Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
127

Πέρασε η ελληνική πρόταση στον ΟΗΕ για επιστροφή αρχαιοτήτων

< 2 λεπτά
10.12.15 • 20:46
#Tags:

Πέρασε η ελληνική πρόταση στον ΟΗΕ για επιστροφή αρχαιοτήτων

Ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Υιοθετήθηκε, χθες, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Απόφαση για την «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης».

Η Απόφαση υποβάλλεται από την χώρα μας ανά τριετία και το τελικό κείμενο Κοτζιας υπουργδιαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα συστηματικών διαβουλεύσεων υπό την διαμεσολάβηση της Ελλάδας, σε συνέχεια σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Η Απόφαση έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς υποστηρίχτηκε από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων πολλά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.

Η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δύο αυτές διαστάσεις της απόφασης κρίνονται ως ιδιαίτερα επίκαιρες και κρίσιμες, καθώς η Μέση Ανατολή πλήττεται καθημερινά από καταστροφή έργων και μνημείων πανανθρώπινης αρχαιοτητες γλυπτα πολιτισμοςπολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ γνωστή είναι η διασύνδεση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών με την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ειδική μνεία γίνεται στην Απόφαση για την «Σύσταση της Αρχαίας Ολυμπίας», η οποία καλεί τα κράτη-μέλη σε κινητοποίηση για επιστροφή κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών με ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μια άλλη, εξίσου σημαντική, διάσταση της Απόφασης, είναι η καταδίκη της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές ένοπλων συρράξεων, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατοχή εδαφών, καθώς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle