Asopichos Logo
20-04-2024
Asopichos Logo
85

Η Ελλάδα 33η στην παραγωγή καινοτομίας. Πρώτη η Ν. Κορέα

< 3 λεπτά
23.01.16 • 07:02
#Tags:

Η Ελλάδα 33η στην παραγωγή καινοτομίας. Πρώτη η Ν. Κορέα*

Τον τίτλο της, ως πρωταθλήτρια κόσμου στην καινοτομία, υπερασπίζεται με αξιώσεις η Νότιος Κορέα, που κατατάσσεται - για το 2016 - πρώτη μεταξύ 50 οικονομιών ανά τον πλανήτη, αναφορικά με το οικοσύστημα καινοτομίας, που παράγει. Τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πιο καινοτόμων οικονομιών του πλανήτη κατακτά η Γερμανία, με τη Σουηδία να συμπληρώνει, στην τρίτη θέση, την τριάδα των κρατών, που επιδίδεται σε πρωταθλητισμό σε θέματα καινοτομίας.

Η Ελλάδα 33η μεταξύ 50 χωρών 

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ετήσιο Δείκτη Καινοτομίας, που συγκροτεί το Blooomberg (Bloomberg Innovation Index), εμφανίζει επιδόσεις, που της αποδίδουν την 33η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πιο καινοτόμων χωρών για το 2016. Η χώρα μας κατατάσσεται 33η μεταξύ 50 χωρών, με μία σειρά από χώρες, όπως η Λιθουανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η καινοτομιεςΙσλανδία και Ισπανία, να υπερβαίνουν τις ελληνικές επιδόσεις σε θέματα καινοτομίας.

Ο Δείκτης Καινοτομίας του Bloomberg αξιολογεί τις οικονομίες του πλανήτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μια σειρά από κριτήρια, όπως οι συνολικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) ως ποσοστό του ΑΕΠ, η προστιθέμενη αξία της μεταποίησης, η παραγωγικότητα, το ποσοστό των δημόσιων εισηγμένων τεχνολογικών εταιρειών, η έκδοση πατεντών και η συμμετοχή των πολιτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνει ο Δείκτης του Bloomberg, η Ελλάδα καταλαμβάνει, μόλις, την προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης (49η), όσον αφορά την προστιθέμενη αξία της μεταποίησης. Επιπλέον, έρχεται μόλις στην 40η διεθνώς, όσον αφορά τις δαπάνες για R&D.

H Ελλάδα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Bloomberg αδυνατεί να εμφανίσει ικανοποιητικές επιδόσεις στην καινοτομία, παρά το γεγονός ότι καταλαμβάνει υψηλές θέσεις σε επιμέρους δείκτες, που καθορίζουν τα επίπεδα καινοτομίας των χωρών. Συγκεκριμένα, η χώρα πετυχαίνει υψηλή βαθμολογία ως προς το ποσοστό των πολιτών που έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου κατατάσσεται στη 10η θέση μεταξύ 50 χωρών.

Το παγκόσμιο top ten
Πλην της Νοτίου Κορέας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, που ηγούνται της παγκόσμιας κατάταξης, εξαιρετικές επιδόσεις στην καινοτομία εμφανίζει η Ιαπωνία, που κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, διεθνώς, αλλά και η Ελβετία, που έρχεται πέμπτη.
Σιγκαπούρη, Φινλανδία, ΗΠΑ, Δανία και Γαλλία είναι οι χώρες, που σύμφωνα με το Bloomberg, συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των οικονομιών του πλανήτη με τις καλύτερες επιδόσεις σε θέματα καινοτομίας.
Αντίθετα, στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται το Καζακστάν, η Αργεντινή, το Μαρόκο, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Ινδία, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η κινεζική, καταλαμβάνει την 21η θέση του Bloomberg Innovation Index.

*της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle