Asopichos Logo
18-04-2024
Asopichos Logo
127

Ο λαός στους δρόμους ο Ερντογάν στην... εξουσία

< 8 λεπτά
16.07.16 • 05:06
#Tags:

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία από το βράδυ της Παρασκεύης ομάδα στρατιωτικών επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία. Ωστόσο πολίτες βγήκαν στους δρόμους και σε συνδυασμό με τις δυνάμεις που παρέμειναν πιστές στον Πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνηση κατάφεραν να αποτρέψουν τη χούντα. Θριαμβευτική η επιστροφή του Ερντογάν.

Νωρίτερα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης το αεροσκάφος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο του αεροδρομίου για να τον υποδεχτούν.

τουρκια 1Παράλληλα, το τουρκικό Fox TV μετέδωσε ένα μήνυμα του Ερντογάν το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε νωρίτερα, στο οποίο ο τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο περί της εκδήλωσης μιας στάσης εναντίον της αλληλεγγύης και της ενότητας της χώρας, ενώ τονίζει ότι κανένας κρατικός θεσμός δεν είναι πάνω από τη λαϊκή βούληση.

Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Tο πρακτορείο Ανατολή αναφέρει ότι από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν δώδεκα άνθρωποι, όλοι τους αστυνομικοί.

Ένα μέλος της τουρκικής Βουλής που μίλησε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς, ανέφερε ότι κοινοβουλευτικοί βρίσκονται σε καταφύγια εντός του κτιρίου.

Μεταδίδονται επίσης πληροφορίες περί συγκρούσεων στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών.

Περίπου 30 στρατιώτες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, παρέδωσαν τα όπλα τους σε ένοπλους αστυνομικούς στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ενώ ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, που πετούσε σε χαμηλό ύψος, προκάλεσε έναν δυνατό κρότο που ταρακούνησε τα γύρω κτίρια και έσπασε παράθυρα, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς επιτόπου.

Υπάρχουν αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τον κόσμο στην ‘Αγκυρα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τόνισε ότι ο εναέριος χώρος πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα έχει απαγορευτεί στις πτήσεις.

Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε επίσης στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι φέρεται να συμμετείχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, μερικοί των οποίων έχουν συλληφθεί, ανάμεσα τους και 13 που προσπάθησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Μια ομάδα στρατιωτών εισέβαλε στο κτίριο του ομίλου μέσων ενημέρωσης Ντογάν, στο οποίο πρόσκειται μεταξύ άλλων και το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πριν από λίγο ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο» και υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Αεροσκάφος F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε στρατιωτικό ελικόπτερο των πραξικοπηματιών πάνω από την Άγκυρα, μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Άγκυρα, στο αρχηγείο των Ειδικών Δυνάμεων, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους στην Κωνσταντινούπολη και υπάρχουν τραυματίες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενάντια στο αρχηγείο της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) στην Άγκυρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

erdoganΝωρίτερα, ο πρόεδρος της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον κόσμο να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες, μιλώντας στο CNN Turk, μέσω Face Time στο κινητό.

Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

Πάντως, η μη κυβερνητική οργάνωση «ο συνασπισμός για τις κοινές αξίες» (AfSV), που συνδέεται με τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν, καταδίκασε με ανακοίνωση της την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Τηλεοπτικός παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ανέγνωσε σε ζωντανή μετάδοση μια ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με την οποία, επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια.

Λίγο αργότερα, η εκπομπή του TRT διακόπηκε, ανέφερε το Ρόιτερς.

Ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εμέρ Τσελίκκάλεσε πριν από λίγο τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων να παρακούσουν τις διαταγές των ανωτέρων τους που αποπειρώνται πραξικόπημα, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Δεν θα παραδώσουμε την δημοκρατία μας, θα αγωνιστούμε ως την τελευταία μας πνοή», ανέφερε ο Τσελίκ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την εξουσία της χώρας για να προστατέψει την δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

tourkia stratosΌλες οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν, ενώ το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα, αναφέρει ο τουρκικός στρατός σε ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσίευσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN TURK μετέδωσε πως έχουν πιαστεί αρκετοί όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα.
Ανάμεσα στους ομήρους, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ότι οι υπεύθυνοι του πραξικοπήματος θα το πληρώσουν ακριβά.

«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει», είπε οΓιλντιρίμ και κάλεσε όλους τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος AKP να βγουν στους δρόμους.

Ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ κάλεσε τους στρατιώτες να μην υπακούουν σε παράνομες διαταγές και να επιστρέψουν στις μονάδες τους.

Κατά των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με την Ζαμάν, τάχθηκε ο αρχηγός του ναυτικού και της χωροφυλακής.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί την εξουσία στη χώρα, δήλωσε σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» για τους πραξικοπηματίες, εγκέφαλος του πραξικοπήματος είναι ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik, ΑΠΕ-ΜΠΕ

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle