Asopichos Logo
20-04-2024
Asopichos Logo
170

Ο Γιάννης Τσάπρας επιλέχτηκε στους Ελληνες που διέπρεψαν παγκοσμίως το 2016

< 8 λεπτά
29.12.16 • 17:19
#Tags:

Μεγάλη τιμή για τον Ορχομένιο αστρονόμο Γιάννη Τσάπρα ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα επιστημόνων που ανακάλυψε έναν πιθανά κατοικήσιμο πλανήτη.

Η πρώτη "διαδικτυακή χώρα στον κόσμο ellines.com" σε ειδικό αφιέρωμα επέλεξε 12 Έλληνες που διέπρεψαν παγκοσμίως τη χρονιά που πέρασε και μεταξύ αυτών τον συμπατριώτη μας Γιάννη Τσάπρα για τον οποίο έχει μεγάλο αφιέρωμα.

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΤΟΥ 12 ΕΛΛΗΝΕΣ

Για ένα ακόμη χρόνο Έλληνες από όλα τα σημεία του ορίζοντα, κατάφεραν να διαπρέψουν, να καταργήσουν τα σύνορα και να μας κάνουν περήφανους με τα κατορθώματά τους. Η ομάδα του ellines.com διάλεξε 12 από αυτούς, έναν για κάθε μήνα του 2016, που με το έργο και την προσωπικότητά τους προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση.

Μεταξύ της πολυπληθούς ομάδας που συμμετείχε στην έρευνα, ήταν ο Έλληνας αστρονόμος Γιάννης Τσάπρας, από το Κέντρο Αστρονομίας της Χαϊδελβέργης.

«Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε μέσω συντονισμένης διεθνούς προσπάθειας, η οποία περιελάμβανε 31 επιστήμονες από 8 διαφορετικές χώρες. Χρησιμοποιήσαμε το φασματογράφο HARPS σε τηλεσκόπιο 3,6 εκατ της ESO στη Χιλή για να μετρήσουμε πώς το αστέρι «ταλαντεύεται», καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από αυτό. Παράλληλα, χρησιμοποιήσαμε επίσης το Las Cumbres Observatory Global Telescope Network (LCOGT) και τηλεσκόπια ASH2 για να καταγράψουμε πόσο ενεργό είναι το αστέρι, έτσι ώστε να μην εκλάβουμε εσφαλμένα μια αστρική δραστηριότητα ως ένα πραγματικό πλανητικό σήμα» δήλωσε σε συνέντευξη του στο ellines.com.

Ο πλανήτης Proxima b είναι μόλις τέσσερα έτη φωτός μακριά μας, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να δεχτεί ταξιδιώτες από τη Γη στο μακρινό μέλλον. Πρόκειται για τον κοντινότερο στη Γη εξωπλανήτη που είναι δυνητικά φιλόξενος για τη ζωή. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, με μια νέα γενιά τηλεσκοπίων, θα καταφέρουν να εξερευνήσουν με ρομπότ τον νέο πλανήτη και θα φτάσουν σε περισσότερα συμπεράσματα.

«Μεγάλωσα στην Αθήνα. Ο πατέρας μου κατάγεται από τον Ορχομενό Βοιωτίας και η μητέρα μου αν και μεγάλωσε στην Αθήνα έχει καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα. Έφυγα από την Ελλάδα όταν ήμουν 19 ετών, οπότε έχω αρκετά καλή σχέση με τις ρίζες μου.»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ...

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle