Asopichos Logo
19-04-2024
Asopichos Logo
372

Να ολοκληρωθεί ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (VID)

< 4 λεπτά
07.10.15 • 20:22
#Tags:

Να ολοκληρωθεί ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (VID)

Οταν πληρώνετε διόδια στον Μαλιακό κόλπο πολύ πιθανό είναι να έχετε διαβάσει στις αποδείξεις να γράφουν  «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας».

Τι σχέση λοιπόν μπορεί να έχουν ο Μαλιακός Κόλπος και ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας γνωστότερος ως Ε65; 
Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Το 2007 όταν υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή του Ε65 αποφασίστηκε μαζί με τον άξονα Λαμία-Τρίκαλα-Εγνατία να παραχωρηθεί και ένα τμήμα του ΠΑΘΕ. Το τμήμα αυτό είναι ο γνωστός σε όλους Μαλιακός Κόλπος με μήκος 57χλμ ξεκινώντας από τα Σκάρφεια Φθιώτιδας και καταλήγει στις Ράχες Φθιώτιδας.Ε65 αυτοκινητοδρομος κεντρικης ΕλλαδαςΑυτό συνέβη για καθαρά πρακτικούς λόγους καθώς από τις μελέτες για τους φόρτους του Ε65 είχε προκύψει πως είναι ζημιογόνος. Για να υπερκεράσει αυτό το εμπόδιο το Υπουργείο Υποδομών (τότε ΥΠΕΧΩΔΕ) αποφάσισε να «προσθέσει» το τμήμα του Μαλιακού που είναι κερδοφόρο και η «ζυγαριά» να ισορροπήσει.

Ο γνωστός πλέον αυτοκινητόδρομος Ε65 έχει μήκος 174χλμ και ξεκινά από ημικόμβο λίγο έξω από τη Λαμία (στην περιοχή των Θερμοπυλών), περνά από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα για να καταλήξει σε ανισόπεδο κόμβο στην Εγνατία Οδό στην περιοχή μετά την Οξύνεια.

Από αυτό το μήκος σε κατασκευή βρίσκεται μόνο ένα τμήμα 80χλμ από την Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα ενώ το βόρειο και νότιο τμήμα σύμφωνα με την παραχώρηση θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016.

Συνολικά και τα 2 τμήματα έχει αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, την εκμετάλλευση και τη συντήρηση του έργου η  Κεντρική Οδός.

Να ολοκληρωθεί το έργο
Την ολοκλήρωση του Ε-65 με βάση τον αρχικό και αναγκαίο σχεδιασμό, από τη Λαμία και, μέσω Γρεβενών, στην Εγνατία οδό, ζητούν επισταμένως πλέον οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών 4 νομών της χώρας. Σήμερα το πρωί, στο Δημαρχείο Τρικκαίων, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συγκάλεσε σύσκεψη με τους ομολόγους του: των Δήμων Καρδίτσας, κ. Φώτη Αλεξάκο, Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη και Γρεβενών κ. Γιώργο Δασταμάνη (με παρόντα και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Χρήστο Τριγώνη). Μοναδικό αντικείμενο της σύσκεψης, η διατράνωση της απόφασης και θέλησης για την ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, του γνωστού και ως Ε-65.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=oSWhFtz0VOs&w=560&h=315]
Με βάση την ενημέρωση από τον κ. Αλεξάκο, ο δρόμος οδεύει προς ολοκλήρωση στο τμήμα Τρίκαλα – Ξυνιάδα, αλλά υφίστανται ζητήματα για τα υπόλοιπα τμήμα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Οπότε, το πλέον σημαντικό θέμα για τους 4 νομούς, είναι η κινητοποίηση όλων, ώστε ο αυτοκινητόδρομος της ανάπτυξης να ολοκληρωθεί, χωρίς περιστροφές και με σαφείς δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και, κυρίως, με εξασφαλισμένες πιστώσεις.
Σε αυτόν τον αγώνα που ξεκινούν οι 4 Δήμαρχοι, κινητοποιούν όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας και τους φορείς των 4 νομών, προκειμένου η «μάχη» να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής τεκμηρίωσης, επιστημονικής επάρκειας και πραγματικής κατάστασης.
Τα οφέλη είναι δεδομένα, έχουν αναπτυχθεί, έχουν αναλυθεί. Απομένει η απόσπαση της δέσμευσης, ότι οι επιθυμίες και οι παλαιότερες διακηρύξεις, θα εφαρμοστούν και θα υλοποιηθούν. Η ομόφωνη απόφαση κατέληξε σε σειρά δράσεων που θα πραγματοποιηθούν άμεσα, χωρίς να χαθεί ούτε μια ημέρα, αφού ο χρόνος μέχρι το νέο ΕΣΠΑ είναι αμείλικτος. Όπως αμείλικτη είναι και η πίεση των τοπικών κοινωνιών, για τον δρόμο που προσφέρει πλήθος δυνατοτήτων απασχόλησης, τουρισμού, εμπορίου για σχεδόν 500.000 Έλληνες. Σε αυτόν τον αγώνα, οι 4 Δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να κινητοποιηθούν μέχρι την ευόδωση του στόχου.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle