Asopichos Logo
18-04-2024
Asopichos Logo
117

Σε θέση μάχης Κυβέρνηση ΟΤΑ Τι σημαίνει η μεταφορά αποθεματικών στην ΤτΕ

< 2 λεπτά
21.04.15 • 20:49
#Tags:

Σε θέση μάχης Κυβέρνηση ΟΤΑ
Τι σημαίνει η μεταφορά αποθεματικών στην ΤτΕ

Είναι συνήθης τακτική σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιούν τα αποθεματικά φορέων που χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τον δανεισμό του κράτους με την μορφή τίτλων Δημοσίου (repos) βραχυπρόθεσμης διάρκειας.
ΚΕΔΕΕδώ διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθούν αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ενώ τα αποθεματικά άλλων φορέων (πχ ΟΤΑ, ΔΕΚΟ) είναι ποσά που δεν θα τα χρειαστούν εντός 15ημέρου.

Αυτές είναι εν ολίγοις οι κυβερνητικές θέσεις και εξηγήσεις σχετικά με την μεταφορά των αποθεματικών ενώ διευκρινίζουν ακόμα.
Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.
Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Ο αντίλογος των ΟΤΑ 

Οι εκπρόσωποι όμως των ΟΤΑ με επιχειρήματα αντικρούουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα ενώ καταγγέλλουν την Κυβέρνηση ότι:
Πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αγγίξει τα χρήματα των Δήμων ενώ σταματάει τα έργα που είναι προγραμματισμένα.
Επισημαίνουν επίσης ότι δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των ΟΤΑ καθώς δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα (καύσιμα, αναλώσιμα κλπ) και η μισθοδοσία των υπαλλήλων διασφαλίζεται μόνο για ένα 15θήμερο.

Με αυτές τις θέσεις, Κυβέρνησης και συντονιστικών οργάνων των Δήμων (ΚΕΔΕ) και των Περιφερειών (ΕΝΠΕ) αναμένονται δυναμικές κινητοποιήσεις από την Αυτοδιοίκηση, αρχής γενομένης από την Πέμπτη που θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle