Asopichos Logo
20-04-2024
Asopichos Logo
130

Οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά με το νέο νομοσχέδιο

< 3 λεπτά
30.08.17 • 09:14
#Tags:

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει «μη μνημονιακά» ζητήματα και θέματα που άπτονται των εργασιακών, της ασφάλισης μηχανικών δικηγόρων και αγροτών, των ατόμων αμ αναπηρία, κ.α..

Στα εργασιακά το σχέδιο νόμου εμπεριέχει διατάξεις για την απλήρωτη εργασία. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής για τους εργαζόμενους και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του εργοδότη με μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο, ενώ θα θεωρείται «βλαπτική καταγγελία της σύμβασης κατά του εργοδότη» η απλήρωτη εργασία και θα μπορεί ο εργαζόμενος να εισπράττει επίδομα ανεργίας. Με τις ίδιες διατάξεις θα προβλέπεται η διευκόλυνση των ελεύθερων επαγγελματιών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Για την αδήλωτη-υποδηλωμένη εργασία το νομοσχέδιο προβλέπει την ηλεκτρονική δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζόμενων και την υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών πριν από την έναρξη του ωραρίου. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η διάταξη αφορά κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα στις τράπεζες.

Σημαντική είναι η διάταξη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο και προβλέπει την επέκταση εργατικών δικαιωμάτων, κυρίως σε γυναίκες που μετέχουν σε διαδικασίες παρένθετης μητρότητας και σε υιοθεσίες.

Στο ασφαλιστικό οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα των μηχανικών και των δικηγόρων, ευνοϊκότερους όρους για την εξαγορά πλασματικών ετών από τους αγρότες, υπολογισμό της γονικής άδειας και των διαθεσιμοτήτων στη συντάξιμη υπηρεσία και η μη παραγραφή του δικαιώματος για σύνταξη στην περίπτωση που αυτό δεν ασκηθεί για τρία χρόνια.

Επίσης, θεσμοθετείται ο τρόπος επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών, καθώς προβλέπεται η επιστροφή τους αφού ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός με υπάρχουσες οφειλές. Θα δίδεται παράλληλα η δυνατότητα σε αυτούς να διατηρήσουν τα ποσά που κατέβαλλαν αχρεωστήτως στους ασφαλιστικούς λογαριασμούς τους, ήτοι να συνεχίσουν να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές με αντάλλαγμα μελλοντικές αυξημένες συντάξιμες αποδοχές.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει διάταξη για επιδότηση εισφορών σε όσους εργοδότες μετατρέψουν τα μπλοκάκια σε μισθωτούς. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί με την έκδοση υπουργικής απόφασης προς το τέλος Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται νέα νομοθετική διάταξη.

Τέλος, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ο περιορισμός της μείωσης των απολαβών σε περίπτωση πρόωρης σύνταξης στο Δημόσιο στο 30%, όπως ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αλλάζει και η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών για τις επικουρικές συντάξεις που κατατέθηκαν μετά την 1.1.2015. Η αλλαγή αφορά τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως το 2014, προκειμένου να υπολογίζονται σε αυτές το σύνολο των ποσών για το οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές. Για το θέμα αυτό κυβερνητική πηγή είπε πως οι θεσμοί δεν διαφώνησαν με τη μείωση του «πέναλτι» που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για όσους δημόσιους υπάλληλους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη.

Πηγή www.cnn.gr

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle