Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
86

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος στον οικισμό προσφύγων της Θήβας

< 4 λεπτά
14.03.18 • 17:14
#Tags:

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας κ. Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας, επισκέφθηκε σήμερα τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στη Θήβα.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας και ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας υποδέχθηκαν τον Πορτογάλο Πρόεδρο και τον συνόδευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησής του στους χώρους της Δομής.

Παρόντες κατά την επίσκεψη ήταν ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Θηβαίος και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου.

Ο κ. Ντε Σόουζα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, καθώς και να συνομιλήσει με μέλη οικογενειών που διαμένουν στη Δομή.

Στη συνέχεια, κ. Βίτσας έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ:

Δ. Βίτσας: Η επίσκεψη του Προέδρου της Πορτογαλίας στο Κέντρο Φιλοξενίας της Θήβας, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, ήταν μια σημαντική επίσκεψη, με την έννοια ότι η Πορτογαλία από την πρώτη στιγμή στάθηκε πολύ υποστηρικτικά στα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα σε σχέση με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Μην ξεχνάμε ότι δύο πλοία της Πορτογαλίας βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος στις συνομιλίες που είχε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα ζητήματα του προσφυγικού. Έχει σημασία στην παρούσα φάση να συγκεντρώσουμε όσο μεγαλύτερη υποστήριξη γίνεται. Και αυτό γιατί υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη – και δεν μιλάω μόνο για τις ρατσιστικές φωνές ή τις μισαλλόδοξες φωνές που πρέπει να αποκλειστούν – αλλά υπάρχουν και φωνές φοβικές που δεν θα τους ήταν άσχημο Βιτσας Προεδρος Πορτογαλίαςνα φορτώσουν στην Ελλάδα ένα ζήτημα το οποίο είναι ανθρωπιστικό, αλλά και ευρωπαϊκό. Θεωρώ ότι πήρε μια πολύ καλή εικόνα από το τι προσπαθούμε να κάνουμε. Από το πώς προσπαθούμε να το κάνουμε, καθώς και από το ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τιμώντας την ιστορία μας, την αξιοπρέπειά μας, το τί κάνει για τον συνάνθρωπό του ο ελληνικός Λαός. Έχει, λοιπόν, αυτή την καλή εικόνα και αυτήν θέλουμε να μεταφέρει στην Πορτογαλία. Θέλω να τονίσω ότι η Πορτογαλία ήταν από τις χώρες που εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους που αφορούσαν τις μετεγκαταστάσεις. Αντίθετα, άλλες χώρες δεν έχουν εκπληρώσει, όχι το 1%, αλλά θα έλεγε κανείς ότι βρίσκονται κάτω από το μηδέν. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ώστε η διαχείριση να γίνεται από κοινού, αλλά και με βασικούς στόχους το να λυθούν τα προβλήματα. Ούτως ώστε να μην υπάρχουν πόλεμοι από τη μια μεριά και να μην έχουμε προσφυγικές ροές, αλλά και να λυθούν τα προβλήματα, μοιράζοντας την ευθύνη σε όλη την Ευρώπη. Νομίζω ότι με τη δουλειά που έχει γίνει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και από την Κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε σε ένα καλό σημείο και μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα.

Ερώτηση: Συζητήσατε καθόλου το θέμα του Σένγκεν; Υπάρχουν κάποιες χώρες που θέλουν να επαναφέρουν τον έλεγχο στα σύνορα. Ποια είναι η θέση του Πορτογάλου Προέδρου;
Δ. Βίτσας: Στη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στον Πορτογάλο Πρόεδρο και στον Έλληνα Πρόεδρο, και οι δύο με ταυτόσημες απόψεις, απέρριψαν τέτοιες ιδέες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε το εξής: για τη σημερινή μορφή της Ευρώπης η Συνθήκη του Σένγκεν είναι γενεσιουργός αυτής της μορφής. Με μία έννοια, αν αρχίσουμε τους αποκλεισμούς, αν αρχίσουμε τους τεμαχισμούς, μεγάλο ζήτημα θα είναι αν θα μπορεί να υπάρχει η Ευρώπη, όπως τη γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και όπως θα θέλαμε να γίνει στο επόμενο διάστημα.

Ερώτηση: Το Δουβλίνο ΙΙ μπορεί να αλλάξει;
Δ. Βίτσας: Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι το Δουβλίνο Ι έχει καταρρεύσει. Είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται μια συζήτηση όσον αφορά το Δουβλίνο ΙΙ και σπρώχνουμε σε συνεννόηση και με τον Έλληνα Επίτροπο, τον αρμόδιο Επίτροπο που τυχαίνει να είναι Έλληνας και αυτό είναι καλό για εμάς, ώστε να είναι σε μια θετική κατεύθυνση. Επειδή προσπαθώ να σκεφθώ το ουσιαστικό περιεχόμενο της ερώτησης, θα ήθελα να σας πω ότι η Ελλάδα θέλει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, δεν το συναρτά σε σχέση με τους άλλους, αλλά είναι εμφανές ότι μια σειρά ζητήματα που αφορούν το Δουβλίνο δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Και νομίζω ότι αν το καλοσκεφθούν, κανείς δεν θέλει να εφαρμοστούν.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle