Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
105

Μπόνους στους νέους Αγρότες εξήγγειλε ο Υπ Γεωργίας

< 3 λεπτά
10.12.15 • 20:08
#Tags:

Μπόνους στους νέους Αγρότες εξήγγειλε ο Υπ Γεωργίας

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, επισήμανε ότι υπάρχουν λάθη στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης των αγροτών και για το λόγο αυτό θα στηθεί μηχανισμός στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την εξέταση ενστάσεων.

Τόνισε επίσης ότι οι καταβολές στους λογαριασμούς των δικαιούχων γίνονται στο ακέραιο αλλά ενδέχεται να αντλούνται χρήματα από τους λογαριασμούς για άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (εφορία, ΕΛΓΑ κλπ)

Παραδέχτηκε επίσης ότι υπάρχουν αστοχίες στον νέο ΠΑΑ και θα διορθωθούν οι όποιες αδικίες ειδικά για τους νέους αγρότες. Μεταξύ άλλων οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα Αποστόλου στη Βουλήποσοστά ενίσχυσης με επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες ενίσχυσης από τους άλλους γεωργούς.

Επίσης οι νέοι γεωργοί που εντάσσονται στο ΠΑΑ αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία.

 

Τα βασικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ Αποστόλου ήταν:

• Ολοκληρώθηκε η καταβολή του 90% της βασικής ενίσχυσης, 1 δις. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και όλα ήταν πιο δύσκολα.

• Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, που ήταν ειδική περίπτωση λόγω διαχειριστικών σχεδίων κ.λπ., το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Ήδη έχουν γίνει έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χώρα «βγήκε αλώβητη», δεν υπέστη καμιά δημοσιονομική διόρθωση.

• Δεν αποκλείεται να υπάρχουν λάθη, είτε σε επίπεδο ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε σε επίπεδο περιφερειακό, στις πύλες κ.λπ. Υπάρχει η διαδικασία των ενστάσεων. Στήνουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ένα μηχανισμό που να εξετάζει τα θέματα.

• Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπεύθυνος για την καταβολή στο λογαριασμό του δικαιούχου, στο ακέραιο, χωρίς καμία παρακράτηση, των ποσών που δικαιούται. Αυτό έγινε πράγματι όπως είχε δεσμευθεί ο Υπουργός. Από εκεί και πέρα, το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κάθε αγρότη απέναντι στον ΕΛΓΑ, την εφορία κ.λπ. και με ποιόν τρόπο αντλούνται χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό είναι ένα θέμα στο οποίο δεν εμπλέκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

• Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τώρα στην πράξη αστοχίες που υπήρξαν κατά τη δημιουργία του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα συγκροτήσουμε Ομάδα Εργασίας για να καταγράψουμε τα προβλήματα και να εξετάσουμε αλλαγές και άλλες προτάσεις ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ

• Μια οφθαλμοφανής αστοχία του εθνικού φακέλου είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των δικαιωμάτων των νέων αγροτών. Στο νέο ΠΑΑ, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των νέων αγροτών.

• Μεταξύ άλλων οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης (επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες ενίσχυσης από τους άλλους γεωργούς) για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, προγράμματα leader κ.λπ. Επίσης οι νέοι γεωργοί που εντάσσονται στο ΠΑΑ αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle