Asopichos Logo
18-04-2024
Asopichos Logo
162

Οι αποφάσεις του Δήμου για το περιβάλλον

< 6 λεπτά
21.12.14 • 07:25
#Tags:

Οι αποφάσεις του Δήμου για το περιβάλλον

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορχομενού, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου το βράδυ. Δημοτικο Συμβουλιο
Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η νομική μορφή που θα έχει ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.ΔΣΑ) της Στερεάς Ελλάδας, η μετατροπή δηλαδή του φορέα σε Ανώνυμη Εταιρεία με βάση τη νομοθεσία.
Με βάση το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να ληφθεί απόφαση για την έγκριση του καταστατικού της ΑΕ και την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή του καταστατικού της και τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου στη Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.
Μετά από πλατιά και αναλυτικά ενημέρωση από εκπρόσωπο του φορέα, για το τί συμβαίνει τώρα με τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους στη περιφέρεια και στο νομό μας, τί πρέπει να γίνει και τί πρεσβεύουν οι νέες νομοθεσίες της χώρας, έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις κυρίως των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας και λήφθηκαν αποφάσεις.

ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Μετά την ενημέρωση ο κ Ξηρογιάννης, ρώτησε αν θα καταργηθούν τα γραφεία και το προσωπικό των εγκαταστάσεων Λιβαδειάς. Επίσης ζήτησε διευκρινίσεις για την αναφορά του σχεδίου για «εξαιρετική απαρτία» στις αποφάσεις του ΔΣ της ΑΕ και πρότεινε να εκπροσωπείται κάθε Νομός από ένα εκπρόσωπο στο ΔΣ της ΑΕ. 

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του ΔΣ της ΑΕ και θα παίρνει σοβαρές αποφάσεις γι αυτό κάνω αυτή τη πρόταση».
Στη συνέχεια ο πρώην Δήμαρχος με αφορμή τη συζήτηση διαχείρισης των αποβλήτων εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά του για ένα γεγονός που όπως είπε σημάδεψε την θητεία του. «Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου σε αυτή την αίθουσα δέχτηκα σκληρή επίθεση και μόνο Μπόμπολα που δεν με είπαν. Είχε έρθει για συζήτηση το θέμα μιας εταιρείας η οποία θα λειτουργούσε με βιομάζα ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣκαι θα μας προμηθεύε ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Δεν πέρασε όπως είπα το θέμα αλλά τώρα βλέπω ότι είναι πάλι μπροστά μας το θέμα διαχείρισης των αποβλήτων και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αν τώρα ήμουνα Δήμαρχος θα το είχα προχωρήσει το έργο.
Αυτό το λέω γιατί είναι πολύ σοβαρά τα θέματα που συζητάμε για το περιβάλλον και να τα βλέπουμε με ανοιχτούς ορίζοντες για το καλό του τόπου.
Σε αυτή τη περίπτωση και μετά τη σφοδρή απόφαση που δέχτηκα για αυτή την επένδυση οι δημοτικοί σύμβουλοι για το καλό του τόπου δεν το ψήφισαν.
Θα είχε δημιουργηθεί το εργοστάσιο, θα είχαμε νέες θέσεις εργασίας, ηλεκτρική ενέργεια και θα τροφοδοτούσαμε θερμοκήπια με ζεστό αέρα».
Ήρθε ο καιρός τα απορρίμματα να μας αποφέρουν κέρδη και αυτό το χρυσάφι μέχρι τώρα το θάβουμε και το βρίσκουμε στο νερό που πίνουμε. Ήρθε ο καιρός να πάρουμε χρήματα πίσω».

Ο Δήμαρχος Λουκάς Υπερήφανος είπε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου αλλά και με σωστή διαχείριση του φορέα θα υπάρξει μείωση των τελών καθαριότητας στο μέλλον.
Συνεχίζοντας αφού ευχαρίστησε τον κ Τσακανή, για την παρουσίαση του θέματος για τον ΦοΔΣΑ, είπε «είναι μονόδρομος για να γίνει μια ΑΕ ΦοΔΣΑ γιατί είναι και απόφαση του κράτους. Πιστεύω αν ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση για τα υπόλοιπα έργα που χρειάζονται, με σωστή διαχείριση και σωστή κατανομή οι δημότες θα πληρώσουν λιγότερα τέλη για την αποκομιδή και θα έχουμε καλύτερο περιβάλλον το οποίο θα προφυλάξουμε με την σωστή επεξεργασία.
Για την περιοχή και για το Δήμο μας πρώτη προτεραιότητα είναι το περιβάλλον».

Στεφανιδης

Ο κ Στεφανίδης

Ο κ Στεφανίδης στην τοποθέτησή του είπε: «είναι μονόδρομος η συζήτηση για τον ΦοΔΣΑ γιατί δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Θα ήθελα να υπάρχει χρόνος για καλύτερη επεξεργασία του προγράμματος. Για μια τόσο μεγάλη περιοχή όπως η περιφέρειά μας θα υπάρχει ένα εξαμελές συμβούλιο και αυτό θεωρώ ότι δεν είναι σωστό».
Στη συνέχεια σχετικά με τα τέλη του Δήμου είπε ότι το κόστος, φεύγει από τα χέρια μας και αναρωτήθηκε αν θα μπορούμε να έχουμε θέση στη διαμόρφωση του κοστολογίου ενώ χαρακτήρισε μονομερή την ενημέρωση που προηγήθηκε και πρότεινε να αναβληθεί η ψηφοφορία.

«Είναι κι αυτή μια ΑΕ και όλες οι ΑΕ έχουν στόχο το κέρδος. Εγώ θέλω ο φορέας να έχει δημόσια χαρακτήρα και να είναι προς όφελος των Δημοτών. Τι θα γίνει αν αύριο αλλάξει ο Νόμος και το καταστατικό; Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει εναντίον μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ Σκόπας ο οποίος καταψήφισε την πρόταση.

Αναπληρωτή του Δημάρχου πρότεινε ο κ Ζυγούρης στην εκπροσώπηση του Δήμου από τον κ Ξηρογιάννη και ιο Δήμαρχος το έκανε αποδεκτό.

Αποφάσεις και... Παρασκήνιο

Πόσα είναι τα θέματα που πρέπει να ψηφίσουμε; Τέσσερα όχι τρία, όχι 3ο είναι 4ο και το 4ο 5ο. Τελικά πόσα θέματα έχει το… θέμα για να το ψηφίσουν;
Ε αφού λύθηκε και αυτό το θέμα προχώρησε η διαδικασία

Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Σμβούλιο η μετατροπή του ΦοΔΣΑ σε ΑΕ.

Για τη λήψη αποφάσεων αποφασίστηκε να προταθεί η τροποποίηση του καταστατικού και να αλλάξει αναφέροντας ότι για τις αποφάσεις να απαιτούνται τα 2/3 σε αντικατάσταση αυτού που υπήρχε δηλαδή της εξαιρετικής πλειοψηφίας.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle