Asopichos Logo
23-04-2024
Asopichos Logo
114

Ποινική δίωξη για την ΑΤΕ. Στο στόχαστρο επιχειρηματίας από τη Βοιωτία

< 3 λεπτά
20.11.15 • 18:19
#Tags:

Ποινική δίωξη για την ΑΤΕ. Στο στόχαστρο επιχειρηματίας από τη Βοιωτία

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σε βάρος 27 υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας για ζημιά που προκάλεσαν στην τράπεζα από επισφαλή δανειοδότηση συγκεκριμένου επιχειρηματία (Μ.Χ.) που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Βοιωτίας, την περίοδο 2007 έως 2011.

Για την υπόθεση της συγκεκριμένης δανειοδότησης, όπως και για άλλες που ερευνώνται ήδη, ΑΤΕδιενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι κατέληξαν στην άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεση συνέργεια στην απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον συγκεκριμένο φάκελο δανειοδότησης, αναφέρεται πως η ζημιά που προκλήθηκε στην Αγροτική Τράπεζα ανέρχεται σε 52 εκατομμύρια ευρώ.

Για την υπόθεση του συγκεκριμένου δανείου, η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα ,η οποία είχε αποστείλει τέσσερις συγκεκριμένους φακέλους για ισάριθμα δάνεια στην Εισαγγελία, ανέφερε ότι η Αγροτικες σχολέςΑΤΕ την περίοδο 2008 έως 2010 διεύρυνε σημαντικά τους πιστοδοτικούς κινδύνους με την εταιρία, η οποία εμφάνιζε αρνητικά στοιχεία τα οποία ήταν σε γνώση της.

Τόνιζε, επίσης, πως η ύπαρξη των αρνητικών στοιχείων καθιστούσε "επιβεβλημένη" την ουσιαστική τεκμηρίωση των εγκριτικών για πιστοδοτήσεις αποφάσεων.

Η έρευνα των Εισαγγελέων Διαφθοράς συνεχίζεται για άλλες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων που εκτιμάται ότι χορηγήθηκαν από την ΑΤΕ χωρίς εξασφαλίσεις για την τράπεζα.

Η έρευνα

Η έρευνα για αυτή την υπόθεση  ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράϊκου με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ALFA 1 NEWS με τίτλο "Αγροτική Τράπεζα. Το σκάνδαλο ολκής”. Στο πλαίσιο της έρευνας συντάχθκε πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το οποίο προέκυψε ότι η συνολική ζημιά που υπέστη η ΑΤΕ μόνο από τη συγκεκριμένη δανειοδότηση ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή κατά τις αρχές από 2007 ως και 2011 οι υπάλληλοι της τράπεζας που είχαν την ευθύνη για το χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων μεγάλων πελατών προχώρησαν σε χρηματοδότηση υπό επισφαλείς όρους με ανεπαρκείς εγγυήσεις παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τη δεινή οικονομική κατάσταση των δανειοδοτούμενων εταιριών με αποτέλεσμα να ζημιώσουν την τράπεζα. Η δίωξη αφορά και τον επιχειρηματία Μ. Χ. στην περιοχή της Βοιωτίας.

Και άλλες διώξεις  

Η πρώτη κανονιά, είναι ουσιαστικά προάγγελος όσων ακολουθούν αφού στα χέρια των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς βρίσκονται και άλλοι φάκελοι με προβληματικά δάνεια της ΑΤΕ για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται και αναμένεται η άσκηση νέων ποινικών διώξεων.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης είχε μιλήσει για δάνεια που φτάνουν τα 5,5 δις ευρώ  από την συγκεκριμένη τράπεζα και αφορούν από μεγαλοεπιχειρηματίες μέχρι ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle