Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
828

|

Μια JUDOKA στον Ορχομενό!

< 10 λεπτά
16.06.16 • 19:29
#Tags:

Τι γυρεύει μια Judoka στον Ορχομενό; Μια γυναίκα, ευγενική και χαμογελαστή, πρωταθλήτρια στο ΤΖΟΥΝΤΟ (JUDOKA) ζει και κινείται ανάμεσα στους κατοίκους του Ορχομενού.

Το όνομά της παραπέμπει σε λουλούδι. Είναι ευγενική, ήρεμη, με ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη.
Η γυναίκα ασθενές φύλλο!!! Εδώ γελάμε…. Ε φυσικά γελάμε γιατί όλοι οι μύθοι τελικά δημιουργήθηκαν για να καταρρίπτονται και η Γαρυφαλλιά Τζαβάρα, περί της οποίας ο λόγος, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Τίποτα δεν μαρτυρά την δυναμική της, την εκρηκτικότητα, την ετοιμότητα. Η Γαρυφαλλιά είναι μια σύγχρονη
γυμνάστρια, απόφοιτη των ΤΕΦΑΑ Αθήνας και πρωταθλήτρια στο Τζούντο! 

Μεταμορφώνεται ;όμως σε judoka μόλις Γαρ Τζαβάρα 3φορέσει την στολή της με τα διακριτικά σήματα του αθλήματος και βέβαια με τη ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ του ενός ΝΤΑΝ που έχει κατακτήσει!

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παύλο Ορχομενού.
Εκεί είχε την τύχη να γνωρίσει έναν πρωτοπόρο SENSEI (δάσκαλο), τον Χαράλαμπο (Μπάμπη) Σερέτη ο οποίος ίδρυσε το 1993 τον μοναδικό σύλλογο Τζούντο στη Στερεά Ελλάδα με την επωνυμία «ΑΣ Τζούντο Παύλο Βοιωτίας».
Στο χωριό δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές ενασχόλησης για ένα κορίτσι 13 ετών. Έτσι αποφάσισε να γραφτεί στον Σύλλογο και να γνωρίσει αυτό το δυναμικό και Ολυμπιακό άθλημα από το 1964.

Άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο της και να έρχονται οι πρώτες επιτυχίες από πολύ μικρή ηλικία πάντοτε με την καθοδήγηση του Μπάμπη Σερέτη. Την ίδια χρονιά που άρχισε να γυμνάζεται (1997, 13 ετών) κερδίζει το πρώτο της χρυσό σε αθλητική ημερίδα!
Στη συνέχεια ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τόσο στην κατηγορία Νέων γυναικών όσο και γυναικών (2001).
Στο διεθνές τουρνουά Τζούντο «Ακρόπολις» στο Λουτράκι το 2008 κατακτά την 3η θέση ενώ την ίδια χρονιά είναι μέλος τα εθνικής ομάδας και μετέχει στους Βαλκανικούς Αγώνες στο Μαυροβούνιο όπου κατατάσσεται 5η.
Το 2008 είναι η χρονιά της αφού στη συνέχεια κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών.
Συνεχίζει να παίρνει μέρος σε αγώνες και το 2011 στέφεται για μια ακόμη φορά πανελληνιονίκης κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=MKQ-szZyKMA]

Η δική της ομάδα 

Η Γαρυφαλλιά Τζαβάρα δεν μπορεί να «ξεκόψει» από το Τζούντο. Στο γυμναστήριο που διατηρεί στον Ορχομενό ετοιμάζει τους αυριανούς JUDOKA. Γυμνάζει και μαθαίνει τα μυστικά του αθλήματος σε παιδιά τα οποία παίρνουν μέρος σε αγώνες και έρχονται οι πρώτες επιτυχίες γεμίζοντας ικανοποίηση τόσο την δασκάλα όσο και τα ίδια τα παιδιά.

«Τώρα πια έχω και εγώ την ομάδα μου και ως προπονήτρια καταφέραμε να διακριθούμε στο πρόσφατο (28-29 Μαΐου 2016) διεθνές τουρνουά Ηλιούπολης.
Γαρ Τζαβάρα παιδιαΣε συνεργασία με τον Σύλλογο Παύλο Βοιωτίας συμμετείχαν πέντε παιδιά από την ομάδα μου (γυμναστήριο Μέγαθλον) και διακρίθηκαν τα τέσσερα.
Στην κατηγορία mini juniors ο Λουκάς Υπερήφανος κατέκτησε την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο.
Στην κατηγορία juniors Α η Ηλιάνα Μαυρογόνατου κατέκτησε την 2η θέση (ασημένιο μετάλλιο) και στην ίδια κατηγορία ο Δημήτρης Μαυρογόνατος την 3η θέση (χάλκινο μετάλλιο).
Στα juniors Β η Λυδία Τσάμπα πήρε την 3ή θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Στην ίδια κατηγορία ο Λουκάς Τσαγαλάς κατέκτησε την 8η θέση.
Όλα αυτά τα παιδιά ήρθαν σε πρώτη επαφή με το τζούντο από τον Οκτώβριο του 2015.
Επίσης με τον σύλλογο και προπονητή τον Μπάμπη Σερέτη πήραν μέρος οι εξής αθλητές: Κουτσούρης Ευάγγελος, Παπαλάμπρου Αλεξάνδρα, Παύλου Παναγιωτά, Κοτσικονα Ελεάννα, Κοτσικονας Θάνος, Καρούζος Λεανδρος» μας λέει γεμάτη περηφάνια η Γαρυφαλλιά.

Υπάρχει άλλος Σύλλογος στη περιοχή μας:
Όχι, δεν υπάρχει άλλη ομάδα τζούντο σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα!
Πρωτοπορία λοιπόν…
Ναι φανταστείτε ένα χωριό 2.000 κατοίκων που έβγαλε πρωταθλητές και έκανε γνωστό το όνομά του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από εκεί λοιπόν ξεκίνησα… Με προπονητή τον Χαράλαμπο Σερέτη το Παύλο ακούστηκε μέχρι το εξωτερικό, αφού συμμετείχαμε με πολλές διακρίσεις στην Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία και Μαυροβούνιο όπου έδωσα και εγώ το παρόν μου με την εθνική ομάδα!

Ο ΑΣ Τζούντο Παύλου
Όπως μας είπε η πρωταθλήτρια Γαρυφαλλιά Τζαβάρα ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1993. Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου αναφέρεται:
«Ξεκινώντας το καλοκαίρι του 1993, δημιουργήσαμε τον Αθλητικό Σύλλογο Τζούντο - Παύλο Βοιωτίας με έδρα το ομώνυμο χωριό της Λιβαδειάς πιστεύοντας ότι ο τόπος μας χρειαζόταν και κάτι άλλο εκτός από το καθιερωμένο και εύκολα αποδεκτό ποδόσφαιρο.

Τότε και για πολλά χρόνια μετά, κάτι ανάλογο δεν υπήρχε πουθενά σ’ ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα.

Το 1994 με δάσκαλο τον Χαράλαμπο (Μπάμπη) Σερέτη κάναμε τις πρώτες δέκα συμμετοχές μας, προπονώντας Γαρ Τζαβάρατους αθλητές μας σε μεταχειρισμένη μοκέτα.
Μάταια περιμέναμε βοήθεια της τότε Ομοσπονδίας. Και έτσι αποφασίσαμε το 1995, με την βοήθεια του προέδρου μας Σερέτη Λεωνίδα να αγοράσουμε...
Από τότε προσπαθούμε να έχουμε κάθε χρόνο παρουσία στις διοργανώσεις του Τζούντο, παλεύοντας ταυτόχρονα με την ανέχεια και τα ναρκωτικά στην περιοχή μας.

Δημιουργήσαμε αρκετούς αθλητές με πολλές διακρίσεις που έκαναν γνωστό το άσημο χωριό μας σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Βουλγαρία – Σερβία – Τουρκία – Μαυροβούνιο όπου αγωνίσθηκαν.

Μεγάλοι αθλητές που πέρασαν αλλά και που ακόμη δίνουν το παρόν στις υποχρεώσεις του Συλλόγου μας είναι:
1. Τζαβάρα Γαρυφαλλιά – Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ Αθηνών με πολλές διακρίσεις στο παρελθόν αλλά και τελευταία την 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γυναικών του 2008 και την 3η θέση στο Πρωτάθλημα του 2011.
2. Μαντζώρος Λεωνίδας – Τελευταία του μεγάλη επιτυχία η 5η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών 2011 και η 3η θέση στο 4ο Διεθνές Τουρνουά Ζωγράφου 2012.
3. Δάρρα Παναγιώτα – Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με πολλά μετάλλια και διακρίσεις παλαιότερα.
4. Κοτσικόνα Παρασκευή – Με πολλά μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κορασίδων και Νεανίδων παλαιότερα.
5. Σερέτη Χρύσα – Με διακρίσεις και μετάλλια σε πρωταθλήματα και τουρνουά με τελευταία μεγάλη της επιτυχία η 2η θέση στο 4ο Διεθνές Τουρνουά Ζωγράφου το 2012.

Τέλος, δεδομένου ότι δεν ζητάμε συνδρομή από τους αθλητές μας, είμαστε ευτυχείς που το 2001 ο τότε πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου, Ευαγγελίου Θανάσης – παλιός αθλητής μας – παραχώρησε την αίθουσα του γυμναστηρίου του σχολείου μας και έτσι ζούμε, υπάρχουμε και συνομιλούμε τώρα μαζί σας".

Τι είναι το ΤΖΟΥΝΤΟ
Οι περισσότεροι ξέρουμε το τζούντο σαν Ολυμπιακό αγώνισμα. Αυτό που δεν είναι όμως πολύ γνωστό, είναι ότι το τζούντο δημιουργήθηκε σε παιδαγωγική βάση για σωστή εκγύμναση και εκμάθηση για όλους.
ΤΖΟΥΝΤΟΟ Τζίγκορο Κάνο (παιδαγωγός και ιδρυτής του αθλήματος) το 1882 συνδύασε στοιχεία από τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας και δημιούργησε ένα σύστημα σωματικής αγωγής στο οποίο μπορούν να ασκούνται άνθρωποι από 5 μέχρι 75 χρονών! Ακόμα και όσοι δεν έχουν βλέψεις για πρωταθλητισμό, μπορούν να απολαύσουν τις ωφέλειες του τζούντο στην καθημερινότητα , στο σώμα και στο πνεύμα τους.
Γλωσσικά ο όρος τζούντο είναι η ένωση δύο λέξεων, τζου, που σημαίνει ευγενής-δεξιοτέχνης και ντο, που σημαίνει οδός. Στην Ευρώπη ερμηνευόταν ως ευγενής τέχνη, τώρα όμως ερμηνεύεται ως ο δρόμος της δεξιοτεχνίας.

Γαρ Τζαβάρα 2Τζουντα τουρνουα ΗλιούποληςΓαρ Τζαβάρα παιδια 4Γαρ Τζαβάρα παιδια 3Γαρ Τζαβάρα παιδια 2Γαρ Τζαβάρα παιδια 1Γαρ Τζαβάρα ΕξωφΓαρ Τζαβάρα 5Γαρ Τζαβάρα 2Γαρ Τζαβάρα 1judo1 (1)judojudo 3jDSCN2550DSCN2544

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle