Asopichos Logo
16-04-2024
Asopichos Logo
86

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Στη γραμμή του πυρός με τους Έλληνες

< 2 λεπτά
17.09.19 • 20:29
#Tags:

Η προβολή μιας μοναδικής ταινίας – ιστορικού ντοκιμαντέρ παραγωγής 1913
πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Η ταινία, που φέρει τον τίτλο With the Greeks in the Firing Line (Με τους Έλληνες στη Γραμμή του Πυρός), προέρχεται από τα αρχεία του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ (UCLA Film and Television Archive) και καταγράφει σκηνές από το μέτωπο των Βαλκανικών Πολέμων στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.
Πρόκειται για ένα μοναδικής ιστορικής και εθνογραφικής σημασίας φιλμ για τη ζωή και τον πόλεμο, τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους, αλλά και τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας στο μέτωπο του 1912-1913.
Το σπάνιο αυτό ντοκουμέντο ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αμερική και προβλήθηκε μόλις για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και τρίτη παγκοσμίως μετά από 106 χρόνια από τη δημιουργία και την αρχική προβολή του.
Η τυχαία επανανακάλυψη της χαμένης αυτής ταινίας ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα στην ιστορία του κινηματογράφου μεταθέτοντας τις απαρχές του
πολεμικού ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στους Βαλκανικούς Πολέμους και όχι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως θεωρούταν ως τώρα.
Η παρουσίαση-σχολιασμός της ταινίας έγινε από την Δρ. Συγκριτικής Φιλολογίας και Κινηματογραφικών Σπουδών Βασιλική Τσιτσοπούλου, διδάσκουσα στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Indiana των ΗΠΑ.
Εισαγωγή στο ιστορικό πλαίσιο των Βαλκανικών Πολέμων έγινε από τον Ταγματάρχη Πυροβολικού Ιωάννη Μπόγρη, ιστορικό και στέλεχος της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, ενώ από εθνογραφική σκοπιά την ταινία σχολίασε ο Δρ. Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle