Asopichos Logo
20-04-2024
Asopichos Logo
287

Ξαναστήθηκε η προτομή του Παντελή Πουλιόπουλου στη Θήβα. Είχε κλαπεί. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

< 4 λεπτά
11.12.18 • 18:27
#Tags:

Στην περίοπτη θέση που της αρμόζει επανατοποθετήθηκε από τον Δήμο Θηβαίων η προτομή του Θηβαίου Παντελή Πουλιόπουλου, τα αποκαλυπτήρια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, με εκδήλωση που διοργάνωσε η “Ανοιχτή Επιτροπή για την αποκατάσταση της μνήμης του”.

Θυμίζουμε ότι η μπρούτζινη προτομή είχε κλαπεί το 2016, από άγνωστους μέχρι σήμερα δράστες,  ενέργεια την οποία είχε καταδικάσει απερίφραστα ο Δήμος Θηβαίων. H Δημοτική Αρχή θεώρησε υποχρέωσή της να φιλοτεχνηθεί εκ νέου το έργο και να επανατοποθετηθεί η προτομή , σε ένδειξη τιμής στην λαμπρή αυτή πολιτική προσωπικότητα του 20ου αιώνα.  Ο Δήμος Θηβαίων ανέλαβε εξολοκλήρου το έργο της αναστήλωσης, το οποίο ανατέθηκε στον γλύπτη Ιάσονα Μέγκουλα, που είναι ο γιος του γλύπτη Γεώργιου Μέγκουλα, που είχε φιλοτεχνήσει την προτομή που εκλάπη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Χάρης Μελετίου, ο οποίος μετέφερε το ακόλουθο μήνυμα του Δημάρχου:

“Η αναστήλωση της προτομής του Πουλιόπουλου, είναι το ελάχιστο  που μπορούμε να πράξουμε στη μνήμη του ανθρώπου, που συνεχίζει και μετά θάνατον να παραδειγματίζει και να εμπνέει τις μελλοντικές γενεές, μέσα από την αγωνιστική και ανυποχώρητη στάση του για την υπεράσπιση των αδυνάτων, την κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την προάσπιση των αρχών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Και αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι, πέρα από τις όποιες πολιτικές πεποιθήσεις και θεωρίες του καθενός”.

Για τον Παντελή Πουλιόπουλο μίλησαν επίσης ο κ. Θόδωρος Πουλιόπουλος, ο κ. Σοφρώνης Παπαδόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Θηβαίων κ. Αθανάσιος Σκούμας, επί δημαρχίας του οποίου (2006) είχε τοποθετηθεί η  προτομή που εκλάπη.

Παντελής Πουλιόπουλος 1900 – 1943

Pantelis Pouliopoulos
 Κομμουνιστής ηγέτης και θεωρητικός του μαρξισμού. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ (1924 - 1926) και υπήρξε σημαντική προσωπικότητα του τροτσκιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Είχε πανεπιστημιακή μόρφωση, ήξερε πολλές ξένες γλώσσες, διάβαζε τους κλασικούς του μαρξισμού στο πρωτότυπο, έκανε πολλές μεταφράσεις κι έτσι ήταν σε θέση να παρακολουθεί και να γνωρίζει τις συζητήσεις και τις διαφωνίες στο εσωτερικό, όχι μόνο του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και των άλλων ρευμάτων της Αριστεράς διεθνώς. Εκτελέστηκε από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Γεννήθηκε στη Θήβα στις 10 Μαρτίου 1900 και ήταν ένα από τα έξι παιδιά του εμπόρου Νικολάκη Πουλιόπουλου. Το 1919 εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον ίδιο χρόνο εισήλθε στις γραμμές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος (ΣΕΚΕ), προδρόμου του ΚΚΕ. Τον επόμενο χρόνο στρατεύτηκε και εστάλη στο μικρασιατικό μέτωπο. Εκεί στρατολογήθηκε σε πυρήνα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚΕ) και ανέπτυξε αντιπολεμική δράση. Συνελήφθη από τη στρατονομία και αντιμετώπισε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Γλύτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα και αφέθηκε ελεύθερος, λόγω της κατάρρευσης του μετώπου. Μετά την επάνοδό του στην Αθήνα αναμίχθηκε στο Κίνημα των Παλαιών Πολεμιστών και το 1924 εκλέχθηκε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους.

Η σημαντικότερη θεωρητική και πολιτική συνεισφορά του Πουλιόπουλου αφορά στην ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας του Μεσοπολέμου και την εκτίμηση για το χαρακτήρα της δικτατορίας του Μεταξά. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν ήταν μία υπανάπτυκτη χώρα, καθυστερημένη, εξαρτημένη και μισοαποικιακή, όπως πίστευε το ΚΚΕ, αλλά με οικονομικά στοιχεία απέδειξε ότι ο ελληνικός καπιταλισμός ήταν ο πιο αναπτυγμένος της περιοχής και ήταν ενσωματωμένος στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Όσον αφορά στη δικτατορία Μεταξά, επισήμανε τις διαφορές της από το φασιστικό μοντέλο και αντέκρουσε την επίσημη άποψη της κομματικής ηγεσίας που ταύτιζε τον Μεταξά με τον Μουσολίνι.Μόνιμη έννοια του Πουλιόπουλου υπήρξε η δημιουργία ενός καταρτισμένου δυναμικού στελεχών της αριστεράς. Πίστευε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του περνούσε μια διαρκή εσωτερική κρίση, της οποίας βασικό σύμπτωμα ήταν η έλλειψη ενός ηγετικού πυρήνα στελεχών με μαρξιστική κατάρτιση και πολιτική ικανότητα να προσαρμόσουν τις κομμουνιστικές αρχές στις συγκεκριμένες συνθήκες της χώρας. Γι' αυτό φρόντισε να μεταφράσει στα ελληνικά, το «Κεφάλαιο» και την «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας» του Μαρξ, την «Προδομένη Επανάσταση» του Τρότσκι, τα βιβλία του Καρλ Κάουτσκι «Οικονομικές Θεωρίες του Καρλ Μαρξ» και «Καντ», καθώς και την «Ιστορία του Ιστορικού Υλισμού» του Νικολάι Μπουχάριν.

Βιβλιογραφία

  • Παντελή Πουλιόπουλου: «Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα» (εκδόσεις «Εργατική Πάλη», «Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο»)
  • Παντελή Πουλιόπουλου: «Άρθρα, Θέσεις, Πολεμικές» (εκδόσεις «Παρασκήνιο»)
  • Παντελή Πουλιόπουλου: «Συνοπτικές θέσεις για την πολιτική οικονομία» (Κούριερ Εκδοτική)
  • Συλλογικό Έργο: «Παντελής Πουλιόπουλος - Παλαιοί και νέοι μελετητές συζητούν για τον θεωρητικό του ελληνικό τροτσκισμού» (εκδόσεις «Παρασκήνιο»)
  • Δημήτρης Λιβιεράτος: «Παντελής Πουλιόπουλος: Ένας διανοούμενος επαναστάτης (εκδόσεις «Γλάρος»)

Περισσότερα ΕΔΩ

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle