Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
590

|

Κλεοπάτρα Φραγκοπούλου: Μια «Ορχομένια» πρωταθλήτρια που τρέχει για να δίνει χαρά στους άλλους...

< 13 λεπτά
08.06.17 • 21:51
#Tags:

Πάτρα-Αθήνα-Ορχομενός οι σταθμοί στη ζωή της ενώ πρωταθλητισμός, καθημερινή δουλειά, γάμος, προπόνηση, μητέρα, αγώνες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στα οποία θα «πατούσε» κάποιος για να μπορέσει να την περιγράψει.

Γράφει ο Μπάμπης Ζαννιάς 

Μια ζωή στο τρέξιμο! Η φράση χαρακτηρίζει την Κλεοπάτρα η οποία ακολούθησε μια μεγάλη διαδρομή σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρά το νεαρό της ηλικίας της.

Η Κλεοπάτρα (με δεύτερο όνομα Θεσσαλία όπως είναι καταγεγραμμένη στα επίσημα… κατάστιχα του αθλητισμού, αλλά δεν το χρησιμοποιεί) Φραγκοπούλου-Γιουβανάκη βρήκε το λιμάνι της στον Ορχομενό όπου «έδεσε» τη ζωή της εδώ και επτά περίπου χρόνια. Αιτία; Ο έρωτας με τον Ορχομένιο Γιώργο Γιουβανάκη με τον οποίο είναι παντρεμένη και απέκτησαν και την κόρη τους.

«Τα τελευταία 5 χρόνια ζω μόνιμα στον Ορχομενό και είμαι πολύ καλά. Έχω την οικογένειά μου, κάνω αυτό που αγαπώ, αθλητισμό, και αν δεν το έκανα θα μου έλλειπε κάτι. Τώρα δεν μου λείπει τίποτα».

Ζεις πλέον εδώ αρχίζεις να νιώθεις Ορχομένια;
Ναι πλέον είμαι Ορχομένια… στηρίζω τον Ορχομενό

Σου αρέσει αυτό; Μπορούμε να σε αποκαλούμε πλέον Ορχομένια;
Ναι μου αρέσει άλλωστε εδώ είναι η οικογένειά μου, εδώ είναι η ζωή μου.

Κλεοπάτρα δρόμος

Ηρωίδα

Μεγάλο ταλέντο στον κλασικό αθλητισμό στις μεγάλες αποστάσεις όπου κυριαρχούσε για έξι περίπου χρόνια κατακτώντας νίκες και πρωταθλήματα.

Ο πρωταθλητισμός απαιτεί θυσίες και αν δεν είσαι αποφασισμένος να τα καταφέρεις σίγουρα θα μείνεις στα μισά του δρόμου. Πως τα κατάφερες;

«Παράλληλα με τον πρωταθλητισμό δούλευα και για να προλαβαίνω τις προπονήσεις γράφτηκα σε νυχτερινό Γυμνάσιο και έπειτα Λύκειο. Ήταν πολύ δύσκολο να συνδυάσω όλα αυτά. Δούλευα από το πρωί μέχρι τις 5.30, μετά προπόνηση και σχολείο μετά τις 8. Ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου. Μόνο οι επιτυχίες μου έδιναν κουράγιο να συνεχίζω. Τότε μου κόλλησαν το παρατσούκλι Κλεοπάτρα η ηρωίδα» εξομολογείται η Κλεοπάτρα.

Στο κυνήγι του ονείρου

Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε (1988) στην Πάτρα, ο πατέρας της κατάγεται από το Μεσολόγγι και η μητέρα της από τη Σπάρτη. Σε ηλικία 7 χρονών έφυγε με τη μητέρα της και την αδελφή της για την Αθήνα η οποία ήθελε να ασχοληθεί με το τραγούδι, ενώ στην ίδια άρεσε ο αθλητισμός. Έτσι η μητέρα πήρε τα κορίτσια και μετακόμισε στην Αθήνα.

«Η μητέρα μου με πήγε στον Πανελλήνιο ΓΣ όπου στην αρχή ασχολήθηκα με την ενόργανη γυμναστική, στη συνέχεια με την συγχρονισμένη κολύμβηση και στη συνέχεια άρχισα το τρέξιμο. Αυτό μου άρεσε περισσότερο κι έτσι σε ηλικία 12 χρονών άρχισα να ασχολούμαι με το Στίβο.
Με ξεχώρισε τότε ο προπονητής μου, τον οποίο έχω μέχρι τώρα, ο πρωταθλητής και Βαλκανιονίκης στα 1.500μ. Σταύρος Καρρές και άρχισα να παίρνω μέρος σε αγώνες.
Οι μεγάλες αποστάσεις ήταν η ειδικότητά μου. Έχω τρέξει 1.500μ., 3.000μ., 5.000μ. και 10.000μ. αλλά στα 17 μου χρόνια έκανα στροφή και άρχισα να ασχολούμαι με τα 3.000. φυσικά εμπόδια όπου είχα διακρίσεις περίπου για μια δεκαετία».

Με Σταυρο Καρρέ

Με τον προπονητή της Σταύρο Καρρέ

Η φωτογραφία

Ο Ορχομενός πως προέκυψε;
Με την αδελφή του άνδρα μου, του Γιώργου Γουβανάκη δουλεύαμε μαζί. Μου μιλούσε για τον τόπο σας και μου έδειχνε διάφορες φωτογραφίες. Σε μία από αυτές ήταν ο σύζυγός μου. Άρχισε έτσι ένα ενδιαφέρον ενώ στη συνέχεια ερωτευτήκαμε και εξελίχθηκε σε σοβαρή σχέση που κατέληξε στο γάμο.
Το 2008 πήρα μετά από τις επιτυχίες μου υποτροφία από τον σύλλογό μου και σπούδασα επαγγελματικό μακιγιάζ. Μέχρι το 2010 συνέχισα τον πρωταθλητισμό και μετά αποφασίσαμε να εγκατασταθώ μόνιμα στον Ορχομενό.
Σταμάτησα τότε τον αθλητισμό και απέκτησα την κόρη μου. Πέρασε λίγος καιρός από τη γέννηση της κόρης μου και άρχισα πάλι να γυμνάζομαι γιατί για μένα ο αθλητισμός είναι το μεγάλο μου πάθος.

Στη συνέχεια άρχισα να παίρνω μέρος σε αγώνες και πλέον έχω ένα σημαντικό στόχο. Να παίρνω τα μετάλλια για την κόρη μου και τον σύζυγό μου. Μου αρέσει να προσφέρω στους άλλους, να δίνω χαρά. Θέλω να κάνω χαρούμενους τους άλλους.

Κλεο παλιες 2

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου

Με την ευκαιρία που αναφέρεις αυτό, πρόσφατα στο δρόμο θυσίας του Διστόμου φέτος το έκανες πράξη. Έδωσες τη θέση σου σε συναθλήτριά σου;
Ναι. Ήταν τιμή μου που πήρα μέρος στο δρόμο θυσίας γιατί ο σκοπός είναι ιερός. Συμμετείχαν πολλοί δρομείς από τις σχολές ενόπλων δυνάμεων αποδίδοντας έτσι τιμή στους νεκρούς του Διστόμου. Δεν ήθελα να πάρω τη νίκη από μια αθλήτρια στρατιωτικής σχολής η οποία έκανε τεράστια προσπάθεια. Έτσι σταμάτησα για να με περάσει και της είπα να φύγει… την εμψύχωνα να τερματίσει πρώτη. Της… παραχώρησα τη θέση μου και πήρα τη δεύτερη θέση.

Προπόνηση

Στον Ορχομενό που γυμνάζεσαι;
Πάω στο βουνό στη Δραγατσούλα, ανεβαίνω στο Κάστρο και στις πηγές.

Έχεις άλλους δρομείς παρέα εδώ στον Ορχομενό;
Ξέρω είναι μερικοί αλλά δεν τρέχουμε μαζί. Στη Λιβαδειά τρέχω με τον Γιώργο Παπαθανασίου (σ.σ. τον αποκαλεί δάσκαλό της) με τον οποίο γυμναζόμαστε μαζί και  με παρότρυνε να πάρω μέρος σε αγώνες βουνού. Έτσι αποκαλύφθηκε και ένα ακόμη ταλέντο μου στους δρόμους βουνού και τα πάω αρκετά καλά.

Δουλεύεις και πάλι πως τα προλαβαίνεις όλα;
Δουλεύω στο «Αγνιάδης Σπορ» στη Λιβαδειά και ο κ Νότης Αγνιάδης δείχνει κατανόηση για τη συμμετοχή μου σε αγώνες και για τις ώρες που πρέπει να γυμνάζομαι. Παράλληλα είναι και χορηγός μου. Μου προσφέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό και ότι χρειάζομαι για τη συμμετοχή μου σε αγώνες και θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γι αυτή τη στήριξη.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την κα Γαρυφαλλιά Τζαβάρα η οποία μου παρέχει το γυμναστήριό της για να γυμνάζομαι.
Τώρα πως τα προλαβαίνω, με πολύ τρέξιμο, έχω συνηθίσει άλλωστε αλλά υπάρχουν και άνθρωποι γύρω μου που με στηρίζουν με πρώτο και καλύτερο το σύζυγό μου Γιώργο .

Βγήκες αγωνιστικά έξω από το στάδιο. Από το ταρτάν στην άσφαλτο και στα βουνά
Ναι έχω αρχίσει να τρέχω ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις. Αποφασίσαμε με τον προπονητή μου να συμμετάσχω σε Ημμαραθωνίους. Έκανα την αρχή εδώ στην περιοχή και στη συνέχεια πήρα μέρος στο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου φέτος (2017) και Μαραθωνίου στην αυθεντική διαδρομή στην Αθήνα το 2016. Τώρα προετοιμάζομαι να πάρω μέρος και στον φετινό τον Νοέμβριο.
Τελικά ο Μαραθώνιος είναι η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου και για αυτό έχω αποφασίσει να τρέχω κάθε χρόνο. Μου αρέσει να τρέχω έξω από τα στάδια, στη φύση, στο βουνό ενώ όπως είπα με γοητεύει ο Μαραθώνιος.

Κλεοπάτρα βουνό

Η ζωής σου ήταν εύκολη μέχρι να φτάσεις εδώ;
Κάθε άλλο, ήταν δύσκολη όπως και η προσαρμογή μου εδώ στον Ορχομενό. Μεγάλωσα στην Αθήνα με άλλες συνήθειες, έπρεπε να ζήσω πλέον εδώ στον Ορχομενό. Στην Αθήνα πήγα 7 ετών και έφυγα 23. Δεν ήταν εύκολο στην αρχή αλλά σιγά-σιγά και με την στήριξη του Γιώργου (σ.σ. σύζυγος) προσαρμόστηκα. Στη συνέχεια αποκτήσαμε και την κόρη μας και τώρα πια όλα είναι όλα μια χαρά.
Η μητέρα μου ήταν το μεγάλο μου στήριγμα την έχασα όταν ήμουν 20 ετών. Εκείνη με «έβαλε» στον αθλητισμό και με στήριζε στα δύσκολα.

Ο μπαμπάς;
Ο μπαμπάς μου ήταν αρκετά μεγάλος, τώρα είναι 86 χρονών, είχε τις υποχρεώσεις του στην Πάτρα και δύσκολα μπορούσε να μετακινηθεί. Έτσι η μητέρα μου για ένα καλύτερο μέλλον για μένα και την αδερφή μου αναγκάστηκε να μας φέρει στην Αθήνα και να πηγαινοέρχεται στην Πάτρα.

Καλλιτεχνική οικογένεια

Με τι ασχολείται ο πατέρας σου;
Έχουμε θέατρο Σκιών στην Πάτρα. Η μητέρα μου (Σοφία Καλογερά-Θεοδωροπούλου) ήταν δασκάλα, έχει γράψει και εκδώσει ποιητικές συλλογές και είναι η πρώτη γυναίκα Καραγκιοζοπαίχτης. Ο παππούς μου, ο πατέρας της μητέρας μου (Ντίνος Θεοδωρόπουλος), ήταν ο εφευρέτης της έγχρωμης και της πλαστικής φιγούρας. Μέχρι τότε ήταν ασπρόμαυρες και χάρτινες.
Τώρα με το θέατρο σκιών ασχολείται ο αδελφός μου Νίκος ο οποίος μένει στην Πάτρα.

Κάνατε περιοδείες με το θέατρο σκιών; Πήγαινες εσύ;
Ναι βέβαια χόρευα και έκανα ταχυδακτυλουργικά ήταν πολύ ωραία χρόνια.

Με Θάνου

Με την Ολυμπιονίκη Κατερίνα Θάνου

Έχεις άλλα αδέρφια:
Ναι είμαστε 6 αδέρφια. Η μία αδελφή μου είναι τραγουδίστρια, η Μιρέλλα-Δούκισσα Φραγκοπούλου. Την έχει βαφτίσει η γνωστή τραγουδίστρια Δούκισσα η οποία ήταν πολύ φίλη με τη μητέρα μου και της έδωσε το όνομά της. Έχει συνεργαστεί με τον Λευτέρη Πανταζή, τον Πλούταρχο και άλλους. Τώρα μένει μόνιμα στη Μελβούρνης της Αυστραλίας όπου παντρεύτηκε και τραγουδά εκεί. Τα καλοκαίρια έρχεται στην Ελλάδα.
Ο αδελφός μου ο Νίκος συνεχίζει το θέατρο σκιών στην Πάτρα ο οποίος είναι και ντραμίστας, ο Τάσος ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τα τατουάζ και ο μεγάλος ζει στο Κατάρ και είναι φυσικομαθηματικός ενώ η άλλη αδελφή μου ζει στην Αγγλία.

Οι διακρίσεις στον αθλητισμό

Τα μετάλλια της Κλεοπάτρας Φραγκοπούλου:
3.000μ. στιπλ
Αργυρό μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Νέων 1/8/2009 Θεσσαλονίκη
Χάλκινο μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων 29/7/2006 Μαρούσι
Χάλκινο μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Νέων 26/7/2008 Τρίκαλα
Χάλκινο μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Νέων 12/6/2010 Πάτρα
3.000μ. κλειστού
Χάλκινο μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών 24/2/2008 Παιανία.

Άλλες διακρίσεις
2 φορές 5η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 10.000μ. νέων (2008-2009) και 4η το 2010.
4η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων 3.000μ στιπλ 2007, 5η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών 3.000μ στιπλ (2008) και νέων (2007), 6η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων 3.000μ στιπλ 2006, 7η στο πρωτάθλημα γυναικών 3.000μ στιπλ 2006.
6η στα 6.000μ. στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου (2010) και στα 4.000μ. (2008).
4η στα 1.500μ στο πρωτάθλημα κλειστού στίβου νεανίδων το 2004 και 6η γυναικών το 2006.
Στα 3.000μ κλειστού στίβου ήταν 6η το 2006 και 7η το 2007 στο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Παιανία.

Ιστορικό 1 Ιστορικό 2

Αφού ζεις εδώ έχεις σκεφτεί να πάρεις μεταγραφή;
Όχι, μου έχουν ζητήσει πολλές φορές αλλά εγώ δεν φεύγω από τον Πανελλήνιο ΓΣ. Είναι το δεύτερο σπίτι μου, εκτιμώ ό,τι έχουν κάνει οι άνθρωποί του για μένα και με εκτιμούν κι εκείνοι. Αν φύγω θα είναι σαν να προδίδω τον Σύλλογό μου… Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω από τον Πανελλήνιο κάποιους ανθρώπους, τον Φίλιππο Μπαρίκο, τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και επίσης τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο που με βοήθησε αρκετά. Φυσικά εννοείται τον προπονητή μου Σταύρο Καρρέ που είναι πάντα κοντά μου και με στηρίζει. 

Ο θρυλικός παππούς

Ο Ντίνος Θεοδωρόπουλος (1890 - 1975) ο μεγάλος Έλληνας καραγκιοζοπαίχτης ήταν ο παππούς της Κλεοπάτρας Φραγκοπούλου από την πλευρά της μητέρας της.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Καλογεράς και γεννήθηκε στην Αγγελώνα της Μάνης το 1890. Σε νεαρή ηλικία μετανάστευσε στην Αμερική. Γυρίζοντας στην Ελλάδα αρχικά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άρχισε να παίζει καραγκιόζη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Πάτρα.

Εισήγαγε πολλές καινοτομίες στο θέατρο σκιών όπως, οι έγχρωμες και διάφανες φιγούρες από ζελατίνα.
ΚαραγκιοζηςΠρόσθεσε και δεύτερο πανί στην σκηνή και κατασκεύαζε φανταχτερά σκηνικά.
Εισήγαγε το μικρόφωνο και την μουσική από φωνογράφο, κι επίσης ήταν ο πρώτος που διαφήμιζε τις παραστάσεις του με φειβολάν τα οποία μία φορά τα είχε πετάξει από αεροπλάνο.
Οι νεωτερισμοί του είχαν τόση μεγάλη επιτυχία που έπαιζε σε θέατρο με 800 καθίσματα (Αχίλλειο).
Έγραφε ο ίδιος τα τραγούδια αλλά και τα σενάρια των παραστάσεών του και πολλά παίζονται ακόμα και σήμερα. Πέθανε στην Πάτρα σε μεγάλη ηλικία.
Παραστάσεις του είναι μεταξύ άλλων οι εξής:
Ο Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ Κλασσική ηρωική παράσταση, συχνά παίζεται με τον τίτλο Η Κρεμάλα του Πατριάρχη.
Τα 82 Εντάλματα του Καραγκιόζη Ανήκει στα κλασσικότερα έργα του ρεπερτορίου του Θεάτρου Σκιών.
Ο Καραγκιόζης Μις Ευρώπη
• Ο Ερωτευμένος Πειρατής
• Ο Καραγκιόζης στο Καζίνο
• Η Μαύρη Χειρ της Νέας Υόρκης

Η μητέρα, δασκάλα, ποιήτρια, καραγκιοζοπαίχτης

Μητέρα της Κλεοπάτρας Φραγκοπούλου-Γιουβανάκη ήταν η Σοφία Καλογερά Θεοδωροπούλου.
Γεννήθηκε το 1945 στην Πάτρα. Η μοναδική γυναίκα καραγκιοζοπαίχτρια, διακρίθηκε για την καινοτομία της να ανεβάσει σε ζωντανό θέατρο το έργο: «Ο Καραγκιόζης στο σεράι και οι γαμπροί της Βεζυροπούλας»

Από μικρή αρίστευσε σε όλες τις τάξεις του σχολείου και έλαβε πολλά βραβεία μεταξύ των μαθητών των Λυκείων Πατρών σε διαγωνισμούς.
Σοφια Καλογερά ΦραγκοπούλουΣπούδασε στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία όπου εισήχθη πρώτη και έλαβε πτυχίο δασκάλας. Δίδαξε 25 χρόνια στα σχολεία ως δασκάλα διορισμένη και μετά συνέχισε να είναι κοντά στα παιδιά, αφού έδινε παραστάσεις Καραγκιόζη στα σχολεία με άδειες από το ΥΠΑΙΘ. Κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη των σκιών Ντίνου Θεοδωρόπουλου, αγάπησε τον Καραγκιόζη με μεγάλο πάθος, αφού έζησε από μικρή μέσα στη σκηνή με τον πατέρα της.
Το 1972 παντρεύτηκε τον Γεώργιο Φραγκόπουλο και έκανε 6 παιδιά. Την αγάπη της για τον Καραγκιόζη μετέδωσε στα παιδιά της στα οποία έδωσε και μουσική παιδεία. Ίδρυσε το «ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ».

Έχει συμμετάσχει σε άπειρες πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, αλλά και σε φεστιβάλ στην Αμερική και Αυστραλία. Στους 3ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών στην Πάτρα το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο Επίκαιρης σάτιρας για το έργο «Ο Καραγκιόζης Μις Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006».

Με Παπαθανασίου

Με τον Γιώργο Παπαθανασίου

Κλεο παλιές

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle