Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
659

Παν. Υπερήφανος: Ζω και αναπνέω για το καλό του Ορχομενού

< 22 λεπτά
28.11.15 • 06:20
#Tags:

Παν. Υπερήφανος: Ζω και αναπνέω για το καλό του Ορχομενού

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση-συνέντευξη με τον Παναγιώτη Υπερήφανο που σε όλη τη ζωή του υπηρετεί τον Ορχομενό από διάφορα μετερίζια.   

Ματιά αεικίνητη, διαπεραστική. Σκέψη κοφτερή και έκφραση λόγου ουσιαστική και περιγραφική.

Θυμάμαι από παιδί την χαρακτηριστική του φωνή σε διάφορες εκδηλώσεις αλλά και την επίσης ξεχωριστή του φιγούρα να είναι πίσω από πολυποίκιλες εκδηλώσεις του τόπου μας.

«Αν κάθε Ορχομένιος φυτέψει ένα γιασεμί ο Ορχομενός θα μοσχοβολήσει» λέει με στόμφο θέλοντας να επισημάνει τη συμμετοχή τη συμμετοχή των πολιτών.1b πορτραιτο α

Τον ξέρουμε, όλοι τον γνωρίζουμε. Οικογένεια κοινωνικά καταξιωμένη, εξωστρεφείς με σπίτι πάντα ανοιχτό στη φιλοξενία. Επιδίδεται με πάθος σε ότι καταπιαστεί αλλά η μεγάλη του αγάπη είναι ο Ορχομενός. Είναι ο μόνος που μπορεί, ίσως, να σταθεί στο ύψος των συναισθημάτων που έχει για την μεγάλη του αγάπη, την σύζυγό του Γιούλα.

«Καμαρώνω για τους Ορχομένιους που δημιουργούν. Όταν δω έναν πατριώτη σε μια φωτογραφία ή μια αναφορά σε κάποιο κείμενο συγκινούμαι. Θέλω να το φωνάξω, να πάρω τηλέφωνο, να το πω σε όσους περισσότερους μπορώ. Είμαι βαμμένος Ορχομενίτης».

Πάντα δραστήριος και επίκαιρος. Ασχολήθηκε με τον Δήμο, με την ΑΕ Ορχομενού, με τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου, δημιούργησε σχέσεις αγάπης και μίσους πάντα όμως στη ρότα της προκοπής του τόπου.

Όλα αυτά ήταν που με οδήγησαν να έχω μια συνομιλία εκ βαθέων μαζί του. Να τον γνωρίσουμε καλύτερα, να μας τα πει όπως εκείνος ξέρει καλύτερα.  

Το ραντεβού μας ήταν ένα απόγευμα του Νοέμβρη. Όμως ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα και για τους δυό μας. Ήταν η μέρα που έχασα ένα αγαπημένο φίλο κι εκείνος έναν άνθρωπο που γνώριζε από τη γέννα του. Δεν υπήρχαν όμως περιθώρια αναβολής κι έτσι βρεθήκαμε κι αρχίσαμε να μιλάμε.

 Είναι μεγάλη μου τιμή κ Παναγιώτη Υπερήφανε που δεχτήκατε να μιλήσουμε. Εχετε αφιερώσει τη ζωή σας στα κοινά του Ορχομενού. Η προσφορά σας ξεκινά από τον Δήμο, τον Αθλητισμό, τον πολιτισμό και τολμώ να πω στην πολιτική.

Πριν ξεκινήσουμε θέλω να πω ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και για μένα που είσαι σήμερα εδώ. Δεν συνηθίζω και δεν δίνω συνεντεύξεις αν και πολλοί άλλοι μου έχουν ζητήσει, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όταν ήμουν πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο ή πρόεδρος στο Πνευματικό Κέντρο. 

Κύριε Υπερήφανε είστε αυτόχθονας Ορχομένιος, γεννηθήκατε και μεγαλώσετε στον Ορχομενό;

Ναι το 1942 και δεν έχω απομακρυνθεί  από τον Ορχομενό από την γέννησή μου έως τώρα.

Από τότε λοιπόν εδώ στον Ορχομενό.

Ναι προσπαθήσαμε, παλέψαμε, δημιουργήσαμε οικογένεια και πορευτήκαμε σε αυτό το τόπο. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε και είναι μεγάλο μέλημά μας να δούμε αυτή τη κοινωνία καλύτερη.

1a Με συζυγο α

Με την αγαπημένη του σύζυγο Γιούλα

Από το 1942 που γεννήθηκα, μεγαλώνοντας και τελειώνοντας το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, αρραβωνιάστηκα, παντρεύτηκα και λίγο πριν κλείσω τα 20 απέκτησα την κόρη μου Τασία και τον γιό μου Κώστα. Απέκτησα και τρία εγγόνια, τον Πάρη και την Κατερίνα από την κόρη μου και τον Παναγιώτη από τον γιό μου.

Ο έρωτας λοιπόν έπαιξε αυτό το ρόλο και σας κράτησε εδώ μπορείτε να μας πείτε τι έγινε;

Το 1950 πήγαμε μαζί στο Δημοτικό με τη σύζυγό μου Γιούλα και δεν χωρίσαμε ποτέ.  Συμμαθητές στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Μόλις τελειώσαμε το Γυμνάσιο το 1961, η Γιούλα έπρεπε να φύγει στην Αμερική, όπου ζούσε η αδερφή της και έτσι ήταν ο οικογενειακός της προγραμματισμός. Η Γιούλα όμως επέλεξε και έμεινε εδώ.

Και από τότε λοιπόν μαζί κι εδώ στον Ορχομενό. Πως ήταν η ζωή σας σε αυτά τα πρώτα βήματα;

Ήταν δύσκολα και έψαχνα για δουλειά για να τα βγάλουμε πέρα. Έτσι διάβαζα νυχθημερόν για να πάρω μέρος σε διαγωνισμούς και όταν έγινε εδώ στον Ορχομενό για τον Δήμο έδωσα εξετάσεις και πρώτευσα, το 1963. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, για να εξοικονομώ χρήματα τελάριαζα ντομάτες και πεπόνια για λογαριασμό Αθηναίων μανάβηδων.

Από τότε συνεχώς στον Δήμο Ορχομενού;

Βεβαίως, για 38 συναπτά έτη συνεχώς στον Δήμο Ορχομενού από 21 ετών μέχρι το 2001 που συνταξιοδοτήθηκα.

Μεγάλη εμπειρία… Μπορετέ να μας πείτε πως ήταν οι εμπειρίες στο πέρασμα των χρόνων με διαφορετικούς Δημάρχους, διάφορες πολιτικές καταστάσεις και γεγονότα που μεσολαβούσαν εκάστοτε στη χώρα. Πως ήταν στον Δήμο Ορχομενού τα πράγματα;

Υποδοχη Τιμιου Ξυλου α

Υποδοχή Τιμίου Ξύλου στον Ορχομενό

Έζησα πολλά γεγονότα και συνεργάστηκα με διαφορετικούς ανθρώπους. Άνθρωποι που είχαν οράματα, άλλοι που ήθελαν να προκόψει ο τόπος και άλλοι που ήθελαν απλώς την κοινωνική ανέλκυση. Άνθρωποι που ξαγρυπνούσαν για το μεγαλείο του Ορχομενού και άνθρωπο που ήταν απλοί διαχειριστές της εξουσίας.

Με Δημοτικούς Συμβούλους που πόνεσαν και μόχθησαν γι αυτόν τον τόπο, που ήθελαν να δουν τη ζωή των κατοίκων καλύτερη. Αυτοί με συμπαρέσυραν και μαζί σχεδιάζαμε πως θα γίνει αυτό. Μέσα από τα αθλητικά, τα πολιτιστικά και διάφορα άλλα δρώμενα προσπαθούσαμε να κάνουμε τη ζωή καλύτερη.

Δεν θέλω να ασκήσω κριτική στους Δημάρχους προσωπικά γιατί δεν βοηθά σε τίποτα…  

…καλό όμως είναι και πρέπει να το κάνουμε, τα χαρακτηριστικά τουλάχιστον του καθενός. Πρέπει κάποια στιγμή να το κάνουμε…

Ας πάμε όμως χρονολογικά, μπήκατε στο Δήμο το 1963, πόσους Δημάρχους είχατε στη θητεία σας;

1961 Επίδαυρος με συμμαθητές α

1961 Επίδαυρος με συμμαθητές του

Όταν μπήκα στο Δημαρχείο Δήμαρχος ήταν ο Γιάννης Κυριαζής, άνθρωπος, οραματιστής και ακούραστος. Μετά εκλέχτηκε  ο Κώστας Ρέντζος. Σε αυτή την εκλογή υπήρξαν διαδικαστικά θέματα. Μέχρι τότε οι εκλογές ήταν έμμεσες. Εκλεγόταν το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό αποφάσιζε ποιος θα είναι ο Δήμαρχος. Οι εκλογές που έγιναν το 1964 ανέδειξαν άμεσα Δήμαρχο
τον  κ. Ρέντζο Κωνσταντίνο του Βασιλείου. Αντίπαλός του ήταν ο Λουκάς Γούλας φαρμακοποιός. Και οι δύο συνδυασμοί είχαν κενό από τρεις θέσεις και αυτές ήταν της αριστεράς. Το ερωτηματικό ήταν σε ποιο συνδυασμό θα μετέχει η αριστερά. Την τελευταία μέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων  έγινε συνάντηση στο σπίτι του αείμνηστου Θανάση Χρυσάνη. Η αριστερά τότε στήριξε την υποψηφιότητα Ρέντζου και εξελέγη Δήμαρχος.

 Όμως τον πρόλαβαν τα γεγονότα και στις 6 Ιουνίου 1967, ενώ είχε εκδηλωθεί η δικτατορία (την 21η Απριλίου) τον ειδοποιεί ο Λοχαγός-Νομάρχης να παραδώσει την σφραγίδα του Δήμου. 

Καλούν τότε τον πλειονοψηφήσαντα Σύμβουλο που ήταν ο Γιώργος Παπαχριστοδούλου, να αναλάβει Δήμαρχος, ο οποίος προερχόταν από την αριστερή πτέρυγα και είχε εκτοπιστεί στη Γυάρο. Καλούν τον δεύτερο, Παναγιώτης  Γεωργόπουλος, στη Γυάρο επίσης, για τον ίδιο λόγο, τον τρίτο, Ανδρέας Μπούρας, στη Γυάρο, το τέταρτο Γιάννης Δημητρίου ο οποίος αναλαμβάνει τελικά Δήμαρχος! Όμως ήταν προσωρινός μέχρι να ορίσει η χούντα τον αρεστό της. Έτσι στις 22 Σεπτεμβρίου 1967 διορίζεται ο Δημήτρης Πατσαλής με επτά Δημοτικούς Συμβούλους μέχρι το 1974 όταν αντικαταστάθηκαν με την μεταπολίτευση. Για λίγο διάστημα ήταν ο Κώστας Απογένης και μετά από λίγο ανέλαβε η Νέζη η οποία ήταν Ειρηνοδίκης Ορχομενού και διενήργησε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές.

Οι πρώτες εκλογές μετά την χούντα ανέδειξαν Δήμαρχο τον Θόδωρο Περλεπέ, για δύο τετραετίες, 1975-1982, που ήταν πρόταση του Βασίλη Γεωργόπουλου ο οποίος υπηρετούσε στην αεροπορία. Ο Περλεπές είχε γυρίσει από την Αμερική και δίδασκε στις σχολές Δοξιάδη.

1977αρχαιο θέτρο Ορχοεμνού 1η παράσταση α

1971 Πρώτη παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού από το θέτρο "Δεσμοί" με την Ασπασία Παπαθανασίου.

Τον Περλεπέ διαδέχθηκε ο Γιώργος Ζυγούρης, για την περίοδο 1983-1986, στη συνέχεια Δήμαρχος εξελέγη ο Γιάννης Μπέσσας, για δύο τετραετίες 1987-1994, τον οποίο διαδέχτηκε ο Κώστας Γκιζίμης, για δύο τετραετίες 1995-2002, ο Λουκάς Υπερήφανος στη συνέχεια, για δύο τετραετίες 2002-2010, τον οποίο διαδέχτηκε ο Κώστας Ξηρογιάννης την περίοδο 2011-2014 και σήμερα πάλι ο Λουκάς Υπερήφανος Δήμαρχος Ορχομενού για 3η φορά από 1/9/2014.

Οι αλλαγές που έγιναν στον Δημοτικό χάρτη με αρχή το σχέδιο «Καποδίστριας» το 1997 και μετέπειτα με τον «Καλλικράτη» δεν ωφέλησαν τις τοπικές κοινωνίες, αντιθέτως δημιούργησαν πολλά προβλήματα.  

Όμως εμείς είχαμε έναν πανίσχυρο σύμμαχο που ακούει στο όνομα παρελθόν, την ιστορία μας. Η βαρύτητα του ονόματος έπαιξε ρόλο στην διαμόρφωση του χάρτη των Δήμων στη περιοχή μας.

Πότε εκλεχτήκατε Δημοτικός Σύμβουλος;

Το 2002 με Δήμαρχο τον συνεπώνυμο Λουκά Υπερήφανο. Ανέλαβα τότε πρόεδρος στο Πνευματικό Κέντρο και προσπάθησα να προσφέρω σε διάφορους τομείς και στη συνέχεια το 2005 πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιστεύω ότι η θητεία μου ήταν χρήσιμος και προσέχετε λέω χρήσιμος γιατί αυτή είναι η ουσία. Να είναι κάποιος χρήσιμος για τον τόπο του, να προσφέρει και μιλώ για τους ανθρώπους που καλούνται να διακονήσουν τον τόπο.

Εκτός από τα Δημοτικά ασχοληθήκατε και με άλλες δραστηριότητες όπως τον αθλητισμό και τον πολιτισμό μιλήστε μας και γι' αυτά.

Από τα Γυμνασιακά μου χρόνια αγαπούσα τον αθλητισμό, ήμουν λάτρης του κλασικού αθλητισμού και θαύμαζα τον τότε Δήμαρχο Γιάννη Κυριαζή που οργάνωνε τους Παμβοιωτικούς αγώνες.

Με τον Νομάρχη Ψαρρέα και Δημο Κιουση α

Με τον Νομάρχη Ψαρρέα (μέσον) και τον αείμνηστο δημοσιογράφο Δήμο Κιούση (δεξιά)

Θαύμαζα επίσης αυτούς που εμπνευστήκαν να ενώσουν τον Παμβοιωτικό και τον Αθάμα από την Σκριπού με την ΑΕ Πετρομαγούλας και την ΑΕ Κωπαΐδας από την Πετρομαγούλα και να δημιουργήσουν την Αθλητική Ένωση Ορχομενού (ΑΕΟ) το 1945.

Η ΑΕΟ ήταν προπομπός και έδειξε το δρόμο της συνένωσης των κοινοτήτων Σκριπού – Πετρομαγούλα σε ενιαίο δήμο που έγινε το 1950.   

Ο Ορχομενός μεγαλουργούσε στα δύσκολα. Και τώρα που περνάμε δύσκολα πρέπει να δράσει.

Τι λέτε, φαίνεται να μεγαλουργεί;

Έκανα μια πρόταση προσφάτως αρμοδίως και θέλω να την καταθέσω. Λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή και του μεταναστευτικού κύματος, κάποιοι Σύριοι ευκατάστατοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, είναι Χριστιανοί και καλού μορφωτικού επιπέδου. Να έρθουμε λοιπόν σε επαφή με το Υπουργείο εξωτερικών και τον αρμόδιο τομέα και  να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για να εγκατασταθούν εδώ. Ο Δήμος Ορχομενού έχει πολλούς χώρους για να μπορέσει να στεγάσει αρκετούς.

Πιστεύετε δηλαδή ότι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί;

Θα σας πω. Θυμάμαι τα σχετικά με το αυτοκινητοδρόμιο. Όταν έγιναν οι προσπάθειες για να κατασκευαστεί εδώ το αυτοκινητοδρόμιο ο Ορχομενός ήταν στην επικαιρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακούστηκε ο τόπος μας σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Ο αρμόδιος στην διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, Αριστείδης Τσιμπλάκος, το πίστευε απολύτως. Τώρα γιατί δεν έγινε ας προβληματιστούμε.

Ας πάμε στον αθλητικό τομέα, στο ποδόσφαιρο, στην ΑΕΟ.

ΑΕΟ

ΑΕΟ 1945

Από πολύ μικρός και επειδή ο αδερφός μου, ο Παρασκευάς, ήταν τερματοφύλακας της ΑΕΟ μεγάλωσα δίπλα στα goal-post. Ο αδερφός μου ήταν διάδοχος του σπουδαίου τερματοφύλακα Βασίλη Ζαννιά, του πατέρα σας. Λάτρεψα το ποδόσφαιρο χάρις της συνεχούς παραμονής μου στο γήπεδο. Οι γενικές συνελεύσεις της ΑΕΟ ήταν ένα μεγάλο γεγονός για τον τόπο μας. Συμμετείχαν πάρα πολλοί, πάνω από 1.000 άτομα. Το 1966 ήμουν νέος, 24 ετών, εκλέχτηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο και μάλιστα πήρα την θέση του Γενικού Γραμματέα, με πρόεδρο το Γιώργο Κυδωνάκη, διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας, άτομο ιδιαίτερα έξυπνο και φιλόδοξο.

Πρωτάθλημα 1966-1967   

Μετά από κάποια ατυχή αποτελέσματα της ομάδας αποφασίσαμε να την ενισχύσουμε με μεταγραφές. Είχα προσωπική σχέση με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο που ήταν εκλέκτορας της εθνικής και ο οποίος δέχτηκε να βοηθήσει. Είχαμε έναν ποδοσφαιριστή τον Τσοπανάκη από τη Σαφράμπολη και μας είπε ότι αν να μας δώσει τον Πλατωνίδη,  εκκολαπτόμενο αστέρι της ΑΕΚ θα ενισχυόταν η ομάδα μας σοβαρά. 

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις καταφέραμε και κλείσαμε τη μεταγραφή του Πλατωνίδη και με την καταπληκτική φουρνιά εκείνης της εποχής καταφέραμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα.

Ποιοι ήταν τότε στην ομάδα;

Ήταν ο Βασίλης Τζερεμές, ο Γιάννης Αραπατσάκος, ο Θεμιστοκλής Λιανός, ο Κώστας Ξηρογιάννης, Λουκάς Πανάγου, Λουκάς Ντάνος, Παναγιώτης Καραβασίλης. Υπήρχε ενθουσιασμός, ήρθε και ένας επώνυμος προπονητής ο Κουρουκλάτος, τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και της εθνικής και κάναμε σπουδαία πράγματα. Δημιουργήθηκε πολύ καλό κλίμα και οι φίλαθλοι έρχονταν και γέμιζαν το γήπεδο όχι μόνο στα επίσημα παιχνίδια αλλά ακόμα και στις προπονήσεις.  

Η σπουδαία φουρνιά των φίλων και συμμαθητών αντάμωσε αρμονικά με τους παλαιότερους, το σημαιοφόρο Μήτσο Παπαδόπουλο - Γιώργο Τσάμη - Παναγιώτη Καραβασίλη - Λουκά Ντάνο - Γιώργο Μερτζάνη - Πέτρο Παναγιωτίδη - Θανάση Κούκο - Παγούρα Τιμολέοντα, το καρέ των άσσων συμπλήρωσε ο ταλαντούχος και πολύ νεαρός Λουκάς Τριανταφύλλου.

Έτσι δημιουργήθηκε η μεγάλη ομάδα τότε που πρωταγωνίστησε στη Β εθνική. Στη συνέχεια ήρθε η χούντα η οποία μας υποβίβασε από την Β εθνική, παίξαμε στο τοπικό πρωτάθλημα και ανεβήκαμε πάλι. Την μεταβατική αυτή περίοδο προπονητής ήταν ένας σπουδαίος  άνθρωπος που αγαπούσε τους ποδοσφαιριστές και τους νουθετούσε με λόγια πατρικά. Χρόνια αξέχαστα. Ο αείμνηστος Κώστας Σαχίνης θα ζει για πάντα στη καρδιά όσων τον γνώρισαν.

Το πρόεδρειο της ΕΠΣΒ Αντ Παπαστάθης, Ορ Σακελλαρίου, ΓΓ Π Υπερηφανος α

Το προεδρείο της ΕΠΣΒ, Αντιπρόεδρος Παπαστάθης, Πρόεδρος Σακελλαρίου και ΓΓ Παν Υπερήφανος

Αποφάσισε τότε η χούντα να κατασκευάσει νέο γήπεδο στον Ορχομενό το οποίο για μας, πιστεύω ότι ήταν η αρχή του κακού. Το παλιό γήπεδο ήταν ουσιαστικά μια αλάνα όπου όλα τα παιδιά πήγαιναν και έπαιζαν μπάλα. Το καινούργιο ήταν όλο κάγκελα, κλειδαριές παντού, τσιμέντο και βέβαια μέχρι να παραδοθεί η ομάδα είχε έδρα στη Λιβαδειά και δυστυχώς δεν είχε καλά αποτελέσματα. Εγώ στο μεταξύ είχα διαφωνήσει και αποχώρησα από την ομάδα γατί πήραν με μεταγραφή 8 παίχτες από την Αθήνα, επώνυμους μεν αλλά στη δύση της καριέρας τους, με αποτέλεσμα τα ντόπια παιδιά που προπονούνταν εδώ να μην παίζουν.

Ξανασχολήθηκα την εποχή του 1972-73 και με τους Τζερεμέ, Ξηρογιάννη από τους παλιούς και τον Κουρομιχαλάκη που ήρθε στην ομάδα, ήρθαν επίσης και νέα ντόπια παιδιά που πλαισίωσαν την ομάδα όπως, Βασίλης Καλατζής, Μάριος Παπαγεωργίου, Μάνθος Δήμου, Κώστας Ευαγγελίου και άλλοι με προπονητή τον Σούμπαση η ΑΕΟ άρχισε να ανακάμπτει.

Όταν έπεσε η χούντα το 1974 δημιουργήθηκε η Ένωση Βοιωτίας στην οποία εκλέχτηκα και παρέμεινα ΓΓ επί μια πενταετία στο ΔΣ.

Έκανα ένα ανεπίτρεπτο και ασυγχώρητο σφάλμα εκείνη την περίοδο γιατί ως ΓΓ της Ένωσης και υποστηρίζοντας την ΑΕΟ σε ένα παιχνίδι με τη Δάφνη Ερυθρών τιμώρησα ένα ποδοσφαιριστή της Δάφνης από την κερκίδα, έκαναν προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ την οποία κέρδισαν και έτσι αποχώρησα από τα  ποδοσφαιρικά.

Φύγατε από τα ποδοσφαιρικά και σας κέρδισαν τα πολιτιστικά;

με Τοτουζα α

Με τον Καθηγητή Καρδιολογίας Τούτουζα

Ναι είχα αρχίσει να ασχολούμαι με τα πολιτιστικά το 1972. Με νέους ανθρώπους τότε ιδρύσαμε τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Ορχομενού. Είχαμε όμως πρόβλημα στέγασης αλλά αυτό λύθηκε αφού μας παραχώρησε ο Παναγιώτης Γαλανάκος χώρο στο φροντιστήριο για να μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε και να συνεδριάζουμε γιατί μη ξεχνάτε ήταν τότε χούντα. Εκεί έγιναν οι πρώτες συγκεντρώσεις για την ίδρυση του συλλόγου και αφού εγκρίθηκε το καταστατικό διορίστηκα πρώτος πρόεδρος και στη συνέχεια αφού κάναμε εκλογές εκλέχτηκα πάλι πρόεδρος για δύο χρόνια. Στο συμβούλιο αυτό μετείχαν επίσης ο Παναγιώτης Γαλανάκος – ο Κώστας Ξηρογιάννης – η Νίτσα Βούτσα και ο Γιάννης Θειακούλης.

Επί προεδρίας μου δεν έγιναν σπουδαία πράγματα αλλά διδάχτηκα μέσα από εκείνες τις διαδικασίες. Ο επιμορφωτικός Σύλλογος έπαιξε σπουδαίο ρόλο στον τόπο μας. Δραστηριοποίησε την νεολαία, οργάνωσε μουσικές, θεατρικές βραδιές και διάφορες άλλες αξιόλογες δραστηριότητες.

Ο Σύλλογος αυτός ανέδειξε και τρεις Δημάρχους στην πόλη μας. Τους Γιώργο Ζυγούρη, Γιάννη Μπέσσα και Κώστα Γκιζίμη.

Είχατε άλλες δραστηριότητες;

Το 1993 ο Γιώργος Ζαννιάς (μαέστρος) έριξε την ιδέα για την ίδρυση της Καλλιτεχνικής Πορείας. Ο σύλλογος αυτός έκανε μια καλλιτεχνική παρέμβαση στα δρώμενα του Ορχομενού. Ξεκίνησε από ανθρώπους που είχαν καλλιτεχνικές ανησυχίες, ουσιαστικά από μια παρέα φίλων.  

Που στόχευσε η Καλλιτεχνική πορεία;

Ξεκινήσαμε ως χορωδία γιατί ο πρώτος πυρήνας αποτελείτο από καλλίφωνος αλλά στη συνέχεια δημιουργήσαμε χορευτικό, θεατρικό και τμήμα αγιογραφίας. Τη χορωδία των παραδοσιακών τραγουδιών διεύθυνε ο κ. Παρασκευάς Σανιδάς. Το σύλλογο, τόσο στη δική μου θητεία ως προέδρου, όσο και στη θητεία του κ. Μάριου Παναγιωτίδη σημερινού προέδρου, τον κρατήσαμε μακριά από σκοπιμότητες.  

Από τη θητεία σας στο Δήμο μείνατε ικανοποιημένος;    

Ναι και ότι μπορούσα να κάνω για το καλό του τόπου το έκανα. Ισως θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα αν υπήρχαν και ώτα ευήκοα. Έλεγα πχ πως ότι βεβαιώνεται πρέπει να εισπράττεται δεν θα βεβαιώνεται δηλαδή για το θεαθήναι. Ετσι λόγω της 5ετούς διαγραφής υπήρχαν πολλοί δημότες που άφηναν τα χρέη τους προς τον Δήμο απλήρωτα ώστε να διαγραφούν.

Η προσφορά μου στην κοινωνία αντικατοπτρίζεται άλλωστε και από την ψήφο των κατοίκων που με τίμησαν και τις τρεις φορές που έθεσα υποψηφιότητα και μάλιστα με περισσότερες ψήφους κάθε φορά.

Θα ήθελα να σας εκμυστηρευτώ κάτι γύρω από τις εκλογές. Δεν είπα ποτέ σε κανέναν να με ψηφίσει. Έθετα υποψηφιότητα και αποσυρόμουν.   

Τι σας έχει μείνει από την πορεία σας στο Δήμο;

Θα είχα μια γλυκιά γεύση αν δεν πικραινόμουν τον τελευταίο καιρό. Ενώ εκλέχτηκα αισθανόμουν ότι κάτι δεν πάει καλά και δεν ήθελα να πάω να ορκιστώ, τελικά όμως πήγα. Σε κάποιες συνεδριάσεις και ενώ εισηγήθηκα το θέμα για τον καθορισμό των τελών της ύδρευσης με γνώμονα το καλό της πλειοψηφίας δεν έγινε αποδεκτό (επί Δημαρχίας Κ Ξηρογιάννη). Ετσι αποχώρησα λέγοντας πως όσο και αν αγαπάω αυτά τα πρόσωπα και αν έχουν παίξει ξεχωριστό ρόλο στη ζωή μου, τον πήχη της αξιοπρέπειας δεν θα τον κατεβάσω και κατέθεσα την παραίτησή μου που έγινε άμεσα αποδεκτή.

Έχετε κάνει πολλές ομιλίες για διάφορα θέματα και ήθελα να ρωτήσω αν προβλέπεται να εκδώσετε κάτι.

Ναι γράφω για την ζωή μου στο Δήμο που ήταν πολυσχιδής. Είδα πράγματα που δεν περίμενα  να δω και άλλα που περίμενα να δω και δεν τα είδα. Θα ήταν κρίμα να μην τα καταγράψω. Έχω αρκετό υλικό και πιστεύω να το ολοκληρώσω  κάποια στιγμή.

Τι έχετε αποκομίσει με τα τόσα χρόνια ενασχόλησής σας; Έχουμε καταλάβει την βαρύτητα που έχει ο Ορχομενός; Οι απλοί πολίτες οι φορείς του τόπου;

Δυστυχώς όχι καθόλου… και τώρα τελευταία γίνονται πράγματα που με πονάνε. Τα βλέπω κάπως από μακριά αλλά με πονάνε.

Επαληθεύετε το ουδείς προφήτης στον τόπο του θέλετε να μου πείτε;

Αυτό λέχθηκε για το Χριστό, πώς να το διαψεύσεις;    

Καλό είναι όσοι προσφέρουν να τιμώνται γιατί έτσι γίνονται παράδειγμα για αυτούς που θέλουν να προσφέρουν. Ο Ορχομενός σκοτώνει τα παιδιά του;

Ναι δυστυχώς επαληθεύεται αυτό, έχετε δίκιο…effe

Θέλω όμως να πω κάτι και να καταγραφεί. Από τότε που παντρεύτηκα το σπίτι μας ήταν ανοιχτό και πάντα γεμάτο κόσμο. Από 1966 και μετά πέρασαν σπουδαίοι άνθρωποι. Ένας από αυτούς είναι ο Θόδωρος Σπυρόπουλος ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως τα σπουδαία ευρήματα όπως το αρχαίο θέατρο, τα ανάκτορα, τους τάφους όπου βρήκε και καρφίτσα των Φαραώ σε έναν τάφο. Αυτό καταγράφηκε φωτογραφήθηκε και παραδόθηκε στο μουσείο Θηβών. Γίνεται προσπάθεια ανάδειξης  των ευρημάτων Σπυρόπουλου. Τον ίδιον δεν τον είδαμε πουθενά.

Μεγάλος σταθμός στη ζωή μου ήταν το 1966 και η από την αρχή εθελοντική συμμετοχή μου στην έρευνα κατά της Δρεπάνωσης και Μεσογειακής αναιμίας που οργανώθηκε για τον Ορχομενό και την περιοχή του από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουάσιγκτον. Η επιστήμη για μια ακόμη φορά νίκησε! Για τον Ορχομενό την ευθύνη είχαν οι γιατροί: Κωτσάκης Παναγιώτης και Γιωργούλια Σοφία.

Μου είπατε για την σχέση ζωής με την σύζυγός σας θέλετε να μας πείτε κάτι περισσότερο;

Είναι ο άνθρωπός μου, στάθηκε δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, με στηρίζει, με φροντίζει και με εμπνέει.

Φαντάζομαι ότι μετά από τόσα χρόνια θα άξιζε τον κόπο κάποιος να μιλήσει μόνο γι αυτή τη σχέση.

Όπως τα λέτε…

Πείτε μου ένα μεγάλο γεγονός που σας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση, μεγάλη χαρά στην ενασχόλησή σας με τα κοινά.

Στη θητεία μου βρέθηκε ένας άνθρωπος που ακούει στο όνομα Βαγγέλης Μπασιάκος, Υπουργός Γεωργίας τότε,  και έβαλε στόχο ζωής να βοηθήσει τον Ορχομενό. Συνεργάστηκε στενά με τον Δήμαρχο Λουκά Υπερήφανο και έγιναν πολλά έργα για τους αγρότες, όπως αρδευτικά, τα πέτρινα, τα έργα στη Παναγία, ο ποιοτικός έλεγχος βάμβακος, οι είσοδοι στη πόλη, το αναψυκτήριο στις πηγές με τα γήπεδα και άλλα. Αυτή ήταν μια από τις καλές περιόδους της ενασχόλησής μου.

Μια δεύτερη ήταν όταν ο Δήμαρχος κ. Μπέσσας με τον ιερέα πατέρα Χαράλαμπο μου ανέθεσαν την οργάνωση της υποδοχής του Τίμιου Ξύλου από το Άγιον Όρος. Η γιορτή έγινε με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και με θρησκευτική κατάνυξη. Στην υποδοχή παρέστησαν Αρχιερείς, Ιερείς και πρωτοφανές θρησκευτικό πλήρωμα. 

Με τους Δημάρχους;

Όλοι οι διατελέσαντες ήθελαν το καλό του τόπου κανείς δεν ήθελε το κακό.

Αλλοίμονο, ξεχωρίζετε όμως κάποιον ιδιαίτερα;

Δεν θα απαντήσω, όλοι πάλεψαν για το καλό του τόπου

Δυσάρεστες στιγμές που σας πλήγωσαν;

Είχα ταχθεί, λόγω παρέας και κοινωνικού περίγυρου, σε ένα πολιτικό μπλοκ και όταν αυτό έχασε τις Δημοτικές εκλογές, θέλησαν να με πικράνουν. Κατώτεροι άνθρωποι, με απειλούσαν, ήθελαν να με μεταφέρουν στο υπόγειο, τραβούσαν το γραφείο μου να το βγάλουν έξω, όχι όμως ο Δήμαρχος,  κάποιοι άλλοι. Όταν το έμαθε ο Δήμαρχος (Γιάννης Μπέσσας)  αντέδρασε. Γι αυτόν έχω να λέω…

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Ορχομένιους;

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=yrUjdy3m8X4]

Επιθυμία μου μεγάλη, θέλω, πιστεύω αγωνιώ, να δω τον τόπο μου να προκόβει.

Περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση, όμως ο Ορχομενός είναι δοκιμασμένος και έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα είναι πάντα γενναίος και τα αντιπαρέρχεται, εξάλλου κουβαλά 6000 χρόνια ιστορίας.

Θέλω να παρακαλέσω όλους τους Δημότες να συστρατευτούν για το μεγαλείο του Ορχομενού. Θέλω να παρακαλέσω η Δημοτική Αρχή ομονοούσα, πλειοψηφία και μειοψηφία, τις δύσκολες αυτές μέρες να προχωρήσουν μαζί για το μεγαλείο και τη δόξα του Ορχομενού. 

Να οδηγήσουν τον Ορχομενό στο ιστορικό του πεπρωμένο,  στη δόξα, στην ιστορία, στο δρόμο που του πρέπει και είναι ο δρόμος της προκοπής και της προόδου.

Ελπίζω το χαμόγελο αισιοδοξίας να ξαναγυρίσει στα χείλη των Ορχομενίων.

Μπάμπης Ζαννιάς

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle