Asopichos Logo
24-04-2024
Asopichos Logo
111

«Ο μεγάλος υπηρέτης»

< 6 λεπτά
13.02.20 • 22:40
#Tags:

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που περιγράφει την κυριαρχία από άνθρωπο σε άνθρωπο
«Ο μεγάλος υπηρέτης» Δ.Σωτάκης Εκδόσεις Κέδρος 2019 σελ. 349
Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς
Ο Μάριος είναι ένας πιστός υπηρέτης , αφοσιωμένος στα καθήκοντα του θείου του. Μέχρι την ηλικία των σαράντα δύο ετών υπηρέτησε αυτόν σωστά, όταν όμως πέθανε , δέχεται να υπηρετήσει έναν συνομήλικο επιχειρηματία, ο οποίος του μοιάζει καταπληκτικά. Προσλαμβάνεται ως υπηρέτης με κανονικό μισθό , να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού, να περιποιείται τον κήπο και να φροντίζει διάφορα γραφειοκρατικά θέματα.
Ο Μάριος πηγαίνει να ζήσει στο σπίτι του επιχειρηματία , είναι  πάντα κοντά του , πιστός και αφοσιωμένος εργάτης.
Φροντίζει για την καθαριότητα του σπιτιού, φροντίζει τον κήπο, κάνει τα ψώνια, μαγειρεύει , πληρώνει τους λογαριασμούς .
Μία μέρα την εβδομάδα που δεν εργάζεται και έχει ρεπό, δεν βγαίνει από το σπίτι, γιατί δεν έχει που να πάει , δεν έχει κάποιο ερωτικό δεσμό και έτσι  κάθεται στο σπίτι και βλέπει συνέχεια τηλεόραση , χωρίς να ενοχλεί το αφεντικό του.
Ο Μάριος ήταν ένας εσωτερικός υπάλληλος , πάντα διακριτικός , δεν ενοχλούσε καθόλου και ήταν αθόρυβος και αόρατος μέσα στο σπίτι. Έμοιαζε με ένα παιδί που δεν είχε ενηλικιωθεί. Ήταν ένας παράξενος  άντρας ,ο Μάριος ,που σε τέτοια ηλικία ζούσε μέχρι τότε, σαν ταπεινός υπήκοος , σαν κατοικίδιο ζώο!!
Η ζωή μέσα στο σπίτι του επιχειρηματία, έχει αποκτήσει έναν ρυθμό και μία τάξη .
Υπήρχε μια ώριμη σχέση μεταξύ των δύο ανθρώπων με πλήρη συνείδηση των ρόλων τους .Ο ένας ήταν αυτός που διέταζε , ο άλλος ήταν αυτός που υπάκουε στις διαταγές .Μερικές φορές έτρωγε και καμιά γροφιά ή ξυλιά ο Μάριος , όταν ο κύριός του βρισκόταν σε υστερία ή σε μεγάλο εκνευρισμό.  Αυτή η ηρεμία και απραξία του Μάριου ,η εμμονή στη δουλειά , το να βλέπει συνέχεια τηλεόραση και να μην κάνει τίποτε άλλο, δεν μπορούσε να την διαχειριστεί ο κύριός του.
Όλα αυτά τον κύριο του σπιτιού, τον αποπροσανατόλιζαν. Τα νεύρα του αφεντικού ,ήταν σπασμένα , η ψυχολογία του ήταν στο ναδίρ, είχε Ο μεγαλος υπηρετης 2πέσει σε κατάθλιψη. Η αποσβολωμένη εικόνα του Μάριου ερέθιζε περισσότερο τον επιχειρηματία, τον βασανιστή μέσα του. Δεν ανεχόταν πια την αθώα εικόνα αυτού του ανθρώπου , του Μάριου, ο οποίος αντί να κυνηγήσει τη ζωή , βούλιαζε σε μια εξωφρενική οκνηρία, ήταν ένας δούλος στην ψυχή και αηδίαζε με αυτό του τον ρόλο. Του ξυπνούσε μέσα του ένας παράξενος θυμός και ορισμένες φορές ήθελε να του χυμήξει , τον εξόρκιζε η ίδια του η ύπαρξη και έτσι κάθε φορά ξεσπούσε εναντίον του. Αυτός ο άνθρωπος , για ένα αδιευκρίνιστο λόγο τον έκανε έξαλλο, δεν ήξερε τι ήταν αυτό πάνω του που τον εξόργιζε , ενώ ήταν συμπαθέστατος , ήρεμος και δεν είχε κανένα ελάττωμα. Δεν μπορούσε να τον δει μπροστά του , αν και όλα μέσα στο σπίτι ήταν στην εντέλεια. Ολοένα αυξανόταν η σκοτεινιά μέσα του και πάντα ξεσπούσε χωρίς λόγο στον Μάριο , εκσφενδονίζοντας ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του , ταπεινώνοντάς τον. Η ζωή του αφεντικού μέσα στο σπίτι είχε γίνει αφόρητη, το ίδιο και οι επαγγελματικές του ενασχολήσεις.
Ήταν ο ένας εξουσιαστής και ο άλλος εξουσιαζόμενος.
Ώσπου ένας φίλος ρίχνει την ιδέα στο αφεντικό του Μάριου , για να ξεφύγει από αυτή την άσχημη ψυχολογική κατάσταση , να βρει μια γυναίκα μέσα από το ίντερνετ.
Χρειαζόταν μια γυναίκα , για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση. Έτσι άρχισε να ψάχνει σε μια ηλεκτρονική σελίδα γνωριμιών , στον «Κόσμο». Οπότε γνωρίζει μέσω της ηλεκτρονικής αυτής σελίδας , την Άννα , την οποία ξεχώρισε μέσα από αρκετές άλλες γυναίκες ,που ζητούσαν γνωριμία. Άρχισε λοιπόν ένα ερωτικό παιχνίδι στρατηγικής και ο πόθος του για την Άννα μεγάλωνε με τις ατελείωτες και βασανιστικές συνομιλίες . Όμως η σκέψη και μόνο μιας επικείμενης συνάντησης τον γονάτιζε. Ενώ είχε απελευθερωθεί με την εικονική γνωριμία της Άννας , από την άσχημη ψυχολογική κατάσταση, που του δημιουργούσε ο Μάριος , τώρα άρχισε να αγχώνεται ,για την πρώτη πραγματική  συνάντηση με την Άννα.
Την λύση θα την δώσει ο Μάριος. Του ζητάει , αφού μοιάζουν σαν αδέλφια,  να πάει αυτός στο πρώτο ραντεβού με την Άννα …
Αν και ακοινώνητος και απαίδευτος ,το πρώτο ραντεβού του Μάριου είχε τεράστια επιτυχία. Έτσι ακολούθησε το δεύτερο ραντεβού. Το αφεντικό του μένει έκπληκτος με τις απροσδόκητες ικανότητες του βοηθού του…
Ο Μάριος απασχολημένος πλέον με τα ερωτικά παιχνίδια με την Άννα ,εγκαταλείπει σιγά σιγά την καθαριότητα του σπιτιού , το μαγείρεμα, τα ψώνια, την περιποίηση του κήπου. Όλα αυτά αρχίζει να τα κάνει δειλά δειλά ο επιχειρηματίας , ο οποίος αρχίζει και αυτός να βλέπει πάρα πολύ τηλεόραση. Όμως θα ακολουθήσουν και άλλες εκπλήξεις στη συνέχεια…
Τελικά η αλληλοϋποκατάσταση ρόλων του επιχειρηματία με τον Μάριο ,εκτρέπεται σ΄ ένα επικίνδυνο παιχνίδι!!!
Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που περιγράφει την κυριαρχία από άνθρωπο σε άνθρωπο , τα επικίνδυνα μονοπάτια που οδηγεί η εξουσία, τη Δημ Σωτακης 2σχέση εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου και η αντιστροφή των ρόλων, το μάταιο κυνήγι της ευτυχίας, η αχόρταγη ανάγκη μας να είμαστε πάντα νικητές  και τέλος το θέμα της μοναξιάς του σύγχρονου ανθρώπου.
Διαβάστε το.
Ο Δημήτρης Σωτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973.
Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Η πράσινη πόρτα (2002), Η παραφωνία (2005), Ο Άνθρωπος Καλαμπόκι (2007), Το θαύμα της αναπνοής (2009), Ο θάνατος των ανθρώπων (2012), Η ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον (2014), Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ (2015), Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο (2017), Ο μεγάλος υπηρέτης (2019).
Το θαύμα της αναπνοής κατέκτησε το βραβείο The Athens Prize for Literature και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας, καθώς και για το βραβείο Jean Monnet στη Γαλλία.
Βιβλία του κυκλοφορούν στα γαλλικά, τουρκικά, σερβικά, ολλανδικά, ιταλικά, δανέζικα, αραβικά, κινεζικά κ.ά.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle