Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
177

«Ο ουρανός του Μπέϊ Σίτι»

< 5 λεπτά
04.11.15 • 05:07
#Tags:

«Ο ουρανός του Μπέϊ Σίτι» Κ.Μαυρικακίς Εκδόσεις Εστία 2015 σελ. 309

Μπορεί ένας λαός να ξεχάσει την Ιστορία του;

Διαβάστε το. Πρόκειται για Αριστούργημα.

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Η Έιμι Ντυσενέ ζει στο Μπέϊ Σίτι μια πόλη του Μίσιγκαν των Η.Π.Α. ,που ο ουρανός της έχει ένα αντιπαθητικό μαβί χρώμα.
Η Έιμι κοιτάζει αδιάκοπα τον μαβί ουρανό. Και δεν καταφέρνει ποτέ να διακρίνει μέσα του το περίγραμμα κάποιου μέλλοντος.
Μετανιώνει κάθε μέρα που γεννήθηκε…
Στη μικρή αυτή πόλη πέρασε τα δεκαοκτώ χρόνια της ζωής της, όλα τα ατέλειωτα καλοκαίρια της εφηβείας της.
Στο Μπέϊ Σίτι οι εφιάλτες της Έιμι είναι γαλάζιοι.

Η Έιμι έχει το χρώμα του ουρανού του Μίσιγκαν . Η Έιμι δεν είναι παρά μια αντανάκλαση αυτού Μπειτ Σιτιτου μαβιού χωρίς Θεό ουρανού. Διότι υπάρχει το μίσος της μητέρας της για αυτήν, η εμμονή της θείας της Μπαμπέτ με την καθαριότητα ( οι δυο αυτές γυναίκες έχουν ένα τρομερό, αρχαϊκό, σκληρό παρελθόν) ,η τρυφερότητα του θείου της Γκουστάβο, οι καυγάδες με τον ξαδελφό της , οι φοβερές ιστορίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η τηλεόραση που την παρηγορεί για όλα.

Στο Μπέϊ Σίτι , τη νύχτα μεταξύ 4ης και 5ης Ιουλίου του 1970, ενώ είχε η Έιμι γιορτάσει τα δέκατα όγδοα γενέθλια της , βάζει φωτιά στο σπίτι της θείας της , της Μπαμπέτ, και του θείου της , του Γκουστάβο, και ολόκληρη η οικογένειά της απανθρακώνεται. Ο θείος της, η θεία της, ο εξάδελφός της, η μητέρα της και ο μικρός της αδελφός ,χάνονται σαν καπνός στον μαβή , πρωινό ουρανό του Μπέϊ Σίτι…
Η Έιμι θα σωθεί αλλά ξέρει ότι δεν θα γλιτώσει ποτέ από το μαβί χρώμα του ήλιου, που δύει πάνω στα λαμαρινένια σπίτια του Μίσιγκαν.
Δεν θα βγει ποτέ από αυτές τις αχνογάλαζες φυλακές , οι οποίες στο μυαλό της συμπίπτουν με τον αφανισμό ολόκληρης της οικογένειά της, που έγινε στάχτη και χάθηκε σαν καπνός στον ουρανό του Μπέϊ Σίτι. Δεν θα ξεφύγει ποτέ από την ουράνια κόλαση. Ωστόσο συνεχίζει να ζει, λες και είναι ακόμα ζωντανή. Λες και δεν γνώρισε τη φρίκη, λες και δεν πνίγεται από τις αναθυμιάσεις των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, Άουσβιτς και Τρεμπλίνα, που έγιναν καπνός και στάχτες , οι παππούδες της και άλλα σαράντα οκτώ μέλη της οικογένειάς της .

Η μητέρα της τις έλεγε να σταματήσει να σκαλίζει το παρελθόν , να μην ξεθάψει τίποτα από τον χρόνο. Η Έιμι δεν θέλει να ξεχάσει τίποτα. Τα φαντάσματα δεν ξεχνιούνται.
Αλλά η Έιμι , η κόρη της Ντενίζ, δεν μπορούσε να ξεθάψει τις στάχτες που στροβιλίζονται ακόμα στον ουρανό της Πολωνίας. Δεν μπορούσε να ξεθάψει την ανθρώπινη σκόνη που ανακατεύτηκε με τον αέρα και δηλητηρίασε τον αιώνα. Εισπνέουν ακόμα τα υπολείμματα των πτωμάτων των γονιών και των θείων της που τα παρασύρουν οι άνεμοι. Καταπίνουν πάνω από πενήντα χρόνια τώρα τους νεκρούς τους.

Η Έιμι θα ακολουθήσει την συμβολή ,του φαντάσματος της αποθήκης του υπογείου τους, του παππού της Τζωρτζ, που κάηκε στα κρεματόρια , ότι «πρέπει να κάψει» η Έιμι «τον ουρανό, να βάλει φωτιά σε όλα αυτά».
«Ο ουρανός είναι μια κόλαση », της είπε. «Το μαβί χρώμα του ουρανού είναι οι φρικαλεότητες παντού στον κόσμο, οι σφαγές του ολοκαυτώματος, οι φόνοι, οι ασταμάτητοι σκοτωμοί ανθρώπων και ζώων. Ο ουρανός είναι τερατόμορφος, άσχημος, δύσμορφος και τίποτα δεν θα τους απαλλάξει από τον πόνο τους».

Και αυτό έκανε η Έιμι , έβαλε φωτιά και έκαψε τον βιολετί ουρανό του Μπέϊ Σίτι , έκαψε την κόλαση που ζούνε εδώ και πολύ καιρό, έβαλε φωτιά στους θεούς, έβαλε φωτιά σε ό,τι έχει απομείνει από το Άουσβιτς.
Έβαλε έτσι τέλος στον πόνο της και στον πόνο όλης της οικογένειάς της….

Η Έιμι θα σώσει την οικογένειά της και τους εβραίους παππούδες της , από τον παραλογισμό της Ιστορίας.
Ο κόσμος θα πυρποληθεί για τελευταία φορά…
Η Αμερική θα γίνει ο τάφος της οικογένειάς της.
Ο ουρανός της Αμερικής είναι ένα όμορφο σκουπίδι.
Ο ουρανός της Αμερικής πενθεί μονίμως το κακό που κατάφερε να γεννήσει. Γιατί η Αμερική , από το Μίσιγκαν μέχρι το Νέο Μεξικό , είναι μια χώρα στοιχειωμένη από ντόπιους ή ξένους νεκρούς που ήρθαν από παντού…
Ο ουρανός της Αμερικής είναι μελανός, ματωμένος. Είναι μια ανοιχτή πληγή, μια αιμορραγία.…

Μπορεί ένας λαός να ξεχάσει την Ιστορία του;

Διαβάστε το. Πρόκειται για Αριστούργημα.

Η Κατρίν Μαυρικακίς γεννήθηκε το 1961 στο Σικάγο , από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Διδάσκει λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Τα προηγούμενα βιβλία της, μυθιστορήματα και δοκίμια, δημοσιεύτηκαν στο Κεμπέκ.
«Ο ουρανός του Μπέϊ Σίτι» τιμήθηκε το 2009 με τα βραβεία Prix Litteraire des collegiens και Prix des Libraires du Quebec.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle