Asopichos Logo
18-04-2024
Asopichos Logo
97

Πούλου: Σημαντική ανακάλυψη, θέλουμε Μουσείο

< 2 λεπτά
15.09.17 • 07:25
#Tags:

Με ιδιαίτερη χαρά οι πολίτες της Λιβαδειάς, αλλά και ολόκληρη η χώρα, υποδέχθηκε την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους στην περιοχή του Προσηλίου του Δήμου Λεβαδέων, καθώς πρόκειται για τον 9ο σε μέγεθος θαλαμοειδή τάφο, από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια. Στην περιοχή έχουν εντοπισθεί συνολικά 13 τάφοι μέχρι στιγμής.

Οι ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή εντάσσονται στο ανασκαφικό πρόγραμμα συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών/Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Τα ευρήματα που ανασκάφηκαν στην περιοχή του Προσηλίου αποτελούν αντικείμενα μεγάλης σπουδαιότητας καθώς προσφέρουν χρήσιμο υλικό στους αρχαιολόγους για να κατανοήσουν καλύτερα τις ταφικές πρακτικές της περιοχής κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους.

Η Δημοτική Αρχή ήταν ενήμερη από την έναρξη του προγράμματος και είχε πλήρη ενημέρωση από τους αρχαιολόγους για τα ευρήματα. Τήρησε όμως, την απαιτούμενη και επιβαλλόμενη εχεμύθεια για τη διευκόλυνση του έργου των αρχαιολόγων.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου ήταν παρούσα και κατά την επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη στο μουσείο της Χαιρώνειας όπου παρουσιάστηκαν τα ευρήματα.

Μετά την σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, ο Δήμος Λεβαδέων θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανέγερση μουσειακού χώρου που θα στεγάσει τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα το Προσήλιο, αλλά και εκείνα που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία της περιοχής συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας, αλλά και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής από την αύξηση της επισκεψιμότητας τόσο στον αρχαιολογικό χώρο του Προσηλίου όσο και στο νέο μουσειακό χώρο που θα δημιουργηθεί.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle