Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
763

Ο Φρίξος και η Έλλη παίρνουν τη θέση τους

< 4 λεπτά
08.10.15 • 18:37
#Tags:

Ο Φρίξος και η Έλλη παίρνουν τη θέση τους

Αναμφισβήτητα είναι από εκείνα τα σύμβολα που είναι συνώνυμα της ιστορίας του τόπου μας και αξίζουν την θέση τους στον τόπο που γεννήθηκαν ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Το ερχόμενο Σάββατο λοιπόν, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος Φρίξου και Έλλης που έχει τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία «Ηρώων» του Ορχομενού. Αγαλμα Φριξος Ελλη

Το άγαλμα είναι δωρεά του Παναγιώτη Γ Κουβάρα στη μνήμη των γονιών του ο οποίος είναι μέλος του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας «ο Μινύας» ο οποίος πραγματοποιεί και την εκδήλωση.

Θυμίζουμε ότι αυτή η δωρεά του κ Κουβάρα είναι η πρώτη αφού έχει δρομολογηθεί και η τοποθέτηση ενός ακόμη αγάλματος στην πλατεία της Σκριπούς που θα αναπαριστά τις τρεις Χάριτες.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αναδεικνύει τον πολιτιστικό μας πλούτο και παραδίδει στις γενιές τις αναπαραστάσεις που αποτελούν σημεία αναφοράς του τόπου μας.

Σε παλαιότερα δημοσιεύματα είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για το σημείο τοποθέτησης προτείνοντας και άλλες θέσεις με σκεπτικό την καλύτερη θέαση από τους πολίτες όχι μόνο από το σημείο της πλατείας αλλά και για τους περαστικούς.

Το σημείο επιλογής δεν άλλαξε και φυσικά αυτό δεν εμποδίζει και ούτε μειώνει τη σημασία και το συμβολισμό του έργου αλλά και να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον Δωρητή και όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίησή του.

Ο μύθος

Με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του Φρίξου και της Έλλης ας θυμηθούμε τον μύθο τους.
Ο Φρίξος και η Έλλη ήταν παιδιά του Αθάμαντα, Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, βασιλιά του Ορχομενού Βοιωτίας, και της Ωκεανίδας Νεφέλης.
Αργότερα ο Αθάμας παντρεύτηκε την Ινώ, θυγατέρα του Κάδμου, από την οποία απέκτησε δύο Φρίξος και Ελληακόμη παιδιά, τους Λέαρχο και Μελικέρτη.

Από ζήλια για τα τέκνα της Νεφέλης η Ινώ κατέστρωσε ένα ασυνήθιστο σχέδιο: έπεισε τις γυναίκες της πόλης να ψήσουν τους σπόρους σιταριού που προορίζονταν για σπορά, ώστε να μην φυτρώσουν. Ο Αθάμας έστειλε απεσταλμένους στο μαντείο των Δελφών, για να αποκαλυφθεί η αιτία της σιτοδείας. Η Ινώ τους έπεισε κατά την επιστροφή τους με δωροδοκία να δώσουν διαφορετική απάντηση από του μαντείου στον Αθάμαντα και να πουν πως η σιτοδεία θα σταματήσει εάν ο Φρίξος θυσιαστεί στον βωμό του Δία.

Έτσι ο Αθάμας αναγκάστηκε να διατάξει την τέλεση προετοιμασιών για τη θυσία και ο Φρίξος (μαζί με την αδελφή του, σύμφωνα με παραλλαγές του μύθου) οδηγήθηκε στον βωμό. Η Νεφέλη που από μακριά έμαθε τα συμβάντα, έστειλε το Χρυσόμαλλο Κριό, δώρο του Ερμή, για να μεταφέρει τα παιδιά στην ράχη του, μακριά από την Βοιωτία.

Κατά την πορεία διαφυγής τους, καθώς πετούσαν επάνω από την θάλασσα, η Έλλη δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην ράχη του Κριού κι έπεσε στο πέλαγος, που από τότε ονομάσθηκε Ελλήσποντος. Την Έλλη πήρε κοντά του ο Ποσειδώνας.

Ο Φρίξος συνέχισε την πορεία του και ο Κριός τον έφερε στην Κολχίδα, όπου ο βασιλιάς Αιήτης τον δέχθηκε πρόθυμα και του έδωσε ως σύζυγο τη θυγατέρα του, Χαλκιόπη.
Έπειτα, ο Φρίξος θυσίασε το χρυσόμαλλο κριό στον βωμό του Δία και δώρισε το δέρμα του (δέρας) στον Αιήτη. Εκείνος το αφιέρωσε στον Άρη και το κρέμασε από μια δρυ, στο ιερό δάσος του θεού.

Προς φύλαξή του τέθηκε ένας μεγάλος δράκος, ο οποίος δεν κοιμόταν. Το χρυσόμαλλο δέρας ήταν αργότερα ο στόχος της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle