Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
107

Λιβαδειά: Εκδήλωση μνήμης για τον Λουκά Μίλλερ. Ποιος ήταν

< 2 λεπτά
25.11.19 • 15:40
#Tags:

Ο Δήμος Λεβαδέων και ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνος Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδειάς και την Ομοσπονδία Αμερικής Καναδά Στερεάς Ελλάδας οργανώνουν την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019  και ώρα 10:00 εκδήλωση μνήμης για τον Λουκά Miller που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Στέγη Σ. Σταθά” του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδειάς με το παρακάτω πρόγραμμα:
10:00    Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη Λουκά Miller στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς (πλατεία Αθανασίου Διάκου)
11:00     Χαιρετισμοί
11:30 Παναγιώτης Κουφάκης Δικηγόρος - Διεθνολόγος “Αμερικανικός Φιλελληνισμός 1821 – 1831. Λουκάς Miller, ο πρώτος Έλληνας Γερουσιαστής στο Αμερικανικό Κογκρέσο ορμώμενος από τη Λιβαδειά

Ποιος ήταν ο Λουκάς Μίλλερ

«Ο συνταγματάρχης Λούκιος Μίλλερ είναι ο πρώτος Έλλην καθιστάμενος μέλος του κοινοβουλευτικού σώματος εις τας Ηνωμένας Πολιτείας».
Η ολιγόλογη αυτή είδηση, που δημοσιευόταν τον Ιούλιο 1891 στις ελληνικές εφημερίδες, έκρυβε ένα ανθρώπινο δράμα, το μεγαλείο ενός λαού, αλλά και την υπέροχη διάσταση του φιλελληνισμού, του σημαντικότερου ίσως κινήματος αλληλεγγύης που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Ο «κ. Λούκιος Μίλλερ» ήταν ο αγνώστων λοιπών οικογενειακών στοιχείων Λουκάς από τη Λιβαδειά.
Ο πατέρας του δολοφονήθηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και η μητέρα πήρε τα δύο αγόρια της και τράβηξε κατά το Ναύπλιο –πρωτεύουσα των επαναστατημένων ακόμη Ελλήνων– για να επιβιώσει. Ωστόσο, από τις κακουχίες έφυγε από τη ζωή και η μητέρα, αφήνοντας πίσω της τα δύο αγόρια, τον 10χρονο Αναστάσιο και τον 4χρονο Λουκά.
Δύο από τα χιλιάδες ορφανά της Ελληνικής Επανάστασης που λιμοκτονούσαν ξυπόλυτα στους δρόμους. Οι εικόνες που περιγράφει για τα ορφανά παιδιά και το προσφυγικό πρόβλημα που προέκυψε από την Επανάσταση ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς φιλέλληνες, ο συνταγματάρχης Τζόναθαν Π. Μίλλερ, είναι συγκλονιστικές.
Ο Τζ. Μίλλερ έφθασε στην Ελλάδα το 1824 μεταφέροντας τεράστιες ποσότητες ανθρωπιστικού υλικού, με δύο ιστιοφόρα που μίσθωσε ο ίδιος. Φόρεσε την ελληνική φουστανέλα, έμαθε άριστα την ελληνική γλώσσα και πολέμησε ηρωικά στο Μεσολόγγι.
Οι επιστολές του –αρκετές από τις οποίες προς τον Εντουαρτ Εβερετ είναι ακόμη αδημοσίευτες– για την πολιορκία και την έξοδο αποτελούν μοναδικά τεκμήρια για την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ το έργο του «The Condition of Greece» φωτίζει άγνωστες πτυχές. Ιδιαίτερα αυτές που αφορούν ορφανά του πολέμου, τα οποία μεταφέρθηκαν για να διασωθούν στην Αμερική....
 Με πληροφορίες από: Μικρός Ρωμιός Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle