Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
129

Ο καύσωνας φεύγει, προσοχή στις πυρκαγιές

< 4 λεπτά
02.07.17 • 15:49
#Tags:

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν στη χώρα τα τελευταία 24ωρα, μετατρέποντάς τη σε καμίνι. Η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά από τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Την ίδια ώρα, όμως, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη Δευτέρα, στη βόρεια χώρα αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Αναμένεται επίσης πτώση της θερμοκρασίας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, για τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία)
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική)
Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

χαρτης πυρκαγιαςΠαράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν στη χώρα τα τελευταία 24ωρα, μετατρέποντάς τη σε καμίνι. Η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά από τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Την ίδια ώρα, όμως, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Στη Βοιωτία  

Με βάση τον από 02-07-2017 Χάρτη Πρόβλεψης Κίνδυνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. (κατηγορία κινδύνου 4) που ισχύει για την Δευτέρα, 03/07/2017, για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας 
Η ΠΕ Βοιωτίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγορεύεται η κίνηση και η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών από την 12η βραδινή της 2ας Ιουλίου, ημέρα Κυριακή 2017, έως και την 12η βραδινή της 3ης Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα, στις ακόλουθες περιοχές :

ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Άλσος άνωθεν Αγίων Θεοδώρων - Κεραμίδι
Άλσος Αγίου Λουκά – Νεκροταφείο Ζαγαράς
Αναδασωτέο τμήμα Β.Δ. της πόλης της Λιβαδειάς στο Πέρα Χωριό
Θέση «Καραμπατσέικα» - Παλαιά οδός Λιβαδειά –Τσουκαλάδες
Θέση «Καραβέλια» δρόμος προς Αγία Άννα Δ.Ε. Κορωνείας
Αδιέξοδο πάνω από το Δημοτικό στάδιο Λιβαδειάς.

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
Δάσος Μοσχοποδίου
Δάσος Αγίας Τριάδας
Δάσος Κιθαιρώνα.
ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
Δάσος Δερβενοχωρίων.

ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΑΡΑΧΩΒΑΣ- ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
Εθνικός Δρυμός Παρνασσού

ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
Περιαστικό Δάσος Τ.Κ. Κοκκίνου

Της ανωτέρω απαγόρευσης εξαιρούνται οι διατηρούντες ποιμνιοστάσια, γεωργικές εκτάσεις καθώς και οι ιδιοκτήτες και οι κινούμενοι προς τα καταστήματα που βρίσκονται στις αναφερθείσες περιοχές.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας (pprost@viotia.gr) της Περιφερειακής Ενότη-τας Βοιωτίας έχει ενημερώσει τις Αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και τους Δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθα-ρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.
Επίσης υπενθυμίζουμε σε όλους, ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιή-σουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να αποταθούν στο Τηλέφωνο Εκτάκτων Αναγκών (22610 - 29036 24ωρου λειτουργίας), καθώς και στην ιστοσελίδα (tpp-vio@pste.gov.gr) του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle