Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
150

Ο φόβος και οι ΡΟΜά

< 5 λεπτά
07.06.18 • 07:37
#Tags:

Είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο θάνατος της μικρής Ρομά στην Άμφισσα από επιχειρηματία της περιοχής. Δυστυχώς χάθηκε μια ζωή ενός αθώου παιδιού 13 χρονών.

Μετά τα θλιβερά γεγονότα η περιοχή (και όχι μόνο) βρωμάει μπαρούτι. Βεντέτα, αντεκδίκηση, να παραδοθεί, απηύδησε ο άνθρωπος, δολοφόνος, έτσι είναι αυτοί-έτσι είναι οι άλλοι ακόμα και ακραία, όπως, έπρεπε να χυθεί αίμα… μήπως και συμμορφωθούν είναι λέξεις-φράσεις που κυριαρχούν. Και βέβαια με το πέρασμα του χρόνου πολλά θα ξεχαστούν και «μία είναι στο χώμα και ένας στη φυλακή».

ΔΕΝ πρόκειται άλλη μία φορά να ασχοληθεί αλλά πολύ περισσότερο να ΛΥΘΕΙ το θέμα. Πριν λίγο καιρό έγινε γεγονός αντιστρόφως ανάλογο στο Μενίδι.

Πάλι ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Υποσχέσεις για αστυνόμευση, υποσχέσεις για ειρηνική συμβίωση αλλά τίποτα…

Οι μεν αποκαλούν τους άλλους απατεώνες (παίρνουν πολλά επιδόματα) και οι δε ότι τους συμπεριφέρονται σαν ζώα.

Που είναι η αλήθεια;

Στη μέση… και ακριβώς εκεί θα πρέπει να σκύψουμε και να εργαστούμε. Να συγκλίνουμε, να κατανοήσουμε, να συμβιώσουμε. ΔΕΝ γίνεται διαφορετικά.

Όταν γκετοποιείς κοινωνίες τις σπρώχνεις στην παραβατικότητα. Όταν τους αποκλείεις από τη μόρφωση και τον πολιτισμό δημιουργείς παραβατικούς... Υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν ειδικοί του θέματος, υπάρχουν περιοχές με ειρηνική συνύπαρξη αλλά δεν υπάρχει θέληση και ξέρεις γιατί φίλε αναγνώστη;

Από ΦΟΒΟ και ΑΓΝΟΙΑ τα δύο συστατικά του σκοταδισμού.

Φοβόμαστε ότι μπαίνοντας στον κοινωνικό ιστό (που έτσι κι αλλιώς είναι) θα μας χαλάσουν την… ράτσα.

Φοβούντε ότι όταν ζήσουμε δίπλα-δίπλα δεν θα μπορέσουν να κρύψουν τις παρανομίες τους.

Ναι θα μπορούσαμε, αλλά δεν θέλουμε.

Το έχουμε ξαναπεί είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος αλλά κάποτε θα πρέπει να ξεκινήσει.

20 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το 2017 ασχοληθήκαμε με το θέμα και παρουσιάσαμε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Δημοσιεύσαμε την κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους καταυλισμούς, περιοχή-περιοχή, πόλη με πόλη.

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ και ΑΠΕΙΛΕΣ υπήρξαν και τότε από κάποιους οι ποίοι δεν κατάλαβαν τις προθέσεις μας…

Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από εκείνο το αφιέρωμα

 Με γνώμονα ότι η ενημέρωση παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση άποψης, σας παρουσιάζουμε το θέμα με τους Ρομά, με την ελπίδα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συμβίωσης.  

Η συμβίωση μεταξύ διάφορων κοινωνικών ομάδων είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο ζήτημα, καθόλου εύκολο στην επίλυσή του και μάλιστα χρονοβόρο στην ανάλυση, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση.

Πολλές φορές, θλιβερά συνήθως, γεγονότα από ανθρώπους που κατοικούν σε καταυλισμούς δίνουν τροφή για αναλύσεις και συζητήσεις επί συζητήσεων, παρεμβάσεις-εκκαθαρίσεις της Αστυνομίας που συνήθως δίνουν πρόσκαιρες λύσεις.

Ωστόσο ολόκληρες πόλεις είναι αναγκασμένες να ζουν είτε συμβιβασμένες είτε με το φόβο.

Ένα μεγάλο ποσοστό παραβατικότητας οφείλεται στις μειοψηφίες των Ρομά ή όπως συχνά αποκαλούνται στην καθομιλουμένη Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι, Γύφτοι.

Αυτές οι συμπεριφορές των Ρομά οδηγούν την πλειοψηφία είτε στον αφορισμό που είναι και η εύκολη λύση είτε στη σύγκρουση.

Οδηγεί σίγουρα όμως, στην απομόνωση των δύο πλευρών που, σε μια σιωπηλή αδιαφορία που δημιουργεί γκέτο και ορίζει σύνορα και γειτονιές μέσα στις γειτονιές.

Λύσεις όμως δεν έρχονται. Όπως προείπαμε δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και πρέπει να σκύψουμε ουσιαστικά στο πρόβλημα.

Βασικοί άξονες θα πρέπει να είναι οι συνθήκες διαβίωσης, η εκπαίδευση και οι κοινές δράσεις που θα φέρουν την κοινωνικοποίηση όσων το δυνατό περισσότερων περιθωριακών.

Θα πρέπει να υπάρξει, συντεταγμένη προσέγγιση από τις τοπικές κοινωνίες, καταγραφή των προβλημάτων, οικοδόμηση εμπιστοσύνης, δέσμευση και τήρηση συμφωνηθέντων με όποιο (πολιτικό συνήθως) κόστος.

20ό ΑΦΙΕΡΩΜΑ «Οι ΡΟΜά στη Στερεά Ελλάδα» Π.Ε. Φωκίδας

Στο σημερινό μας 20ο αφιέρωμα συνεχίζουμε με την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας όπου θα δούμε αναλυτικά τους οικισμούς-καταυλισμούς που υπάρχουν εκεί.

Αυτές τις ημέρες οργανώνεται στη Λαμία το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, Υπουργοί της Κυβέρνησης και πολλοί Αυτοδιοικητικοί… άρχοντες.

Από καμιά πλευρά το θέμα των Ρομά στην Περιφέρειά μας, αλλά και ευρύτερα στη χώρα μας, δεν έχει ενταχθεί σε κανένα στρογγυλό τραπέζι συζητήσεων και όπως είναι φυσικό δεν θα ακουστούν προτάσεις και βέβαια δεν θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επίλυση των καυτών ζητημάτων που απασχολούν χιλιάδες οικογένειες Ρομά στη Ελλάδα. 

Σε άλλο ρεπορτάζ στον www.asopichos.gr δημοσιεύεται ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» για  «Προκλητική εκτροπή της Θεανώς Φωτίου από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Νομοθετεί για το στεγαστικό των Ρομά χωρίς τους Ρομά»!!! 

Στο προηγούμενο αφιέρωμα παρουσιάσαμε δύο οικισμούς στο Δήμο Δελφών ενώ σήμερα παρουσιάζουμε τους υπόλοιπους, τρεις στον ίδιο Δήμο με τους οποίους ολοκληρώνεται το αφιέρωμά μας με τίτλο «Οι ΡΟΜά στη Στερεά Ελλάδα».

Παρουσιάσαμε σε 20 ενότητες την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με κάθε λεπτομέρεια την καταγραφή που αφορά αριθμό οικισμών, πληθυσμό, μόρφωση, βοιωτικό επίπεδο κλπ.

Πριν δούμε αναλυτικά την κατάσταση στην Φωκίδα διαβάστε  ιστορικά στοιχεία σχετικά με την καταγωγή και την εγκατάστασή τους, με βάση το πλάνο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης» και «Στρατηγικής Ενσωμάτωσης των Ρομά στην Περιφέρεια» η οποία ζήτησε από τους Δήμους προτάσεις και έθεσε σε διαβούλευση τα δύο στρατηγικά σχέδια.

Άλλωστε αν δεν γνωρίζεις το πρόβλημα δεν μπορείς και να το λύσεις.

Γνώμονας στην δημοσίευση γι αυτή την αποτύπωση είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τις συνθήκες στις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι, πόσοι είναι, ποιο είναι το βοιωτικό τους επίπεδο και άλλα στοιχεία, χρήσιμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Να κατανοήσουμε λοιπόν κάτω από τις συνθήκες στις οποίες ζουν, αν και πως μπορούν να βελτιωθούν και πόσο μπορεί να επηρεάζουν όλα αυτά τις σχέσεις με τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα.

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle