Asopichos Logo
23-04-2024
Asopichos Logo
942

|

Σίφνος: η ερωμένη του Απόλλωνα

< 11 λεπτά
04.07.16 • 17:53
#Tags:

Βόλτες με τα πόδια στα κατάλευκα χωριά της που πλέκονται αρμονικά μεταξύ τους, παραλίες με κρυστάλλινα νερά, εργαστήρια αγγειοπλαστικής, αλλά και εξαιρετική κουζίνα που είναι φημισμένη χρόνια τώρα...

1 Το Κάστρο της ΣίφνουΗ Σίφνος λούζεται στο φως του ήλιου και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη γοητεία της, να περπατήσουμε τα μονοπάτια της, αλλά και να γευτούμε τις παραδοσιακές γεύσεις της…

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

Σε κάθε φρεσκοασβεστωμένο καλντερίμι των κατάλευκων χωριών της φυλλομετράς τις θύμησες της ιστορίας της και νιώθεις τους χτύπους της «καρδιάς» της… Σε κάθε καλημέρισμα των κατοίκων της βιώνεις τη ζεστή φιλοξενία της!

5- ΒαθύΝτυμένη στα χρώματα της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας, από το απαλό γαλάζιο της απανεμιάς ως το βαθύ μπλε της φουσκοθαλασσιάς, αρμενίζει στο Αιγαίο η Κυκλαδίτισσα Σίφνος, κάπου ανάμεσα στη Σέριφο, την Κίμωλο και την Αντίπαρο.
Ο θεός Απόλλωνας λέγεται ότι την ερωτεύθηκε και της χάρισε απλόχερα τη λάμψη και το φως του. Στα χρόνια που ακολούθησαν άξιοι αρχιτέκτονες τη στόλισαν με χωριά μοναδικά. Το ανάγλυφο τοπίο της και το υψηλής αισθητικής δομημένο περιβάλλον της κάνουν τη Σίφνο να ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων. Το νησί αυτό φημίζεται για τα παραδοσιακά κεραμικά του και την εξαιρετική κουζίνα του.

Γεμάτη εκπλήξεις!

Καθώς το καράβι μπαίνει στις Καμάρες, το γραφικό λιμάνι του νησιού, χαζεύουμε τα μαγαζάκια με τα κεραμικά, την παράδοση του νησιού. Εδώ θα SONY DSCβρούμε και πολλές ταβέρνες και ουζερί. Γύρω μας ορθώνονται βουνά γυμνά. Στην κορυφή τους δειλά ξεχωρίζει κι από ένα κατάλευκο ξωκλήσι. Ο Άγιος Συμεών στο ένα και ο Άι-Λιάς στο άλλο.

Ακόμη, όμως, δεν έχουμε δει τίποτα...

Το διαφορετικό που αναζητάμε βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού, 6 χλμ. από τις Καμάρες. Φεύγουμε, λοιπόν, από το λιμάνι κι ανηφορίζουμε προς την Απολλωνία, την πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ ψηλά αντικρίζεις ένα οροπέδιο με ελιές και θάμνους σ’ όλες τις γήινες αποχρώσεις κι ανάμεσά τους κατάλευκα χωριά, πλεγμένα «ερωτικά» μεταξύ τους.

Η Απολλωνία, στην «καρδιά» του νησιού, εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της και τα γραφικά σοκάκια της. Πήρε το όνομά της από το θεό Απόλλωνα που λατρευόταν εδώ. Σφύζει από ζωντάνια, καθώς είναι γεμάτη με μαγαζιά, ταβέρνες, μπαράκια και ζαχαροπλαστεία που σερβίρουν σιφνέικα γλυκά.
Δύο χλμ. βόρεια της Απολλωνίας βρίσκεται ο Αρτεμώνας, ένα χωριό με κατάλευκα σπίτια και καλοδιατηρημένα αρχοντικά. Αξίζει να περπατήσουμε στα δρομάκια του για να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Στο περήφανο Κάστρο της…
Όλα τα χωριά της Σίφνου έχουν την ομορφιά τους. Όμως, υπάρχει ένας ιδιαίτερος παραδοσιακός οικισμός, το Κάστρο, που έχει ξεχωριστεί γοητεία. 31 ΚάστροΕίναι χτισμένο πάνω σε βραχώδη λόφο και ταξιδεύει το νου και την ψυχή στην απεραντοσύνη του Αιγαίου. Χωριό και κάστρο μαζί, συνταιριασμένα αρμονικά το ένα με το άλλο… Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια του, με τα φρεσκοασβεστωμένα σπίτια και τις μικρές αυλές, στολισμένες με γεράνια και μπουκαμβίλιες, παρατηρείς την τέλεια εκμετάλλευση του χώρου. Τα σπίτια της εξωτερικής πλευράς του σχημάτιζαν ένα τείχος και η είσοδος και η έξοδος γινόταν μόνο από τις πέντε στοές ή λόντζιες.

Καθώς βγαίνουμε από την πίσω έξοδο, το απέραντο γαλάζιο πλημμυρίζει το βλέμμα μας. Στα πόδια μας, γαντζωμένο σε γυμνό πελαγίσιο βράχο, το γραφικό εκκλησάκι των Εφταμαρτύρων που μοιάζει σαν ζωγραφιά.

Έξω από το Κάστρο βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και του Αγίου Στεφάνου. Εμείς όμως θα περπατήσουμε το μονοπάτι που θα μας φέρει έπειτα από είκοσι λεπτά περίπου ως την Παναγία την Πουλάτη με το γραφικό λιμανάκι της. Μπορούμε, βέβαια, να την προσεγγίσουμε και με το αυτοκίνητο από τον Αρτεμώνα.

Παράδεισος για πεζοπόρους
Η Σίφνος προσφέρεται για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Σε μία προσπάθεια να αναδείξουν τα πανέμορφα περιπατητικά μονοπάτια του νησιού, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, Ανδρέας Μπαμπούνης, και ο Δήμος Σίφνου ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Paths of 10 Κάστρο - ΕφταμάρτυρεςGreece, μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που «ανοίγει» και σηματοδοτεί μονοπάτια, και δημιούργησαν το Sifnos Trails. Πρόκειται για ένα δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών στη Σίφνο, που περιλαμβάνει 19 διαδρομές συνολικού μήκους πάνω από 100 χλμ., οι οποίες καλύπτουν όλο το νησί.
Αξίζει να ζήσουμε αυτή την εμπειρία!

Η τέχνη της αγγειοπλαστικής
Οι Σιφνιοί υπήρξαν πρωτοπόροι στον τομέα της αγγειοπλαστικής στις Κυκλάδες από την Πρωτοκυκλαδική ακόμη περίοδο. Η τέχνη και το ταλέντο τους συνεχίζονται ως τις μέρες μας.

Με πρώτες ύλες τα κοιτάσματα αργίλου που αφθονούσαν στον τόπο, το νερό από τις πηγές και το δυνατό ήλιο, οι τεχνίτες της Σίφνου έγραψαν και γράφουν ιστορία στην αγγειοπλαστική.
Αξίζει να επισκεφθούμε κάποιο από τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής που βρίσκονται στο νησί (περισσότερα από δώδεκα αγγειοπλαστεία, γνωστά και ως «τσικαλάδικα»), στο Κάτω Πετάλι, στον Αρτεμώνα, στο Άνω Πετάλι, στο Βαθύ… συνεχίζοντας την παράδοση του τόπου, αποτυπώνοντας στον πηλό την τέχνη και το συναίσθημά τους. Δημιουργούν με μεράκι τσικάλια, SONY DSC

μαστέλα, στάμνες, σκεπασταριές, λαήνια και στάμνες. Στα παλιά χρόνια, οι τεχνίτες την ώρα που δούλευαν τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και τον έρωτά τους για μια γυναίκα…
Αξίζει να επισκεφθείτε: Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής Γιάννης Αποστολίδης, τηλ.: 22840-33721, 6973 513686, στο δρόμο για Καμάρες. Εργαστήριο Γιάννη Ναρλή: 22840-33909, στο Κάτω Πετάλι. «Κεραμικά Μπαϊράμης»: στην Απολλωνία η έκθεση και στο δρόμο για Χερρόνησο το Εργαστήριο, τηλ.: 6972 073594, www.mpairamis.gr

Εξορμήσεις στο νησί…
Αναμφίβολα, στη Σίφνο θα ανάψουμε ένα κερί στην Παναγία τη Χρυσοπηγή με τη θαυματουργή εικόνα της. Ύστερα, θα κολυμπήσουμε στην όμορφη παραλία της στην κόλπο του Αποκοφτού και θα απολαύσουμε καλό φαγητό στα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα.

Εξαιρετική είναι και η παραλία του Πλατύ Γιαλού με την απέραντη αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά. Το Βαθύ και ο Φάρος έχουν επίσης 5α- Βαθύόμορφες θάλασσες και ταβερνάκια δίπλα στο κύμα. Αξίζει μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα για να ανεβούμε ως την Ακρόπολη και να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το απόγευμα θα προτιμήσουμε μια βόλτα στα στενά δρομάκια του Αρτεμώνα ή της Απολλωνίας και θα απολαύσουμε παραδοσιακές γεύσεις του νησιού. Σαν πέσει η νύχτα, θα πιούμε το ποτό μας στα μπαράκια που βρίσκονται χωμένα στα γραφικά σοκάκια τους…

Γεύση από Σίφνο…
Οι σιφνέικες γεύσεις είναι φημισμένες για τη νοστιμιά τους. Δεν είναι τυχαίο που η Σίφνος είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων ξακουστών μαγείρων, όπως ο Νικόλαος Τσελεμεντές. Στα ταβερνάκια του νησιού μέσα στα δρομάκια των χωριών του (Απολλωνία, Αρτεμώνας, Κάστρο...), αλλά και δίπλα στο κύμα στα παραλιακά μέρη της, όπως η Χρυσοπηγή, ο Φάρος, το Βαθύ, ο Πλατύς Γιαλός, τα Σεράλια... θα δοκιμάσουμε γεύσεις παραδοσιακές, όπως η ρεβιθάδα που ψήνεται σε πήλινο σκεύος στον ξυλόφουρνο από το προηγούμενο βράδυ.

Αγαπημένοι μεζέδες είναι οι ρεβιθοκεφτέδες, η καππαροσαλάτα, τα 22 Ρεβιθάδα Σίφνου

μπουρεκάκια μελιτζάνας με τυρί, οι μανουροκεφτέδες (με ντόπιο λευκό τυρί), η σκεπαστή σπανακόπιτα. Από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά είναι το μαστέλο (κατσικάκι με κρασί και θυμάρι ή άνηθο, που ψήνεται πάνω σε κληματόβεργες σε ειδικό πήλινο σκεύος στον ξυλόφουρνο).
Φυσικά, θα πάρουμε μια γεύση από τα ντόπια τυριά, όπως η μυζήθρα, η μανούρα και η χλωρομανούρα, καθώς και η γυλωμένη μανούρα, που ωριμάζει μέσα σε πολτό από κόκκινο κρασί και ξεχωρίζει για την ποιότητά της.
Στα παραλιακά ταβερνάκια θα βρούμε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά από την τράτα. Θα δοκιμάσουμε ακόμη μπακαλιάρο στον ταβά με κρεμμύδι, λεμόνι και μαϊντανό, αλλά και απολαυστικές μακαρονάδες με θαλασσινά.

Τα ποτήρια θα τσουγκρίσουν με ντόπιο σιφνέικο κρασί “Votsari” (λευκό και ροζέ), που παράγεται από τις ποικιλίες Σαββατιανό και Ασύρτικο, στο μοναδικό οινοποιείο του νησιού, στο δρόμο για την Παναγία την Πουλάτη.

SONY DSCΓια γλυκό, θα απολαύσουμε παραδοσιακά αμυγδαλωτά, λεμονόπιτα, μελόπιτα, σοκολατόπιτα με φασκόμηλο, κουραμπιέδες, λωλή (γλυκιά κολοκυθόπιτα), αλλά και σιφνέικο παστέλι, λουκούμια και μπουρέκια. Πριν φύγουμε από το νησί, δεν θα παραλείψουμε να αγοράσουμε σιφνέικα αμυγδαλωτά.

Κάθε χρόνο, αρχές Σεπτεμβρίου, γίνεται στον Αρτεμώνα το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Μια γευστική διοργάνωση με οικοδεσπότες τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σίφνου, με τη συνεργασία τοπικών φορέων και συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό.

Η ομορφιά στη Σίφνο δεν εξαντλείται σε ένα μόνο ταξίδι. Γι’ αυτό σύντομα θα ξαναγυρίσουμε κοντά της για να ζήσουμε καινούργιες εμπειρίες...

Αξίζει να δείτε:
• Τη γραφική Απολλωνία, την πρωτεύουσα.
• Τον Αρτεμώνα με τα αρχοντικά και τις γραφικές γειτονιές του.
• Τα παραλιακά Βαθύ και Φάρο.
• Τη θαυματουργή Παναγία τη Χρυσοπηγή.
• Τον Πλατύ Γιαλό, με τα γαλαζοπράσινα νερά.
• Την Παναγία την Πουλάτη.
• Το εκκλησάκι των Εφταμαρτύρων (Κάστρο).
• Τα Σεράλια (το λιμανάκι του Κάστρου).

SONY DSCΧρήσιμα τηλέφωνα:
Δήμος Σίφνου: 22843-60300, 60314.
Site: www.sifnos.gr
Γραφείου Τουρισμού: 22843-60327.
Δημοτικό Τουριστικό Γραφείο Σίφνου Καμάρες: 22840-31977, 22840-33661.

Πώς θα πάτε:
Από το λιμάνι του Πειραιά με ταχύπλοα και με συμβατικά πλοία.

Πού θα μείνετε:
Στον Αρτεμώνα (με θέα το Κάστρο):
«Windmill Bella Vista»: 22840-33965, 6932 647121, 6932 555763, www.windmillbellavista.gr
Στο Βαθύ:
«Elies Resort»: 22840-34000, www.eliesresorts.com
Στον Πλατύ Γιαλό:
«Αλέξανδρος»: 22840-71333, www.hotelalexandros.gr
«Νηρηϊδες»: 22840-71532. www.niriedeshotel.gr
Στο Κάστρο:
«Γεροφοίνικας»: 22840-33450, 6948 171819, 6948 171818, www.gerofinikascomplex.gr, www.westcyclades.com
«Αγνάντι»: 22840-32314, 6973 807778, www.agnanti-sifnos.gr
«Το Μάτι του Αιγαίου»: 22840-32020 www.aegeaneye-rooms.gr
«Το Μαρώ»: 22840-33584, 6944 468035, www.maro-sifnos.gr
Στις Καμάρες:
«Αλκυονίς Villas»: 22840-33101, 210-8958105, www.alkyonisvillas.com

Πού θα φάτε:
Στη Χρυσοπηγή - κόλπος Αποκοφτού: «Χρυσοπηγή»: τηλ.: 22840-71295.
Στο Βαθύ: «Τσικάλι»: τηλ.: 22840-71150.
Στον Αρτεμώνα: «Το Λιοτρίβι»: τηλ.: 22840-31246, 32051, «Χρυσό»: τηλ.: 22840-31322 και «Λεμπέσης»: τηλ.: 22840-31303.
Στην Απολλωνία: «Ελιά & Κάππαρη»: τηλ.: 22840-31791, «Ωκύαλος»: τηλ.: 22480-32060, «Στου Αποστόλη το Κουτούκι»: τηλ.: 22840-33186.
Στο Κάστρο: «Το Κονάκι»: τηλ.: 22840-33165.
Στο Φάρο: «Γοργόνα»: τηλ.: 22840-71461,71460.
Στον Πλατύ Γιαλό: «Το Κουτούκι του Ψαρά»: τηλ.: 22840-71330.

24φ

Τι θα φάτε:
Ρεβιθάδα, μαστέλο (αρνάκι ή κατσίκι στο πήλινο), ρεβιθοκεφτέδες, καππαροσαλάτα, κουνέλι ριγανάτο, μπακαλιάρο σκορδαλιά, μανουροκεφτέδες και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.
.
Τι θα αγοράσετε:
Κεραμικά είδη. Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής: Γιάννης Ναρλής: 22840-33909 (Κάτω Πετάλι).
Παραδοσιακά αμυγδαλωτά και γλυκά κουταλιού στην Απολλωνία: «Ζαχαροπλαστείο Γεροντόπουλος», τηλ.: 22840-32220.
Στο Κάστρο: Κοσμήματα χειροποίητα, «Μάξιμος»: 22840-33692, 6948 408025. Πήλινα και είδη δώρων, «Passpartout»: 22840-31185.
Αν σας αρέσει η μαγειρική, αναζητήστε το βιβλίο «Σιφνέικες γεύσεις…» της Ρόνιας Αναστασιάδου.

41β Βαθύ

1γ

5α- Βαθύ

SONY DSC

7 Φάρος

SONY DSC

SONY DSC

37 Αρτεμώνας

47 Σεράλια, το λιμανάκι κάτω από το Κάστρο

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle