούμε παραδοσιακές νοστιμιές και ολόφρεσκα θαλασσινά, εκεί που σκάει το κύμα… Τα χταπόδια αργοψήνονται στη θράκα και μας περιμένουν να τα απολαύσουμε με την παρέα μας…

Με τα πόδια στους Καταρράκτες του Δρυμώνα…

Μια μαγευτική και εύκολη για όλους διαδρομή είναι αυτή που θα ζήσουμε λίγο έξω από το χωριό Δρυμώνας. Για να φθάσουμε ως εδώ από τη Λίμνη, θα κινηθούμε προς τις Ροβιές και θα στρίψουμε δεξιά στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο για Μονή Οσίου Δαυίδ. Η διαδρομή είναι πανέμορφη! Συνεχίζουμε για το χωριό Δρυμώνας κι από εκεί ως το σημείο όπου θα δούμε ένα ξύλινο περίπτερο και τις ταμπέλες που δείχνουν την είσοδο του μονοπατιού για τους

Καταρρακτες Κερασιάς

Καταρράκτες του Δρυμώνα. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη και έχει προστατευτικά ξύλινα στηρίγματα ή σχοινί. Κατά διαστήματα συναντάμε ξύλινες γεφυρούλες. Τοπίο γεμάτο έλατα, πλατάνια, δρυς, οξιές και μαύρη πεύκη. Ο ήχος του νερού συντροφεύει τα βήματά μας. Στρίβουμε δεξιά για να κατεβούμε προσεκτικά τα λαξευμένα σκαλοπάτια που μας οδηγούν στον ειδυλλιακό καταρράκτη που πέφτει από το βράχο, σχηματίζοντας μια καταπράσινη λιμνούλα στα πόδια του. Ανάλογα με την εποχή, το νερό είναι περισσότερο ή λιγότερο ορμητικό. Εικόνες μαγικές που γαληνεύουν το νου και την ψυχή μας.

Στις παραθαλάσσιες Ροβιές…

Μετά την πεζοπορία μας στους Καταρράκτες του Δρυμώνα, κατηφορίζουμε με το αυτοκίνητο ως τον παραθαλάσσιο θέρετρο των Ροβιών που αναπτύσσονται μέσα στο τόξο που σχηματίζουν τα βουνά Τελέθριο και Καβαλάρης, σε έναν απέραντο ελαιώνα που παράγει νοστιμότατες βρώσιμες ελιές (Π.Ο.Π.). Μία από τις ωραιότερες παραθαλάσσιες

Ροβιές

κοινότητες της Εύβοιας ξεδιπλώνεται μπροστά μας με καταγάλανα νερά και κατάφυτες εκτάσεις. Στην πλατεία του οικισμού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ενώ στο κέντρο του εντυπωσιάζει ο ενετικός πέτρινος Πύργος των Ροβιών, που υψώνεται εδώ από το 1256 και «φλερτάρει» με το χρόνο... Αξιοθέατο του τόπου είναι και το παλιό εργοστάσιο χαρτοποιίας. Αξίζει ακόμη να επισκεφθούμε τη Μονή Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου (2 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο), με απίστευτη θέα.

Σε κοντινή απόσταση από τις Ροβιές βρίσκεται το σημαντικό Μοναστήρι Οσίου Δαβίδ. Επιβάλλεται μια στάση για προσκύνημα.

Στο χωριό Κερασιά θα φθάσουμε ως το παλιό πέτρινο μονότοξο γεφύρι μέσα στο πράσινο και με ένα ποτάμι να κυλάει στα «πόδια» του… (ρωτήστε τους ντόπιους πώς θα το βρείτε). Επιβάλλεται, επίσης, μια επίσκεψη στο Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς (τηλ.: 6976 764990, www.kerasiamuseum.gr ).

Στις Ροβιές θα βρούμε καλαίσθητους ξενώνες σε κτήματα με ελαιώνες ή μπροστά στη θάλασσα. Στην παραλία θα βρούμε ταβερνάκια με καλό φαγητό, για να χαλαρώσουμε με καλή παρέα. Θα απολαύσουμε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά με το ουζάκι μας, αλλά και παραδοσιακό τηγανόψωμο ή χωριάτικο λουκάνικο στα κάρβουνα. Όρεξη να ‘χουμε κι από νοστιμιές η Εύβοια δεν τσιγκουνεύεται...

«Ελύμνια», η μεγάλη γιορτή της Λίμνης

Στη Λίμνη Ευβοίας το καλοκαίρι θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις των «Ελυμνίων», μιας γιορτής που ξεκινά από το τέλος Ιουλίου με παραδοσιακούς χορούς, θεατρικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, αθλητικούς αγώνες και μουσικές βραδιές, με αποκορύφωμα τη μεγάλη βραδιά του Δεκαπενταύγουστου, όπου το

SONY DSC

λιμάνι της Λίμνης παίρνει «φωτιά» από τη φαντασμαγορική ναυτική βραδιά με τη συμμετοχή του ΝΟΛ (Ναυτικού Ομίλου Λίμνης), όπου όλα τα πλεούμενα της Λίμνης με αναμμένους δαυλούς κάνουν βόλτες, ενώ το ιστορικό της βραδιάς εκφωνεί με μοναδικό τρόπο ο κ. Δ. Αποστόλου. Η βραδιά κλείνει με πλήθος βεγγαλικών που φωτίζουν τον ουρανό της Λίμνης και τις καρδιές μας. Αξίζει να το ζήσουμε!

Οι ομορφιές της Β. Εύβοιας είναι ανεξάντλητες και σίγουρα δεν αρκεί μονάχα ένα ταξίδι για να τις γνωρίσεις όλες. Εμείς σας δώσαμε απλά μια γεύση από την ομορφιά της. Εσείς βάλτε την καλή παρέα, το κέφι και τη διάθεση για να περάσετε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

Πώς θα πάτε:

1. Από Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας θα περάσουμε από το πορθμείο Αρκίτσας στην Αιδηψό (Αθήνα - Αρκίτσα: 150 χλμ.). Πληροφορίες για τα δρομολόγια: τηλ.: 22330-91121 (Αρκίτσα) και 22260-23330 (Αιδηψός). Διάρκεια ταξιδιού: 45’. Αιδηψός - Λίμνη: μισή ώρα.
2. Από διαδρομή μέσω Χαλκίδας, θα διανύσουμε από Αθήνα 85 χλμ. μέχρι τη Χαλκίδα και από εκεί άλλα 70 χλμ. ως τη Λίμνη.

Πού θα μείνετε:

Στη Λίμνη Ευβοίας:
Βατερή: τηλ.: 22270-32493-4, www.vateri.gr
Kaminos Resort: τηλ.: 22270-31000, www.kaminosresort.gr
Οστρια: τηλ.: 22270-32.248, www.ostria-apartments.gr
Γραίγος: τηλ.: 22270-31117, 31067, www.graegos.com
Αμάλθεια: τηλ.: 22270-29103, 6977 430606, www.hotel-amalthia.gr

Στις Ροβιές:
Ελαιώνας: τηλ.: 22270-71619, www.eleonashotel.com
Katerina’s Bungalows: τηλ.: 22270-71204, 6974 934836, www.bungalowskaterina.gr
Το Ρόδι: τηλ.: 22270-71666, 6942 840550, www.torodihotel.gr

Πού θα φάτε:
«Πλάτανος», «Αύρα», «Ο Λάμπρος» (στο δρόμο για τα Κατούνια), «Bella Vista» (στο δρόμο για Ροβιές). «Kohili»: (παραλία Κοχύλι, Ροβιές), «Στους 7 Ανέμους» (στα δρομάκια της Λίμνης), «Άστρον» (4 χλμ. από Λίμνη), «Το Κύμα», «Ο Παράδεισος» και «Ο Θύμιος» (στο χωριό Δάφνη).

Αγορές:
Στις Ροβιές, θα αγοράσουμε ντόπιο καλό λάδι, ελιές και πάστα ελιάς, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών.

Λιμνη δάσος6 Η Μονή Γαλατάκη 7 Αγροτουριστικός Ξενώνας Βατερή 14 31 Στις γειτονιές της Λίμνης... 36 (Μονή Οσίου Δαυίδ) 37 (κεντρική πλατεία Λίμνης) 40 Το πέτρινο Γεφύρι της Κερασιάς 42

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle