Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
304

Οι πηγές που αγαπήσαμε… τότε και τώρα. Φωτορεπορταζ

< 7 λεπτά
08.03.15 • 06:54
#Tags:

Οι πηγές που αγαπήσαμε… τότε και τώρα

Οι Πηγές του Ορχομενού είναι ένας από τους πυλώνες παράδοσης, πολιτισμού και προβολής της πόλης.
kΩς πηγές των τριών χαρίτων είναι γνωστή η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στους Βόρειους πρόποδες του Υφάντειου λόφου που ξεκινά από την Ακιδαλία Πηγή (Κάρκαρης) και καταλήγει στην Βορειοδυτική πλευρά του Υφάντειου σχεδόν μέχρι τον Διόνυσο.

Σε αυτή την περιοχή, και σε μήκος περίπου 2χλμ από τους πρόποδες του Υφάντειου λόφου αναβλύζουν πηγές που τουλάχιστον 6.000 χρόνια δεν έχουν στερέψει.

Ο χώρος αυτός που είναι στενά δεμένος με την ιστορία του Ορχομενού τρεις Χάριτες, (Αγλαΐα, Ευφροσύνη, Θάλεια), Μινύες, Φρίξος, Ελλη κλπ)  χώρος πλούσιος σε βλάστηση, με ιδιαίτερο χρώμα πανίδας και χλωρίδας.

Είναι όμως και σημείο αναφοράς στη σύγχρονη εποχή με τα εκτροφεία πέστροφας και το αναψυκτήριο.
Σkτους χώρους των πηγών οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν περιπάτους και να δημιουργήσουν διάφορες συναντήσεις και εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχει Ορχομένιος χωρίς αναμνήσεις από τις Πηγές.

Η ιδιόμορφη ομορφιά τους έχει αποτυπωθεί σε χιλιάδες φωτογραφίες αλλά σε κινηματογραφικές ταινίες.

Έτσι αυτός ο χώρος ήταν το καμάρι του Ορχομενού… και λέμε ήταν γιατί….

Οι πηγές ήταν πάντα στο επίκεντρο στο ρουσφετιού.
Οι πηγές είναι το πρώτο υποσχόμενο έργο από ΟΛΟΥΣ τους υποψήφιους Δημάρχους, kΒουλευτές και αναλόγως με την υπόσχεση αξιοποίησής τους «βγάζουν» Δημάρχους και Βουλευτές.  
Ο… καθαρισμός τους εδώ και χρόνια… είναι το πρώτο έργο αμέσως με την ανάληψη εκάστου Δημάρχου
Είναι το θέατρο αντιπαράθεσης, πεδίο δόξης λαμπρό και το βαρόμετρο κρίσης του έργου των αιρετών.

Είναι ένας πολύπλοκος και ιδιότυπος τόπος και ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ στο πέρασμα των χρόνων πως ότι και να τάξεις δεν θα το πετύχεις εκτός από μικρές επιφανειακές παρεμβάσεις. Έτσι αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλα τα ρουσφέτια και οι υποσχέσεις είναι φούσκες.


krΣε προηγούμενο ρεπορτάζ είχαμε επισημάνει τα προβλήματα για το περιβάλλον, τον δρόμο και την κατάσταση των χώρων στις Πηγές.

Τα προβλήματα παραμένουν. Οι προσπάθειες καθαρισμού σε κάποια σημεία ήταν βέβαια πολύ καλή προσπάθεια και άλλαξαν σε κάποια σημεία την εικόνα αλλά αυτό δεν αρκεί.

Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής γιατί η φύση είναι ζωντανή. Επίσης θα χρειαστεί ακόμα και περιφρούρηση ιδιαίτερα τώρα που έρχεται η Άνοιξη και διάφοροι ασυνείδητοι ρυπαίνουν και καταστρέφουν.

krΗ εικόνα στις πηγές πάντως δεν είναι η αρμόζουσα. Ένας χώρος πανέμορφος και περιπάτου που θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα και καλοκαιρινών υπαίθριων εκδηλώσεων έχει εγκαταλειφτεί στη τύχη του και ιδιαίτερα το ΝΗΣΙ το πιο φωτογραφημένο και γραφικό σημείο.

Ανενόχλητοι στο ΝΗΣΙ, έχουν καταστρέψει τα παγκάκια που υπήρχαν αλλά το μεγάλο κακό έχει γίνει στα δέντρα. Χωρίς φροντίδα άλλα μαραζώνουν και ξεραίνονται ενώ κάποια άλλα έπεσαν θύματα λαθραίας υλοτόμησης. Για φύτευση νέων; Αφήστε το καμία προσπάθεια.

Και μη μας πουν κάποιοι ότι είναι αρχαιολογικός χώρος ή κάποιου άλλου αρμοδιότητα. Πρόσφατα οk Δήμος έκανε παρεμβάσεις, καθαρισμού σε ορισμένα σημεία, διάνοιξης, κοπής δέντρων κλπ (φωτογραφίες)

Οι Πηγές όπως είπαμε δεν είναι μόνο το ποτάμι. Είναι ολόκληρο το οικολογικό σύστημα μιας έκτασης τουλάχιστον 2χλμ αλλά και παρακείμενων εγκαταστάσεων.

Για παράδειγμα το αναψυκτήριο που είναι ένα ξεχωριστός τόπος και το επισκέπτονται οι κάτοικοι. Όμως οι χώροι γύρω από αυτό, εκτός από τα γήπεδα 5χ5, είναι σε άθλια κατάσταση.

Όπως έχουμε πει και σε άλλα αφιερώματα τουλάχιστον ας καθαρίζουμε-συντηρούμε τα υπάρχοντα.

Οσοι έχετε καιρό να πάτε μέχρι τις πηγές, δείτε το φωτορεπορτάζ και πείτε, είναι αυτές οι Πηγές που αγαπήσαμε;

k krkk

k    kkkr  k  kr  kr kr kr krkr kr kr  kr  kr  krkr

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle